Menu      

Ezeket a lépéseket érdemes követni a weboldalad megtervezésekor

Ma már szinte mindenkinek szüksége van weboldalra – ezt bátran kijelenthetjük. Igen ám, de amikor a semmiből kell megtervezni egy honlapot, akkor nagyon sokan tanácstalanul állnak a feladat előtt, mert fogalmuk sincs, miképp kezdjenek hozzá.

Egy weboldal megtervezése nem nagy ördöngösség, mégis sokan megrettennek tőle. Ezer kérdés kavarog a fejükben, kezdve azzal, hogy mégis milyen weboldalra lenne szükségük, egészen addig, hogy piros vagy kék legyen-e a design és tartalmazzon-e blogmodult? Tény, hogy a honlap tervezésnél sok szempontot figyelembe kell venni, ám ha követed az alábbi kis útmutatónkat, akkor biztosan nem fogsz elveszni a kérdések és válaszutak rengetegében.

Határozd meg a cél

Az első és legfontosabb, hogy határozd meg, mi a célod azzal, hogy megjelensz az interneten. Dentálhigénikus vagy és szeretnéd népszerűsíteni a szolgáltatásodat valamint több ügyfélre lenne szükséged? Neked egy jó bemutatkozó weboldal kell, ahol megmutathatod magadat, a munkádat és azt, hogy miben tudsz segíteni a hozzád érkezőknek. Cégvezető vagy és jó lenne, ha többen megismernék a márkádat? Jöhet egy image oldal. Ha pedig termékeket értékesítenél, akkor egy webshop. Ahány cél, annyi típusú weboldal, így jó ha, pontosan meghatározod, mire is használnád a sajátodat.

Kezd meg az ipari kémkedést

A cél kitűzése után érdemes kicsit körülnézni a neten és olyan oldalakat keresni, amelyek hasonló témájúak. Figyeld meg, hogy a keresési lista elején (nem a hirdetések!) található weboldalak milyenek. A kinézetük, a szerkezetük, a kommunikációjuk.

"Nem kell feltétlenül neked feltalálnod a spanyolviaszt,"

nyugodtan gyűjtsd össze, hogy mások oldalán mi tetszett és mi az, amit te is szívesen látná a sajátodon. Ha pedig akad egy formabontó ötleted, az is szuper!

Inspirálódj

Ez nagyon hasonló az előző ponthoz. Ha elkezdesz más oldalakat nézegetni, te magad is ihletet kaphatsz. Megláthatod a másik hiányosságait vagy azt, hogy te mit csinálnál másképp. Ugyanakkor az is fontos, hogy legyenek határozott elképzeléseid: milyen legyen a design, hány menüpontot szeretnél, akarsz-e blogolni stb. Ez pedig csak úgy fog kikristályosodni benned, ha más felületeken inspirálódsz. Remek példa erre a weboldal megjelenése: lépj fel a Pinterestre  a Dribbble -re vagy a TemplateMonsterre és nézz körül, hogy mi az ami, tetszik színben, formában, elrendezésben.

Specifikálj

Ha már nagyjából képben vagy, hogy miért és mit szeretnél, akkor kezdj el specifikálni. Írj egy listát az igényeidről: hány aloldalt, hány menüpontot, milyen speciális modulokat szeretnél (űrlapok, blog, kártyás fizetés, térkép stb.) Akár le is rajzolhatod, hiszen így neked is jobban összeáll a fejedben a kép. A design tekintetében pedig készíts képernyőfotót vagy mentsd el azoknak a weboldalaknak a linkjeit, amelyek tetszettek.


Amennyiben végigmész ezeken a lépéseken, nemcsak a benned fog letisztulni, hogy mit szeretnél, de amikor megkeresel egy fejlesztőt vagy fejlesztőcsapatot, ők is sokkal pontosabb árajánlatot tudnak majd adni ezen információk birtokában.
S hogy miképp válassz fejlesztőt, azt előző bejegyzésünkből tudhatod meg.

#totalstudio