Menu      

Weboldaltrendek – Miért fontos? Honnan inspirálódj?

A weboldal olyan, mint egy internetes névjegykártya, mint amikor először fogunk kezet valakivel. Ez az első benyomás rólunk, a szolgáltatásunkról, a termékünkről, az első benyomás pedig egyszeri és megismételhetetlen, így egyáltalán nem mindegy, mit lát ilyenkor a potenciális ügyfél. A weboldalunk kinézete pedig – ezt a gondolatmenetet folytatva – lehet egy elegáns öltöny vagy egy szakadt mackónadrág is. Te kinek lennél szívesebben az ügyfele: az öltönyösnek vagy a macinacisnak?

Bárki bármit mond a külső, a megjelenés igenis nagyon fontos, sőt a mai világban sok esetben a szép csomagolás, a külcsín sokkal fontosabb, mint a belbecs. Így bármennyire is feleslegesnek érezzük, hogy egy szép weboldalra költsünk – hiszen a termékünk, szolgáltatásunk páratlan, fantasztikus -, potenciális ügyfelektől eshetünk el a nem megfelelő webes megjelenés miatt.

Nem megfelelő design - elvesztett ügyfél

Egyes felmérések azt bizonyítják, hogy mindössze néhány másodpercünk van arra, hogy ha valaki rákattint a weboldalunkra, akkor meggyőzzük arról, hogy maradjon is. Ez azt jelenti, hogy ha a potenciális ügyfél rá is talál a honlapunkra, amennyiben csúnya, elavult, lassú oldallal találja szembe magát, akkor már be is zárja és megy tovább a következő találatra. Ha jól belegondolunk ez logikus is. Hiszen az offline világban is kitől szeretünk vásárolni? Attól, aki bizalomgerjesztő. Az orvosi rendelőből is kifordulnánk, ha a doki véres köpenyben, pókhálók között szeretne megvizsgálni minket.

Milyen a jó weboldalgrafika?

Tekintsünk tehát a weboldalunk megjelenésére úgy, mint egy kirakatra, amelynek az a célja, hogy bevonzza a vásárlót. Legyen bizalomgerjesztő, esztétikus, akadjon meg rajta a látogató szeme, keltse fel az érdeklődését és tegye kíváncsivá.

Rendben, de mégis milyen a vonzó weboldal? – kérdezhetnénk.

A válasz erre az, hogy szerencsére mindenkinek más, így nem kell beállnunk a sorba és valami tucatdologban gondolkodnunk. Persze trendek itt is megfigyelhetőek, akárcsak a divatvilágban, hiszen tíz évvel ezelőtt egészen más oldalak számítottak szépnek, mint manapság. Sőt, olyan dinamikusan változnak ezek a trendek, hogy nagyjából ötévente érdemes kicsit frissíteni rajta.

Ma, 2022-ben a legmodernebbnek és legvonzóbbnak azok a weboldalak számítanak, amelyek:

  • letisztultak, sallangmentesek
  • nagy képeket tartalmaznak
  • lekerekített formákkal dolgoznak
  • pasztellszíneket alkalmaznak
  • nagyobb betűméretet választanak
  • fénykép/stockfotó helyett rajzolt illusztrációkat építenek az oldalba

 

 Design By Sudip Dutta

Weboldaltrend-inspirációk

Ha úgy döntünk, hogy szeretnénk megújítani a weboldalunk megjelenését vagy most készülünk rá, hogy saját honlapunk legyen, érdemes inspirálódni kicsit és képbe kerülni a jelenlegi weboldaltrendekkel kapcsolatban. Nézegethetjük a hasonló témájú, felkapott weboldalakat (konkurenciafigyelés), hiszen akkor látjuk, hogy a saját területünkön mi számít vonzónak, de még jobb, ha kifejezetten webdesignnal foglalkozó oldalakat keresünk fel, ahol már eleve összegyűjtik nekünk a legmenőbb, jelenleg futó trendeket. Itt teljesen alámerülhetünk a különféle színekben, formákban, szerkezetekben és kiválogathatjuk a nekünk leinkább tetszőket, majd leszűkíthetjük a kört azokat, amelyek passzolnak is a profilunkhoz.

Mi ezeket az oldalakat ajánljuk:

TemplateMonster

Itt rengeteg weboldalsablont láthatunk, így bárki megtalálhatja a neki legmegfelelőbbet. Szűrhetünk a sablonok között arra, hogy wordpress, shopify vagy egyedi fejlesztésű oldalra néznénk designt, hogy milyen témában keresnénk (pl. beauty, wedding stb.), de az ingyenes verziókra is rákereshetünk.

Dribble

Ez az oldal abban különbözik az előzőtől, hogy míg a TemplateMonsteren le is tölthetjük a kiválasztott sablont, a Dribble kifejezetten inspirációs gyűjtemény. Ide grafikusok dobálják fel a megálmodott oldalakat, így ha valamelyik tetszik, felvehetjük a szakemberrel a kapcsolatot és megbízhatjuk az oldalunk grafikai terveinek elkészítésével.

ThemeForest

A ThemeForest voltaképpen olyan, mint a TemplateMonster, itt szintén böngészhetünk az ingyenesen letölthető, illetve a megvásárolható sablonok között vagy csak ötleteket is gyűjthetünk, hogy utána egy teljesen egyedi grafikát rajzoltassunk meg egy webdesignerrel.

Pinterest

A Pinterestet valószínűleg keveseknek kell csak bemutatni, hiszen egy nagyon elterjedt képmegosztó és inspirációs oldal. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy webdesing tekintetében is megihlethet minket. Persze a keresőjébe be kell írni a megfelelő kifejezést, pl.: webdesign és máris válogathatunk a szebbnél szebb megjelenésű weboldalak között.

Designer oldalak

Több olyan oldal is létezik, ahol grafikusok "dobálják" be ötleteiket. Ezek közül kettő, amit mi is szereünk böngészni: a Béhance és a 99designs. Itt nemcsak webtrendek designjait lehet megtalálni, hanem egyéb, más kategóriákban is keresgélhetünk, inspirálódhatunk.

 

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy attól, mert kiválasztunk egy sablont, egyáltalán nem kell elfogadnunk minden elemét. Korábban írtunk már egy cikket arról, hogy „Ki készítse a honlapgrafikát” és itt is megemlítettük, hogy a sablont egy valamirevaló fejlesztő bizonyos keretek között szabadon tudja alakítani (színek, menük, betűk stb.), így ha az egyedi grafika helyett sablont választunk, akkor is lehet egyénre szabott a weboldalunk megjelenése.

 

#totalstudio