Menu      

Kipróbáltuk a Socl-t

A Microsoft úgy érezte a szociális hálózatokból neki is kell egy falatot harapnia. A Live nem volt elég mert nem tudott túllépni a saját zárt burkán, ezért megalkották a Socl névre keresztelt hálózatot, amely a www.so.cl domain alatt érhető el bárki számára, egyelőre meghívásos változatban.
A regisztráció után pár nap alatt jó esetben küldenek neked egy meghívót, amivel máris beléphetsz a So.cl hálózatába (a cl a Chillei TLD, okosan felhasználva), és meghívhatod további 10 barátodat. De mi is az a Socl pontosan? Erre a kérdésre nagyon nehéz lenne válaszolni, mert valószínűleg még a Microsoft sem tudja egészen pontosan. Se nem Facebook se nem Google+, az eredeti elképzelések alapján főleg diákoknak szóló rendszerről van itt szó, amely segít a világ nagy dolgai között eligazodni. Szorosan együttműködik a Bing-el és ha lehet a postokat mindenféle extra információval képekkel tarkítja meg.



Természetesen egy közösségi hálózat profilját úgyis a felhasználók magatartása fogja meghatározni és ez egyelőre a Socl esetében is így van bár vannak státusz frissítések mégis leginkább linkek megosztásával vannak elfoglalva az emberek, továbbá igen számottevő a rendszer sajátosságából adódó postok száma, amikor is ha rákeresünk a neten valamire például arra, hogy Counter-Strike Source, akkor ezt a keresést és annak találatait azonnal meg is oszthatjuk barátainkkal.



A keresés egyébként más rendszerektől eltérően mindenhol keres. Keres a Socl-on és a neten is alapértelmezettként. Így amikor beírjuk a keresőbe az imént említett játék nevét, hogy Counter-Strike és mellé a legújabb verziót is odacsapjuk, hogy Global Offensive, akkor a rendszer ránk borít minden, ami a témába vág. Felhasználók postjaitól kezdve linkeken és híreken át egészen a képekig és a videókig mindent, ahogy ezt a következő képen is láthatjuk.




Természetesen, a találatokat szépen szűrhetjük is, képekre, videókra, hírekre, emberekre és még számos minden másra. Ez a sajátossága emeli ki a többi közösségi hálózatból a Socl-t és ezzel egy kicsit inkább a Google+ ra hajaznak. Ha meg kéne fogalmaznunk akkor ez a Microsoft saját Google+ -a amely beleépül a Bing-be.
A Socl nagyban eltér például a Google+ és Facebook áldozatoktól, főleg azért mert itt nincs lehetőségünk például barátokat fogadni, vagy ismerősnek jelölni. Csak és kizárólag követhetünk embereket és ők is követhetnek minket. Másik érdekesség, hogy például nincs a szokványos értelmében vett regisztráció, csak s kizárólag Facebook-al vagy Windows Live accounttal tudunk belépni, de lehet, hogy ezen később változtatnak majd.



Az első használatkor egyébként, a rendszer felajánlja, hogy milyen témaköröket vagy embereket szeretnénk követni, ezeket pedig később tudjuk változtatni is természetesen.

A kinézet kapcsán nincs mit mondani, összegyűrték a Google, Facebook, Google+ kinézeteket és megszületett a Socl. Semmi újat nem raktak bele, az alap színei a szürke fehér és kék lettek, és itt jegyeznénk meg, hogy ez a kék elég közel van a Google kékjéhez. Ami érdekes, hogy itt a borítók általában automatikusan jönnek létre tehát például témáknál a rendszer képes mozaik kép formájára borítót gyártani ezzel téve egyedivé azt a feedet.



Nagy érdekessége még a rendszernek, hogy van egy Explore gomb, ami az első menü és ahol a világ dolgait pár kategóriára bontva böngészhetjük. Természetesen a kategóriára kattintva a kereséshez hasonlóan máris kapjuk a legfrissebb leg naprakészebb információkat a világból úgy hogy nekünk mégsem keresnünk sem kell, hiszen mindenki más ezt már előttünk megtette és kipostolta. És pontosan ez a lényege a Socl-nek, hiszen mint köztudott a szociális hálózatoknak köszönhetően a hírszerzés iszonyat mértékben felgyorsult, ha valahol bomba robban, akkor azt az emberek nagy része már nem a New York Times vagy a BBC oldaláról tudja meg hanem egy közösségi oldal bejegyzéséből, és csak utána megy megnézni a nagyobb hivatalosnak mondható forrásokat. Ezt ötvözve próbál magának utat törni a Socl is.

