Menu      

Mennyibe kerül egy weboldal?

Olcsó húsnak híg a leve – szokták mondani, ám most, amikor mindenki igyekszik megfogni a költségeket, sokan mégis úgy döntenek, hogy inkább maguk kattingatják össze a weboldalukat és nem bíznak meg a feladattal egy drága szakembert. De vajon tényleg pénzkidobás egy fejlesztő?

Nem árulunk zsákbamacskát, azonnal megadjuk a fenti kérdésre a választ: NEM, egyáltalán nem pénzkidobás fejlesztőre bízni a webes megjelenésünket! Persze most jöhetnek az ellenvetések, hogy

minek adjak valakinek százezreket, amikor én is összerakom ugyanazt egy ingyenes programban…

Nos, akkor lássuk is elsőnek azt az ingyenes összerakást.

DIY weboldalkésztés ingyen

Kezdenénk is azzal, hogy ugye senki nem gondolja, hogy manapság bármi, ami minőségi, azt ingyen, bármilyen ellenérték nélkül megkaphatjuk? És itt leginkább a minőségi szóra fókuszálnék.
Egy párhuzamot hozva: kaphatunk ebédet az ingyenkonyhán fizetés nélkül, de valóban erre vágyunk? Nagyjából ilyen az ingyen weboldal is: olyan-amilyen, válogatásnak vagy reklamációnak helye nincs! Eszed, nem eszed, nincs más!
A weboldalak világában ez azt jelenti, hogy az ingyenes programok nagyon szűk mozgástérrel rendelkeznek. Tehát, ott általában nincs mód semmilyen egyedi igény megvalósítására. Persze, ha beérjük a némileg korlátozott lehetőségekkel és valami nagyon alap weboldallal, akkor semmi gond!
Illetve lehet gond, például, ha még sosem raktunk össze honlapot. Mert ingyenes verzió ide vagy oda, némi tudást azért ezek a rendszerek is igényelnek. Mit, hova, miért, hogyan? Kezdőként rengeteg órát bele lehet ölni egy ilyen projektbe és a végeredmény még így sem biztos, hogy olyan lesz, amit megálmodtunk. Gondoljunk bele, hogy hetekig vagy inkább hónapokig, vért izzadva szenvedünk azzal, hogy létrehozzuk az oldalunkat. Vajon megéri? Megéri ezzel tölteni az estéinket, hétvégéinket? Úgy, hogy a végén egy összetákolt, „nem is olyan, amilyet akartam” weboldalunk legyen? 

Weboldal profiktól

Ezzel szemben, ha egy profi fejlesztőcsapatot bízunk meg, ott bizony lehetnek elképzeléseink, sőt elvárásaink is. Hogy miképp válasszunk fejlesztőt, arról már egy korábbi bejegyzésünkben írtunk, így – bár nagyon fontos ez a téma! -, erre itt és most nem térnénk ki részletesen. Azt azért megjegyeznénk, hogy a profi nem azt jelenti, hogy „team”, "stúdió” vagy egyéb hangzatos kifejezés található a nevében, hanem azt, hogy régóta megtalálható a piacon (tehát nagy valószínűséggel nem tűnik el, és 2-3 év múlva is felhívhatjuk a weboldallal kapcsolatos problémáinkkal) és megfelelő számú referenciával rendelkezik. Az ilyen profik általában nem magánzók és főleg nem hobbi programozók, akik a főállásuk (hentes vagyok, de összerakok neked egy weboldalt…) mellett összedobnak néha egy-egy honlapot is. Dióhéjban erről ennyit.

Mennyi is az annyi?

De akkor lássuk is a piszkos anyagiakat, hiszen azt ígértük, lerántjuk a leplet a nagy kérdésről, azaz arról, mennyibe is kerül egy weboldal?

Nálunk a Total Studióban nagyon egyszerű az árképzés: mi listaárakkal dolgozunk, amelyeket az alapján állítottunk össze, hogy - a több mint 14 éves tapasztalatunknak hála - tudjuk, átlagosan mennyi idő kell egy weboldal lefejlesztéséhez. Természetesen az is előfordulhat, hogy menet közben változik a megrendelő terve, bővül a projekt, ilyenkor minden esetben egyeztetünk vele a pluszköltségekről, tehát senkit nem fog váratlanul érni, ha a végösszeg mégis magasabb lesz, mint az eredeti ár. Ez persze nem azt jelenti, hogy ha kék helyett piros betűt szeretne az ügyfél, akkor ez súlyos tízezreibe kerül majd, ám ha 5 aloldal helyett 25-re módosul a terv, az már bizony jelentősen megnöveli a projektre szánt időt és így a végösszegen is változtatni fog.

