Menu      

Megújult a Facebook képnézegetője

Az eddig jól megszokott, de valljuk be igen puritán képnézegetőjét cserélte le a minap a Facebook. Jobb lett vagy rosszabb? Döntsük el együtt.

Nyilván nem tisztünk eldönteni, hogy ez mennyire lett jó vagy mennyire nem, de véleményünk szerink inkább csöbörből vödörbe eset áll fent.

Talán még emlékeztek a tegnapi állapotokra, amikor a nagy képre kattintva bejött a következő nagy kép és igy tovább. Apró kis előre és hátra gombok azért voltak, de egyértelműen azt sugallták, hogy nézd végig mindet.

AZ új nézegető nem lett sokkal jobb, sőt ha mondhatjuk még zavaróbb is lett. Design szempontjából például nézzük az alábbi ábrán látható problémákat.

Először is olyan az érzése az embernek mintha nem lenne középen a nézegető, aminek oka, hogy a baloldala zárt oldalnak a jobb részében általában csak reklámok vannak, így ott nem lóg ki semmi az úgynevezett Overlay alól.


Ugyanez a probléma figyelhető meg felül is, miért kell az oldalnak látszódni a képnézegető alatt. teljesen logikátlan és így jó 10 pixelt vesz el a hasznos magasságból is.
A képnézegető a Facebooktól teljesen szokatlan új színnel állt elő így a felugró Overlay háttérszíne fekete lett. Ez persze jobban kiemeli a képet magát, de semennyire nem illeszkedik a Facebook külsejéhez.


A navigációs gombokról ne is beszéljünk, nemes egyszerűséggel akár valami ingyen letölthető ikon csomag részei is lehetnének. Bár a fekete Overlay-hez illenek a Facebook-on sehol máshol nem fogunk ilyen vagy ehhez hasonló navigációs gombokba botlani.


Funkcionalitását tekintve persze jó lesz ez így ahogy van, majd megszokjuk.


Az eddig megszokott baloldalt elhelyezkedő kommentek bekerültek középre a jobb oldalt korábban megtalálható funkció menük (törlés, portré, letöltés stb) átkerültek balra, helyükre pedig természetesen az egyre nagyobb teret hódító hirdetések kerültek.


Összességében tehát nem volt indokolt a váltás és szebbre is meg lehetett volna csinálni, de mindegy megszokjuk lett amilyen lett, legalább látjuk, hogy törődnek velünk hiszen az új elrendezésű profil majd csoport oldalak után itt a Facebook új képnézegetője.

Megújult a Facebook képnézegetője

#totalstudio