Menu      

Mindent tud rólad a Facebook

Hallottatok már a Wolfram Alpha nevű keresőről? Ez egy speciális kereső, amit elsősorban tudományos témák keresésénél tesz jó szolgálatot, ám most saját facebookos profilotokra is "ráuszíthatjátok". Az eredmény egy döbbenetesen részletes adathalmaz rólatok és az ismerőseitekről - látványos grafikonokkal, ábrákkal és diagrammokkal körítve.
A Wolfram Alphát eddig főleg tudományos berkekben használták előszeretettel, de mostantól a Facebookkal kapcsolatban is lehet vele keresni - nem is akárhogy!
Megtudhatjátok például, milyen volt az időjárás a születésetekkor vagy hogy ismerőseitek hány százaléka szingli, de feltérképezhetitek azt is, hogy melyik földrészen - vagy melyik megyében - van a legtöbb ismerősötök - és mindezt látványos grafikonokkal, ábrákkal és diagrammokkal körítve.

Így kezdődik a rólad szóló adathalmaz

Persze az, hogy a személyes adataitokat is megjeleníti ez a bűvös kereső, annyira nem nagy szenzáció, hiszen azokat ti adtátok meg. Az már érdekesebb, hogy nem csak ezeket tudja, de például azt is megmutatja, hogy a születésetekkor milyen idő volt.
Láthatjátok, hogy leginkább mit - szöveget, képeket, videókat vagy linkeket - szoktatok posztolni, és azt is ábrázolja egy grafikonon, hogy ezeket milyen időbeli eloszlásban tettétek, mióta regisztráltatok. Sőt, még az is kiderül, hogy átlagosan a hét melyik napjának melyik órájában szoktátok a legtöbb bejegyzést írni.


Mikor, mit és mennyit posztolsz

Ennek persze az a feltétele, hogy regisztráljatok a kereső oldalán, és hogy megengedjétek neki, hogy hozzáférjen a Facebookotokhoz. Ezután egy pár másodperces, esetleg perces várakozás következik, utána rátok zúdul az adathalmaz.
A kereső lenyűgöző tulajdonsága, hogy mindezt az adathalmazt rendkívül látványos táblázatokba, diagramokba, grafikonokba rendezi. Ezek azonban nem statikusak: a tetejüknél sokszor vannak beállítások, így újabb és újabb adatokat hívhatunk elő általuk.


Ismerőseid hozzád, és egymáshoz viszonyított kapcsolati hálója - minden pont egy ismerős, és ha fölé viszed a kurzort, megmutatja a nevüket és a fényképüket is


Láthatjátok például egy térbeli ábrán, pontokkal ábrázolva az összes ismerősötöket és a közöttük lévő kapcsolatokat. Az ábrát átállíthatjátok úgy is, hogy a hozzátok képest jelenjen meg a viszonyrendszerük a térben, sőt, külön-külön megnézhetitek mindezt a férfi és a nő ismerőseitekre.
Ha már itt tartunk, az szinte evidens ezek után, hogy a világtérképen megnézhetitek az ismerőseitek eloszlását. De átválthattok a saját országotokra is, és az ott lévő ismerőseitek elhelyezkedését is megnézhetitek.

Ismerőseid területi megoszlása a világban...

...és az országban, ahol élsz

Kördiagrammon nézhetitek meg az ismerőseitek nembéli arányát, egy másik ilyenen pedig azt, hogy ki a szingli, ki házas, ki él párkapcsolatban, és hányan vannak az elváltak. Mondanunk se kell, hogy ilyen diagramokat a fiúkra és a lányokra külön-külön is megnézhettek.
Kicsit elgondolkodtató, mennyi adatot tárol rólunk a Facebook - ugyanakkor lehengerlő fürdeni ebben a sok információban, gyönyörű grafikonok és diagramok között. Mindenesetre, ha valaha is egy minimum egy órás prezentációt kell tartanotok saját magatokról, akkor ennél profibban aligha oldhatjátok meg.


Ismerőseid megoszlása nem, kor és kapcsolati státusz szerint


A kereső főoldala

Persze a Wolfram Alpha akkor is nagyot alakít, ha valami tudományos témára kerestek vele. Grafikonokat is mellékel, ha például a Föld-Hold távolságra kerestek vele. Sajnos egyelőre csak angolul kommunikál a kis okos, de bízunk benne, hogy előbb-utóbb érteni fog magyarul is.


Szerző: Pokorny Szilárd (szeretlekmagyarorszag.hu)
Mindent tud rólad a Facebook

#totalstudio