Menu      

Megérkezett a Shopify 2024-es nyári frissítése

A Shopify rendre nagy csomagba öltve adja ki a frissítéseit, ami most sem volt másképp. Az Shopify Summer '24 - UNIFIED névre keresztelt frissítés számos újítást hozott a platformra köztük új AI támogatást, egy teljesen új ingyenes témát és még sok minden mást is. Ebben a cikkben megpróbáljuk bemutatni az újításokat különösen azokra fókuszálva amelyek egy shopify webáruház tulajdonos számára is fontosak lehetnek.

A Shopify idén is nagyszabású frissítéssel jelentkezett. A januári 2024 Winter Edition után, amely a FOUNDATIONS névre hallgatott, most tovább építkeztek. A korábbi frissítés már előtérbe helyezte a B2B értékesítést, amit most még jobban kidomborítottak. Egyértelmű, hogy a Shopify a kiskereskedők mellett egyre inkább a nagykereskedőket is meg akarja célozni platformjával. Most azonban ne szaladjunk ennyire előre, nézzük pontról pontra a frissítéseket és időzzünk el egy kicsit azoknál, amelyek a nagyobb célközönség számára (tehát nem a Shopify Plus előfizetők) is érdekesek lehetnek.

Egyszerűbb terjeszkedés új piacokra

Egy új menü nyílt meg a Backenden, ami a Markets nevet kapta. Ez gyakorlatilag egy összevont menü lett, amelynek pontjai javarészt elérhetőek voltak a beállítások között eddig is külön-külön más-más helyeket. Mostantól azonban könnyebben terjeszkedhetsz a különböző régiók között, és az új “Markets” segítségével minden egyes új országra testreszabott ügyfélélményt nyújthatsz.

Mit jelent ez másképp megfogalmazva?

Ha új országba szeretnél kilépni a shopododdal, mostantól sokkal egyszerűbben megteheted. Lehetőséged van a piachoz igazodó beállításokat alkalmazni. Eldöntheted, mely termékeket és kategóriákat szeretnéd megjeleníteni. Külön kedvezményeket is kezelhetsz. Ez egy hiánypótló frissítés azoknak, akik többnyelvű és országhatárokon átívelő értékesítésben gondolkodnak.

Továbbfejlesztett bejelentkezés Shop-val

A Shopify lassan 4 éve indított útjára a Shop-ra keresztelt alkalmazását (letölthető Android és iOS rendszerre is), amely egy fajta vásárlói közösségi program mindenki számára. Egyszerűen csak felrakod az appot és kinyílik előtted a Shopify világ! Hiszen bekövetheted kedvenc Shopify boltjaidat, értesülhetsz akciókról követhetsz brandeket és természetesen vásárolhatsz is. (Ehhez persze a boltnak is rendbe kell rakni a saját kis “Shop” oldalát). Jelenleg több mint 100 000 Shop regisztrált felhasználóról beszélünk akik a 2024 Summer frissítéssel még könnyebben tudnak bejelentkezni és vásárolni akár a Te webáruházadba is.

Még okosabb termék hozzáadás AI segítségével

A Built-in taxonomy már korábban érkezett a Shopify-be, ennek lényege, hogy a Shopify a termék nevéből vagy leírásából megpróbálja megtippelni, mit is akarunk feltölteni és ennek megfelelően segít kitölteni a kategóriákat, termék jellemzőket stb. Ez igazán hasznos lehet azoknak, akik kézzel viszik fel a termékeiket, hiszen a felület gyakorlatilag a kezük alá dolgozik. A Shopify több mint 26 üzleti ágazat 10 000 termékkategóriáját használja, ehhez párosít 1000 termék attribútum adatbázist. Így egészen korrekt munkát végez, most pedig még komolyabb fokozatra kapcsoltak az AI segítségével. Ez már a termékhez kapcsolódó szöveget is képes megírni helyettünk, bár egyelőre magyar nyelven még nem elérhető ez a funkció.

