Menu     

Internetbiztonsági oktatás az UPC-től

Az online játékok és a közösségi oldalak látogatása a legnépszerűbb internetes elfoglaltság az európai fiatalok körében. Az ezekkel kapcsolatos lehetőségekre és a kockázatok elkerülésének módjaira kívánja irányítani a figyelmet az idei Biztonságos Internet Napja. Ebből az alkalomból a UPC és az internet biztonságos, felelősségteljes használatát propagáló Insafe nevű európai szervezet újabb, gyermekeknek szóló színes munkafüzetet adott ki, Játékos tanulás - az internet használata" címmel.
Az óvodáskor végén, kisiskolás korban a gyermekek már ismerkednek az internettel, ám általában senki nem tanítja meg őket a biztonsági alapelvekre, mivel ritkán esik szó ezekről otthon vagy az iskolában. Ehhez nyújt segítséget az idei, immár 8. Biztonságos Internet Napját fémjelző Játékos tanulás - az internet használata" című munkafüzet, amelyet a UPC és anyavállalata, a Liberty Global támogatásával és az Európai Bizottság jóváhagyásával dolgozott ki az Insafe. A kiadvány 30 oldalnyi játékos feladaton keresztül vezeti rá a 4-8 éveseket arra, milyen hatással lehetnek a modern technológiák a mindennapi életükre, és hogyan lehetnek biztonságban az online környezetben.

A munkafüzet a szülőknek és a tanároknak is alkalmat ad arra, hogy beszélgethessenek a gyerekekkel olyan fontos kérdésekről, mint a személyes adatok védelme, biztonsága. A 9 nyelven - köztük magyarul is - elkészített foglalkoztató könyvecske mindezeken túl ahhoz is hozzásegíti a kisgyermekeket, hogy fejlesszék alapvető nyelvi, matematikai, társadalmi és kulturális készségeiket.

Az internetbiztonsággal kapcsolatos, gyerekeknek, szülőknek és tanároknak szóló tudatosság-növelő és oktató eszközeinek sorában a UPC az Insafe-fel közösen tavaly egy e-biztonsági weboldalt indított, amely pedig a 2009-ben kiadott családi oktatócsomagon alapul. A családi készlet egy átfogó szülői útmutatót, 6-12 éves gyerekeknek szóló munkafüzetet, matricákat és szituációs kártyákat tartalmaz. Ezek a játékos segédletek az Insafen keresztül, a helyi tudatosságnövelő központok, a UPC és a partnerszervezetei illetve iskolák révén jutnak el az érdeklődőkhöz. A UPC az Insafe-fel létrehozott egy szakértőknek szóló online platformot is, amely a biztonságos internethasználattal kapcsolatos legjobb gyakorlatokat mutatja be.

A Biztonságos Internet Napot világszerte mindenhol, minden év februárjában, ugyanazon a napon rendezi meg az Insafe. Ezen a napon ma már több mint 60 országban, köztük Brazíliában, Japánban és Kenyában több száz rendezvény hívja fel a figyelmet az online-technológiák biztonságosabb és tudatosabb használatára, mindig az éppen legaktuálisabb kérdésekre összpontosítva, mint az online zaklatás vagy éppen az online közösségek témaköre. Idén azt veszik szemügyre, hogy valódi énünk hogyan éli meg virtuális élményeinket.

Az Európai Bizottság Safer Internet Plus programjának keretében létrehozott, brüsszeli székhelyű Insafe koordinálja Európa-szerte a nemzeti internetbiztonsági tudatosító központok tevékenységét. Hazánkban a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, a MATISZ, a PTA-CERT és a Kék Vonal konzorciuma tölti be ezt a szerepet.

Internetbiztonsági oktatás az UPC-től

#totalstudio