Menu      

Megjelent a CakePHP 3.0

Több mint 1 éves fejlesztés előzte meg a most megjelent CakePHP 3 -as verzióját, mely a bő két évvel ezelőtt kiadott 2 -es verzió teljes újra gondolása.
Fontos megemlíteni mindenek előtt, hogy ez a verzió teljesen inkompatibilis az előző verziókkal, ugyanakkor ez jól mutatja azt is, hogy a teljes keretrendszert újra gondolták. Beletekintve a dokumentációba és a minta kódokba rögtön feltűnik, amit a készítők is állítanak, hogy próbálták a sütit a mai keretrendszerek elvárásainak megfeleltetni. Ezen felül már a PHP 5.4.16 -os minimum verzió is jelzi, hogy a legújabb kódolási sztenderdekre épült a keret. Mégis mint gyakorlott Cake felhasználónak talán az új ORM az, ami igazán nagy változást hozott, ugyanis a teljes Model szintet újra gondolták, behozták az Entity -k fogalmát, melyek lényegében egy adathalmaz egy sorát tartalmazzák, de megemlíthetnénk itt a Lazy loading (csak akkor kérdezünk ki adatot az adatbázisból ha szükséges) vagy az Eager loading fogalmát is.
Talán a Controller rétegen volt a legkevesebb változás, az nagyjából ugyan olyan maradt mint a 2.x verzióban, így a migráció talán ezen a szinten lehet egyszerűbb.
A View réteget ugyancsak teljesen újra gondolták, a template kezelés az előző verziókhoz képest teljesen másként közelíti meg a programot, így ott jelentős újra gondolások szükségesek. Ugyan ez elmondható a program teljes szerkezetére, a könyvtárak, configok mind új helyre kerültek, próbálták kicsit a core kódokat még jobban szeparálni, hogy még rugalmasabban tarthassuk a „core"-t frissen. Ebben nagy segítségünkre lehet a composer, és annak config fájljai, melynek köszönhetően bármikor egy parancssorral frissíthetjük pluginjeinket, vagy külső forrásainkat.
Ami még feltűnt az első kódok megírása után, hogy a keret érezhetően gyorsabb lett, ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy még több mindent pakol gyorsító tárakba, ezzel gyorsítva a tényleges futást. Ami biztos, mint minden ilyen verzió lépésnél itt is lesznek hibák, bár már több mint fél éve a közösség gyúrmázza, mégis az utolsó pillanatokban is kerültek be újabb kódrészek, melyekben szinte biztos, hogy lesznek hibák.
Újabb projektjeinknél már elképzelhető, hogy ezen keretrendszert fogjuk alkalmazni, de a fent említett inkompatibilitás miatt egyelőre a Total CMS Engine marad a 2.x -es verziónál.
Megjelent a CakePHP 3.0

#totalstudio