Menu      

Eltűnt a fejlesztőd? Mutatjuk a megoldást!

Számtalanszor szembesülünk vele, amikor kiderül, egyedi fejlesztésű weboldalakat készítünk, hogy sokan azért nem mernek egy ilyen projektbe belevágni, mert attól tartanak, hogy a programozó egyszer csak felszívódik - és úgy gondolják, hogy pl. egy WordPress-t könnyebb átvennie, befejeznie egy új embernek, mint az egyedi fejlesztést.

Nem tagadjuk, a fejlesztő eltűnése egy nagyon is létező jelenség a weboldalkészítés világában. Jön valaki, leígéri a csillagokat az égről – jó esetben még olcsón is adja a terméket -, ám valahogy idő közben elkopik az illető, egyre nehezebben lehet elérni, nem igazán teljesíti a kötelezettségeit… majd egy szép napon soha többé nem válaszol se telefonra, se e-mailra, de még morzéra és füstjelre sem.

Hogyan ghostingolhat a fejlesztő?

Az, hogy a fejlesztő eltűnik, az egy dolog, ám az sem mindegy mikor és hogyan teszi ezt. Nézzük a 4 legtipikusabb lelépést:

  1. Akad, aki már a megbeszélést követően felszívódik, még azelőtt, hogy aláírtatok volna bármit. Ez egy viszonylag jó opció, mert ilyenkor még nem öltél pénzt a projektbe, jó esetben csak az idődet és az energiádat pazaroltad rá.

  2. A következő szint, amikor mindent megbeszéltek, kifizeted az előleget, de eltűnik. Ez klasszikus átverés, ám ha van papír a megállapodásról, akkor még talán remélheted, hogy legalább a pénzedet visszakapod.

  3. A harmadik típus, aki el is kezdi a munkát, ám valahol a folyamat közben, egy félkész weboldallal hagy faképnél. Te meg ott állsz az egyedi, abbahagyott fejlesztéssel, meg egy rakás kóddal, amit lássuk be, nem szívesen fog tőled átvenni egy másik fejlesztő – mivel senki nem szereti tákolni más megkezdett munkáját.

  4. A negyedik pedig, aki bár leadja a megbeszélt munkát, de ezután soha többé nem tudod elérni, vagy ha nagy nehezen igen, abban sincs köszönet. 

Miért lép le a fejlesztő?

És itt jön a jogos kérdés, miért csinál ilyet a fejlesztő?

  1. Az első esetnél lehet, hogy egyszerűen túlvállalta magát, de nincs kedve visszamondani a megbeszélt munkát – kellemetlen, magyarázkodni kell, meg különben sincs ideje ilyesmire -, így inkább szó nélkül lelép.

  2. A második eset klasszikus átverés, főleg, ha szerződést sem kötöttetek, mert „úgy mindenkinek olcsóbb”. Itt egyszerűen balek voltál, fogd fel tanulópénznek, ha már okoskodni akartál… Ha van papírod, akkor viszont megpróbálhatod behajtani a kifizetett pénzt.

  3. A harmadik eset általában akkor fordul elő, ha a fejlesztőnek egyszerűen nincs meg a megfelelő skillje a projekt kivitelezéséhez, azaz nem rendelkezik azzal a tudással, amely a munka gyakorlati megvalósításához szükséges. Ez sajnos viszonylag gyakran előforduló jelenség, főleg ha valaki egyéni vállalkozóként és kevés tapasztalattal vágja abba a bizonyos fába a fejszéjét. Persze akkor is előfordulhat projekt közbeni ghostingolás, ha túlvállalta magát az illető, avagy előre ki lett fizetve és már nem motivált – főleg írásos megállapodás híján.

  4. A negyedik pedig szintén egy viszonylag kardinális probléma, ugyanis azzal, hogy egy weboldal át lett adva, nem jelenti azt, hogy a közös munka is teljes mértékben lezárult – márpedig sok fejlesztő miután kiélesítette a honlapot veszi kalapját, már áll is neki a következőnek és háta közepre sem kívánja a régi ügyfelet, aki mindenféle kérdéssel és kéréssel fordulna hozzá. Ez főleg akkor probléma, ha valami gond van később az oldallal, ám mivel a programozó eltűnt, nincs kin érvényesíteni a garanciát.