Érdekesség még a többi közösségi oldaltól eltérően, hogy a postjainkat akár be is tagelhetjük ezzel később könnyedén szortírozhatjuk a saját bejegyzéseinket témakörönként. Ez mindenképp innováció és nem is akármilyen. A Like és a +1 gombokat itt egy mosolygós fej váltja fel tehát szmájlolhatjuk a bejegyzéseket, továbbá kommentezhetünk és meg is oszthatjuk őket újra vagy másik hálózaton.



A Socl nem kimondottan a státuszfrissítésekre megy rá, hiszen magát ezt a funkciót sem olyan nagyon egyszerű elővarázsolni. Inkább információgyűjtő és szelektáló oldalként lehet felfogni. Ha pedig mégis valamit meg akarunk osztani, akkor azt bizony csak és kizárólag a világgal tudjuk (vagy senkivel -Pirvate -), nincsenek körök vagy ismerősök, tehát információnk az összes felhasználónak szól majd és aki a témában érdekelt, az meg is fogja kapni.

Egyelőre -és valószínűleg ez nem is nagyon fog módosulni - egyértelműen az angolul beszélők paradicsoma a Socl, hiszen a hírek java része ezen a nyelven fut és az emberek is így osztják meg a gondolataikat. Ahhoz, hogy az egész magyar nyelven is releváns találatokkal tudjon dolgozni, még sokat kell dolgozni a Microsoftnak.
Az üzenet küldés nem sokban tér el más rendszerektől egyszerűen csak rányomunk és máris beszélgethetünk üzenetekben az illetővel. Semmi extra, hacsak nem az, hogy jól eldugták az üzenet küldés gombját. Viszont, ami nagy hiányosság, hogy például az üzent lista nem frissül ajaxosan, tehát nem látjuk ha jött válasz csak ha lépkedünk a menükben.

A végére hagytuk a legjobb részét az egésznek, amelynek nincs párja egyelőre, bár a Google a Hangout-al már tett kísérleteket, és ez nem más mint a videók közös nézegetése és kommentelése. Az úgynevezett Video Parties-ba előre definiált partikba léphetünk be, ahol mások által hozzáadott videókat nézegethetünk és beszélhetünk, vagy létrehozhatunk saját partit a mi kedvenc videóinkkal. Megállítani nem elehet a videókat, olyan mintha TV-t néznénk a haverokkal és közben meg is bezsélnénk jól, csak éppen a világ bármály táján lehetünk. Jópofa szolgáltatás, de ez azért kevés lesz ahhoz, hogy tömegek mozduljanak rá a Socl-ra.




Összességében, tehát számos újdonságot hozott, a Socl, amiket szinte biztos, hogy a többiek hamar lekoppintanak majd, viszont első és második ránézésre sem mondhatjuk, hogy riválisa lehet a Facebooknak vagy a Google-nak a maga területén. Hiszen alapvetően egy igen buta rendszer, amelynek egyetlen nagy előnye van, hogy ötvözi a közösségi híreket és a webes híreket, majd kategóriánként képes azt bármilyen témakörben elénk tárni. Ezt viszont már a Google is kitalálta, és bár még nem tökéletesítette, biztosan fogja a jövőben, hiszen an apokban is volt egy update, ahol már a Google+ is felajánl témákat követésre.

A Microsoft tehát beszállt a bizniszbe, egy nem túlzottan jelentős szereplővel, amely valószínűleg a Live-hoz hasonlóan leginkább az Egyesült Államokban lesz képes megállni a helyét, nekünk pedig marad a Google + meg a Facebook, amíg nem jön egy negyedik jelentős szereplő.
Kipróbáltuk a Socl-t

#totalstudio