Még egyszerűbb keresés

A Search & Discovery ingyenesen elérhető Shopify kereső és filterező alkalmazás több fantasztikus új funkciót kapott. Az egyik ezek közül, hogy a terméklistákba a szűrők közé már úgynevezett képes szűrőket is tudunk illeszteni, ezzel egyszerűsítve a vásárlók dolgát. De ez még nem minden! A mostani Shopify Summer '24 frissítés további érdekességeket hozott az S&D app számára.

Itt van például a kategória szűrő, amely a keresés során immár nem csak termékeket, de releváns kategóriákat is képes megjeleníteni. Továbbfejlesztették a mesterséges intelligenciát a szűrő alatt, ami még pontosabb találatokat képes adni, és mostantól lehetőségünk van felülbírálni a találati listát.

Olyan szinonimákat is felvehetünk kézzel (vagy AI segítségével), amik segíthetnek a vásárlóknak még gyorsabban megtalálni az adott terméket. A Semantic Search névre keresztelt okos kereső egyébként mostantól elérhető a legkisebb Basic csomagon kívül az összes előfizetésben.

Termékváltozatok egyszerűbb bemutatása

Kizárólag a Shopify Plus előfizetők számára érhető el a “Shopify Combined Listings” névre keresztelt Shopify alkalmazás, amely lehetőséget ad a termék variációk egy lapon történő bemutatására úgy, hogy közben maguk a variációk képesek például teljesen egyedi SEO URL-t kapni, leírást, és akár képgalériát is.

Ezzel gyakorlatilag a felhasználó egyetlen termék adatlapot böngészve tudja az elé táruló kapcsolókkal kiválasztani a számára legmegfelelőbb termék változatot, azonban a kereső számára minden változat önálló életet élő külön termék oldalként is elérhetővé válik.

Pontgyűjtés indul!

Nem kevesen kérdezték, hogy milyen lehetőség van törzsvásárlói pontgyűjtő program használatára a Shopify-ban, amire eddig a válasz csak pár külsős alkalmazása lehetett, egészen eddig. A Store Credit globálisan elérhetővé vált a Shop tulajdonosok számára, ehhez a Customer Accountot ugyan át kell kapcsolni az új típusúra, ahol már email és jelszó helyett a belépéskor emailben kap a fiók tulajdonosa egy kódot amivel be tud lépni, azonban ezután máris lehetősége van általunk előre meghatározott paraméterek alapján pontokat gyűjteni és azokat a checkoutban beváltani természetesen általunk előre meghatározott módon de egyelőre kizárólag egy összegben az egészet felhasználva.

Ellenőrizd a webshopod gyorsaságát

Eddig egy viszonylag alap eszköz állt rendelkezésre arra, hogy megnézzük a webáruházunk technikailag mennyire van rendben. Ezt gondolta tovább a Shopify és az új felületen keresztül mostantól egy kicsit átfogóbb képet kaphatunk napokra lebontva, hogy miként alakult a webshop gyorsasága. Ezzel lehetőség nyílik ellenőrizni egy-egy újonnan telepített alkalmazás, esetleges fejlesztés vagy témafrissítés eredményeit és lehetőségünk nyílik korrigálni az esetleges problémákat.

Külső integrációk továbbgondolása

Az export és import funkció mostantól támogatja a termékeket meta mezőit is csoportos műveleteknél, ami hatalmas segítség lehet azok számára, akik egyedi mezőket használtak a termékeknél. E mellett a Liquid és Hydrogén áruházak a Sanity Connect segítségével metaobjektumokat képesek harmadik féltől származó CMS rendszerekkel is összefésülni, ezzel segítve azok munkáját, akik a Shopify-t “csak” értékesítési platformként kezelik.

Új munkatárs minden webshop tulajdonosnak

Külön fejezetet szentelt a Shopify a mesterséges intelligenciának ebben a frissítésben, amely valóban nagyon komoly dolgokat kezd kínálni a webáruház tulajdonosok számára. Az egyik legnagyobb frissítés a Sidekick megjelenése, amely gyakorlatilag egy a backenden elérhető asszisztens.

A Sidekick képes a webáruházunkat menedzselni az utasításokra így például kérhetjük, hogy tőle írásban, hogy “hozzon létre 10%-os kupont az összes termékre július 30-ig” és bizony megcsinálja.

