Menu      

5+1 tipp, hogyan válassz webfejlesztőt?

Amikor megszületik a fejünkben, hogy szeretnénk egy weboldalt magunknak vagy a vállalkozásunknak, azonnal az a kérdés is felmerül bennünk: Ki fogja ezt megcsinálni?

Honlapra ma már szinte mindenkinek szüksége van, aki saját üzlettel, vállalkozással vagy szolgáltatással rendelkezik, hiszen az internetes jelenlét elengedhetetlen ahhoz, hogy a célközönségünk megtaláljon minket. Ma már mindenki a neten böngészik és ha bármire szüksége van, kérdés merül fel benne, akkor ez az a közeg, ahol először körbenéz. Ha pedig itt nem találja meg a mi szolgáltatásunkat vagy portékánkat, akkor az majdnem olyan, mintha nem is léteznénk. Ezt nagyon sokan felismerték már, nem véletlen, hogy mindenki törekszik az internetes jelenlétre. Igen ám, de hogyan legyünk jelen a neten? Miképp lássunk neki a weboldalunk megtervezésének, összerakásának és főleg ki fogja ezt az egészet kivitelezni? Az első kérdésekre egy későbbi bejegyzésünkben fogunk válaszolni, azzal kapcsolatban azonban, hogy milyen fejlesztőt válasszunk, már most szolgálunk néhány jó tanáccsal.

 

Böngésszünk mi is

Az első, amit megtehetünk az ügy érdekében, hogy mi magunk is “felcsapjuk” az internetet és beírjuk a keresőbe például azt, hogy „honlapkészítés”, „weboldalfejlesztés”, majd elkezdjük átnézni a találati listát. Ne sajnáljuk az időt a böngészésre, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy akit elsőnek dob ki a keresőnk, az a legjobb szolgáltató is, Sőt – erről később szintén írni fogunk. Tehát nyugodtan görgessünk lejjebb, nézzük meg akár a második, harmadik oldalt is és tájékozódjunk.
A webpiacra az is jellemző, hogy sok esetben ajánlás alapján választ valaki weboldal készítőt. Ez kifejezetten jó taktika, így mi is kérdezzünk körbe ismerőseinknél, ismernek-e megbízható honlap fejlesztőt.

Csapat legyen vagy magánzó?

Néhány átböngészett oldal után már tudni fogjuk, hogy kétféle fejlesztővel lehet dolgunk. Az egyik a magányos farkas, aki egyedül dolgozik, a másik pedig az, aki mögött egy kisebb vagy nagyobb csapat áll. Mindkettőnek akad előnye és hátránya. Az egyéni vállalkozó valószínűleg olcsóbban fogja elvállalni a megbízást, ám egyáltalán nem biztos, hogy olyan széleskörű tudással rendelkezik, hogy minden kérdésünkre tudja a választ. A csapat ezzel szemben előfordulhat, hogy kicsit drágább, de szinte biztos, hogy mivel sok “webes” szakember dolgozik együtt, itt nem lesz sem lehetetlen kérés, sem félmegoldás.

Nézzük meg a referenciákat

Amennyiben megtaláltuk az első ránézésre a számunkra legszimpatikusabb honlapkészítőt vagy honlapkészítő csapatot, keressük meg a referencia vagy galéria menüpontot. Általában itt találhatóak azok a munkák, amelyek már elkészültek. Ha nincs ilyen felület, az mindenképpen legyen gyanús, ez ugyanis olyan, mintha egy bolt kirakata teljesen üres lenne. Szépet bárki mondhat magáról, de a valódi munkáját csak akkor tudjuk – legalább külcsínre – megítélni, ha látjuk is. Legyünk szemfülesek! A legjobb, ha legalább ötéves tapasztalattal bír a kiválasztott weboldalfejlesztő - ebben az esetben pedig nagyon sok referenciával is rendelkeznie kell.

Hogyan válasszak webfejlesztőt

Kapcsolatfelvétel

Az előválogatás után jöhet a következő nagy lépés, azaz a kapcsolatfelvétel. Ajánlatos több kiszemelt weboldal készítéssel foglalkozó szakembernek, cégnek írni, mert csak így lesz konkrét összehasonlítási alapunk. Mindenképpen tájékoztassuk a választottakat a projekt főbb támpontjairól és adjunk minél részletesebb leírást arról, hogy mit is szeretnénk. Ha ez megvan, nincs más dolgunk, mint várni. A válaszokból pedig nagyon sok mindent leszűrhetünk. Például, hogy ki hány nap múlva reagál a megkeresésünkre. Ha valaki csak egy hét múlva válaszol, attól valószínűleg a későbbiekben sem várhatunk szélsebes tempót, tehát hiába kérünk tőle majd a projektnél is valamit, ki tudja, meddig kell majd várnunk a válaszra és a kivitelezésre. Szintén előremutató, hogy mit és hogyan reagál a fejlesztő. Egyáltalán nem mindegy, hogy csak odavet pár sort és egy árat vagy egy komplett, jól összeszedett, részletes árajánlatot küld. Ne feledjük, általában olyan lesz az egész munka, amilyen az első reakció volt...

Legyen meg az összhang

Egy weboldal elkészítés nagyon személyes dolog, hiszen az álmainkat és reményeinket bízzuk egy idegenre. Ő fogja az interneten kézzelfoghatóvá tenni azt, amiért mi keményen dolgoztunk. Ezért egyáltalán nem mindegy, kire bízzuk magunkat! Mindenképpen legyen meg köztünk az összhang, az hogy hasonlóan gondolkodunk, értjük egymást. Ne válasszunk olyan fejlesztőt, akitől már az első alkalommal idegbajt kapunk vagy érezzük rajta, hogy egyáltalán nem is érdekli a dolog, csak a pénzt akarja zsebre tenni.

Proaktív hozzáállás

És akkor az utolsó pont, ami szorosan kapcsolódik az előzőhöz, hogy a jó webfejlesztő nem egy néma robot vagy egy bólogatójános! Az, aki igényes a munkájára az nem fog némán ülni és csak hallgatni a megbeszéléseken, hanem együtt él a projekttel. Kérdez, ötletel, tanácsol! Mi több, sokszor ellentmond az ügyfélnek. Nem azért, mert kekeckedni akar, hanem azért, mert már rutinból tudja, hogy mi az, ami működhet a neten és mi az, ami eleve halálra van ítélve. És ezt meg is osztja velünk. Persze, ha mi kötjük az ebet a karóhoz, bármit megcsinál, de felhívja a figyelmet az esetleges buktatókra és javasol helyette valami mást.

A fentiekből kiderül, hogy nem is annyira egyszerű feladat jó weboldalkészítőt találni. Egy biztos, nem érdemes sem az időn, sem az energián spórolni a kiválasztáskor. A megkapott ajánlatok, valószínűleg széles skálát fognak lefedni, mely teljesen jellemző a webes piacra, de erről későbbi cikkünkben fogunk írni.

Amennyiben szeretnél értesülni az új cíkkünkről iratkozz fel hírlevelünkre!

#totalstudio