Pontos árak a webpiacon

Ha pontos árakról szeretnénk beszélni, akkor mi azt látjuk, hogy ma, 2022 júliusában

  • egy egyszerű weboldal a legtöbb helyen nagyjából 250.000 Ft-tól kezdődik és 1 millió a plafon. Az ennél olcsóbb ajánlatokat mindig fogadjuk kissé gyanakvóan és nézzünk utána a programozónak. A túl olcsó fejlesztő általában vagy kezdő vagy hobbiból készít weboldalakat. Hogy ilyen emberrel szeretnénk-e csináltatni a honlapunkat, az ránk van bízva, csak érdemes számolni vele, hogy ebben az esetben néha eltűnnek a „szakemberek” vagy képtelenek megvalósítani azt, amiért fizetünk nekik. 

    A túl drága árajánlaton szintén jó elgondolkodni: Mi kerül 1,5 millióba egy egyszerű honlapnál? Ha kell, kérdezzünk rá! 1 millió feletti ajánlatot általában ügynökségek szoktak adni, ilyenkor azonban érdemes mérlegelni, hogy kell-e egyáltalán nekünk az általuk nyújtott extra szolgáltatás? 
  • Webshopok tekintetében nagyjából 500.000 Ft-tól kezdődnek az árak és az extráktól függően (többnyelvűsítés, online fizetés, számlázó és készletkezelő rendszerekkel való összekötés stb.) több millióra is felkúszhat a végösszeg. 
  • Az egyedi fejlesztések pedig többnyire 1 millió körül kezdődnek, s bár ez soknak hangzik, cserébe a fejlesztő csapat pont úgy valósítja meg az elképzeléseinket, ahogy azt megálmodtuk.

A TotalStudio szakemberei - legyen szó sima weboldalról, webáruházról vagy saját fejlesztésről - mindenkinek egyedi árajánlatot küldenek, miután egy előzetes egyeztetés során felmérték az ügyfél pontos igényeit. Ahogyan nincs két egyforma projekt, úgy két egyforma árajánlat sem létezik. Árajánlatainkban részletesen kitérünk minden költségelemre, így egészen biztosan nem lesznek rejtett fizetnivalók.

Előleg: áldás vagy átok?

Nem mehetünk el szó nélkül az előleg témája mellett sem, ha már a weboldalak áráról írunk. Itt is egy kijelentéssel kezdenénk: Akár tetszik, akár nem, előleget a legtöbb helyen fizetni kell! Miért? Mert az előleg biztosítja a céget arról, hogy a megrendelő komolyan gondolja a munkát.

Sajnos ifjabb és tapasztalatlanabb korunkban mi is belefutottunk nem egy olyan ügyfélbe, aki megrendelt egy munkát, majd a felénél inkább kihátrált az egészből. Kifogás akadt bőven: mégsem indítja el a vállalkozását, most nem tud ezzel foglalkozni, nincs pénze stb. Mi meg ott álltunk egy félig elkészült projekttel és rengeteg beleölt munkaórával, amit senki nem fizetett ki nekünk. Azt hiszem, érthető, hogy ez így nem biznisz. 

Persze értjük mi a másik oldalt is, azaz hogy vonakodva fizet az emberek többsége egy olyan dologért, ami még nincs meg, hiszen a cég akár el is tűnhet az előleggel. Nos, erre csak azt tudjuk mondani, hogy megbízható fejlesztőcsapatot kell választani! Olyan céget, amely nem engedheti meg magának, hogy eltűnjön. Ennek biztosítéka lehet, ha a kiszemeltünk régóta jelen van a piacon és számos referenciával rendelkezik.

Ráadásul az előleg a megrendelőnek is egy biztosíték, hiszen mivel már a pénzügyi teljesítés egy része ilyenkor megvalósul, a cég sem léphet vissza vagy húzhatja a projekt megvalósítását a végtelenségig – főleg, ha a szerződésben a határidők is rögzítésre kerültek.

Összefoglalva elmondhatjuk a weboldalak árával kapcsolatban, hogy ha minőségi internetes megjelenést szeretnénk, akkor nem szabad spórolni a fejlesztőcsapaton. Viszont abba a hibába se essünk bele, hogy milliókat fizetünk egy egyszerű bemutatkozó oldalért. A túl drága árajánlat ugyanis éppen annyira gyanús, mint a túl olcsó. Ne hagyjuk, hogy baleknak nézzenek minket, ugyanakkor tény, hogy a jó szakembert meg kell fizetni. Annak pedig, hogy ki a jó szakember néhány kattintással utána is járhatunk!

#totalstudio