Menu      

Ki készítse a honlapgrafikát?

Az első, amivel a látogatóink találkoznak, amikor megtekintik a honlapunkat, a weboldal arculata, így érdemes nem kevés időt és energiát fordítani erre (is).

Csapjunk is a közepébe! A honlap megjelenését illetően háromféle projektet ismerünk:
- Előre legyártott grafikai tervekből válogatunk
- A weboldalt készítő cég készíti a honlap grafikai terveit is
- Külső grafikustól kapjuk a grafikai terveket.

Előre legyártott honlaptervek (sablon weboldal)

Az első opció, a sablon, amely rendkívül költséghatékony, ráadásul a végeredmény szempontjából is vetekedhet egy grafikus által összeállított kivitelezéssel. Ne feledjük, ezeket a honlapterveket szintén webgrafikusok készítették, akik értenek a szakmájukhoz.

Az interneten ingyenes és fizetős honlapsablonok ezreiből válogathatunk, amelyek segítségével azonnal láthatjuk, miként fog kinézni a honlapunk. A két legismertebb honlapsablon-gyűjtőportál a TemplateMonster és a ThemeForest - itt kulcsszavakra keresve válogathatunk a weboldalsablonok közül és megtalálhatjuk azt, amelyik a saját cégünk profiljához legjobban illeszkedik.
Bár ezt a megoldást sablonnak nevezi a szakma, nem jelenti azt, hogy sablonos lesz a weboldal, ugyanis a jó honlapkészítő cégek képesek módosítani, egyedire szabni ezeket is, legyen szó színekről, képekről vagy akár a blokkokról.

Akkor bízzunk meg weboldalfejlesztő céget sablonból épített honlap készítésével, ha képesek különféle módosításokat is elvégezni az adott sablonon, ugyanis az előre gyártott honlaptervek jellemzően csak részben képesek lefedni a megrendelő igényeit.

Honlap fejelsztés sablon design

A weboldalkészítő cég adja a honlapterveket

Fejlesztői szempontból a három opció közül ez a legjobb, hiszen az adott cég grafikusa együtt él a céggel, ismeri az alkalmazott technológiákat, tisztában van a weboldaltrendekkel, a lehetőségekkel és az esetleges korlátokkal is. Képes a fejlesztők keze alá dolgozni, ennek köszönhetően pedig nemcsak a projekt válik gördülékenyebbé, de biztos, hogy egy teljesen egyedi, professzionális weboldalt kapunk.

Az egyedi grafikai tervezésű honlapoknál szintén érdemes az előző pontban leírt sablonok között böngészni kicsit, mivel ezek inspirációként szolgálhatnak azok számára, akik még soha nem terveztek weboldalt. A sablonok mellett inspirációt meríthetünk a konkurens honlapokból is (akár külföldi portálokat is átnézhetünk), de a pinterest szintén kész ötlettár.

Sose feledjük, hogy az inspirálódás fő célja az, hogy minél pontosabban le tudjuk írni, hogy mit szeretnénk látni a weboldalunkon.

Ebből fog készülni egy úgynevezett Wireframe, amely tartalmazni fog minden olyan támpontott, amelyek mentén a grafikai tervezés elindulhat.
Nagyon jó, ha például van egy logó, hiszen az egy olyan kiindulási pont - meghatározza a színeket, formákat, betűstílust -, amely köré fel lehet építeni az egész weboldal megjelenését.

Wireframe és web design

Vannak cégek, amelyek több tervvel is előrukkolnak, mi jellemzően, csak akkor készítünk elsőre több verziót, ha az ügyfél kifejezetten ezt kéri. Eddigi projektjeink során ugyanis azt tapasztaltuk, hogyha elegendő információt kapunk a megrendelőtől, akkor már az első verzió is felülmúlja az elvárásokat.

A tervezésnél mindig a nyitóoldallal kezdünk és ezt követően készülnek el az aloldalak tervei, majd a jóváhagyás után mind átkerül a fejlesztőkhöz (site builder) grafikai integrálásra.