Erre figyelj, hogy ne tűnjön el a fejlesztő

Egyedi fejlesztés vs. WordPress !

A fenti sorokat olvasva, sokak fejében felgyulladhat a piros vészvillogó és hozzá harsoghat a sziréna is, amely azt üvölti: Ezért nem akarok egyedi fejlesztést! Jó lesz nekem a WordPress!

Ám el kell, hogy keserítsünk mindenkit, attól mert WP-ben lesz megírva az oldal, cseppet sem garantált, hogy a félbehagyott munkát egy másik programozó átveszi, és ott folytatja, ahol az eltűnt kolléga abbahagyta. WP ide vagy oda, senki nem szereti más munkáját befejezni, arról nem is szólva, hogy egy valamirevaló fejlesztő a WP-be is belenyúl, onnantól kezdve meg már lutri az egész.
Szóval, ha nem egy teljesen instant, dobozos weboldalról beszélünk, akkor szinte mindegy, hogy egyedi fejlesztés vagy WP, egyiket sem fogja átvenni és befejezni egy szakmailag kompetens, magára valamit is adó programozó.

 

Hogyan akadályozd meg, hogy lelépjen a fejlesztőd?

Sokan úgy vélik, az a legjobb, ha bele sem vágnak egyedi fejlesztésbe, mert így még véletlenül sem maradnak ott egy félkész weboldallal, akkor sem, ha a fejlesztőnek nyoma vész, hiszen a WP-t bárki be tudja fejezni. Ám nem ez a probléma megoldása, sokkal inkább az, hogy körültekintően kell fejlesztőt választani!

Mi azt javasoljuk, ezekre figyelj:

  • Több helyről kérj árajánlatot és ne feltétlenül a legolcsóbbat válaszd!

  • Mindig nézz utána a kiválasztott fejlesztő(k)nek, cégnek: milyen a weboldal, hány referencia van, mióta dolgoznak a szakmában.

  • Ha lehet, kerüld az egyéni vállalkozókat, hiszen ők egyedül dolgoznak, így nagyobb az esélye annak, hogy belefáradnak, beleunnak az adott projektbe, kapnak egy jobb ajánlatot vagy nincs meg a megfelelő skilljük, így egyik napról a másikra felszívódnak. Sokkal célravezetőbb, ha egy csapat mellett teszed le a voksodat, ott ugyanis van lehetőség a brainstormingolásra, a problémák több szempontból történő megvizsgálására és a megoldási lehetőségek is sokrétűek lehetnek. Ráadásul egy egész csapat, cég nem tud felszívódni!

  • Sose fizess szerződés nélkül! Bár minden komoly cég előleget kér, hiszen ők sem szeretnék, ha az ügyfél ghostingolna és a nyakukon maradna egy félkész munka, a teljesítések és fizetések ütemezése pontosan szerepeljen az írásos megállapodásban. Ezzel mindkét fél bebiztosítja magát. Aki nem akar szerződni, azzal inkább szóba se állj!

  • Ne ess bele abba a hibába, hogy „végteleníted” a projektet! A megrendeléskor tudd, hogy mit akarsz, tehát határold körbe az elképzeléseidet. Nem kell hajszálpontosnak lennie ennek a tervnek, de legyen eleje és vége, valamint tisztázzátok a fejlesztővel, hogy mi a végcél. Ha ez nincs meg, akkor könnyen belefuthattok, abba, hogy az újabb és újabb kérések, fejlesztések áradatában mind a programozó, mint te magad is elveszted a lendületedet és a motivációdat – ez pedig, ha nem is feltétlenül eltűnéshez, de „rétestészta-effektushoz” vezethet.

Reméljük, hogy ezzel az bejegyzéssel sikerült kicsit rávilágítanunk arra, hogy nem az a lényeg, hogy miben íródik a weboldal, hanem az, hogy ki írja!

#totalstudio