Megrendelő adja a weboldal grafikai terveit

A harmadik verziónál, azaz amikor a megrendelő adja a grafikai tervet, két esettel szoktunk találkozni projektjeink során. Az első a fentebb leírt példa, tehát, hogy egy weboldalkészítésre szakosodott grafikus állítja össze a terveket. Ez általában problémamentes, így erről nem is nagyon ejtenénk több szót. 

A másik eset azonban az, amikor NEM webgrafikus (pl. nyomtatvány grafikus) “próbál” terveket összeállítani. Nos, itt bizony bőven akad gond… és nem a tervek minőségével, hiszen azok jellemzően szépek szoktak lenni, ám bármennyire is csinos a design, ha nagyon nehezen integrálható a webre - ennek oka pedig az, hogy nem olyan szemlélettel készült. 

Pár gyakori példa arra, hol vérezhet el egy ilyen terv:

Nem reszponzív gondolkodásmód: a legyártott grafikánál nincs figyelembe véve, hogy a különféle képernyőméreteken egyaránt jól nézzen ki az oldal.

A kapott grafika PSD-ben készül és nehezen "vágható": manapság a webgrafikusok többsége már nem dolgozik photoshoppal, mivel sokkal profibb szoftverek állnak a rendelkezésükre. Ha mostanság PSD-ben kapunk grafikát az gyanakvással tölt el minket, nem véletlenül, ugyanis nem ritka, hogy az ilyen megoldásoknál a site builder képtelen a weboldalt “darabjaira” vágni.

A grafikai elemek nem exportálhatóak: a Google elvárja, hogy a honlap grafikai elemei minimális méretűek legyenek, így a grafikusok feladata, hogy a felhasznált elemeket SVG ben (vektoros kép - szövegesen megjelenített kép) is rendelkezésre tudják bocsátani.

Hatalmas képek a grafikában: a nem hozzáértő grafikusoknál jellemző, hogy olyan háttérképeket használnak, amelyek csak egyben mutatnak jól, nem vághatóak. A site builder ezért kénytelen azokat hatalmas fájlmérettel a weboldalba integrálni, amely több problémát is okozhat.

Nem ismeri az alkalmazható technológiákat: ezt gyorsan le szoktuk szűrni egyetlen kérdéssel, amely így hangzik:
Imseri-e a Bootstrap keretrendszert , vagy egyéb Grid rendszereket.  
Ha kerekedik a szeme, nem biztos, hogy ő lesz a megfelelő ember a weboldal grafikai tervezésére.

Sajnos ezek a típushibák nagyban befolyásolják a weboldalunkat és nem csupán a megjelenését, de az egészét. 

Amennyiben a grafikai terv nem megfelelő, a site builder vért izzadva fogja a kapott terveket pixel pontosan legyártani, ám az ilyen nyögvenyelős együttműködésnél szinte bortítékolhatjuk, hogy az elkészült honlap nem lesz olyan minőségű, mintha egy profi webgrafikus készítette volna a honlap design-ját.

Végül egy gyors összehasonlítás a főbb szempontok alapján:

 

Sablon design
  • gyors (készen megvásárolható)
  • gyors sitebuild
  • költséghatékony
  • előre látjuk milyen lesz a végtermék
  • kompromisszumokat kell kötni
Webgrafikus
  • lassabb (több egyeztetés)
  • gyors sitebuild
  • drágább
  • maximálisan illeszkedik a megrendelői igényekhez
NEM webgrafikus által készített terv
  • lassú
  • lassú sitebuild
  • drága
  • illeszkedik a megrendelő igényekhez

 

Ahogyan kezdtük, úgy zárjuk is a cikkünket: az egyik legfontosabb tényező ma a weben, hogy miképp fest a honlapunk. Fordítsunk rá időt, energiát és ne sajnáljuk a grafikai tervezésre a pénzt se. Ez a jéghegy csúcsa, ami kivillann a vízből, amit mindenki azonnal lát és amiről 5 másodperc alatt el tudja dönteni a látogató, hogy tetszik-e neki vagy sem. Minden más, ami mögötte van, a CMS (Wordpress, Joomla, Drupal, Moto, Egyedi) a jéghegy alja, s bár ez jóval nagyobb, de nem látszik, s valószínűleg nem is érdekli a látogatókat.

#totalstudio