Ezen felül képes válaszolni kérdésekre természetesen és gyakorlatilag csak a kreativitásunk szab határt annak, hogy milyen munkára fogjuk be az új INGYENES munkatársunkat. - A Sidekick egyelőre csak szűk körben érhető el.

Még több AI

A Sidekick csak a jéghegy csúcsa és a Shopify Magic itt még nem ér véget. Ahogy említettük már, képes kategorizálni, termékeket tulajdonságokkal ellátni, szöveget írni, de mindezek mellett már képes a bejövő üzenetekre (egyelőre angolul) válaszokat generálni, amiket vagy elfogadunk vagy nem. A Shopify Inbox így egyre komolyabb funkciókat kap, amelynek hála a vásárlókkal történő kommunikáció még gördülékenyebbé tud válni főleg, hogy az AI tényleg mindent tud a webáruházunkról így egy új munkatárs számára nagy segítséget jelenthetnek ezek a funkciók.

Az AI egyébként már a fejlesztőket is segíti a ShopifyQL-ben, hiszen képes bizonyos kód részletekről megmondani, hogy azok pontosan mire is jók és milyen lekérdezéseket hajtanak végre. Ezzel egyidejűleg pedig sokkal egyszerűbbé válik például a különböző egyedi szegmensek létrehozása vagy megértése.

És még mindig nincs vége! A szemfülesebbek már észrevehették, hogy a képszerkesztőben a Shopify több felületén is megjelent maga a Shopify Magic, amely képes képet generálni, hátteret lecserélni, hátteret eltávolítani, vagy akár felesleges zavaró extra objektumokat eltávolítani mindezt teljesen ingyen immáron mobilon is!

Újragondolt analitika

A Google Analytics komoly hanyatlását meglovagolva a Shopify egyre nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a valljuk be eddig is igen komoly statisztikáját tovább gyújra. Ennek eredménye lett a mostani teljesen új Analytics, ami után szerintünk már nem sok szükség van a GA telepítésére az oldalon. Az új felület nem csak külsőleg, de belsőleg is megváltozott. Mostantól még könnyebben tudjuk személyre szabni a nyitóképernyőt, hogy a leggyakrabban használt adatokra rápillanthassunk ,ezen felül minden eddiginél komolyabb és mélyebb statisztikákat tudunk kinyerni. Bár a Shopify eleve rengeteg előre definiált szegmenst ad a kezünkbe, de ha ez még sem lenne elég, akkor ShopifyQL segítségével írhatunk teljesen egyedi lekérdezéseket is. Nem is nagyon akarjuk ragozni, egyszerűen remek.

Benne van a Flow-ban

A Flow-ot kevesen ismerik a Shopify-ban, pedig ez egy ingyenes a Shopify által fejlesztett alkalmazás, amit a webshopunkra telepíthetünk. Segítségével különböző munkafolyamatokat tudunk automatizálni és ezzel hatékonyabbá tenni akár az eladásainkat, akár a saját munkánkat. A mostani frissítés számos újítást hozott a Flow számára is, többek között lehetőségünk nyílik az előre meghatározott folyamatokat kézzel lefuttatni, például hibakeresés céljából, ezen felül most már sokkal több mezőt érhetünk el az saját adatbázisunkból, illetve már API végponton is tudunk kommunikálni a Flow-al.

Marketing és vásárló szerzés

Akkor jó egy webshop, ha vásárolnak rajta és lehetőleg sokat. A Shopify erre már eddig is számos eszközt nyújtott, hogy minél több csatornán a lehető legjobban mérve tudjunk értékesíteni, és ezeket most még tovább göngyölték. Például a Plus előfizetők számára Kanadában már elérhetővé vált a Shop Campaigns funkció amely 2x -es eladással kecsegtet, emellett bevezették a ZERO rizikós Google és Meta kampányokat szintén a Plus előfizetők számára, amely arra ad ígéretet a tulajdonosoknak, hogy csak akkor kell fizetniük a futtatott kampányokra hogyha azok valósan vásárlást hoztak. Természetesen a Flow-ot itt is tovább fejlesztették, különböző remarketing szegmenseket hozhatunk létre a jövőben (ez egyelőre csak zárt körben elérhető) emellett hamarosan indul a Youtube Shopping affiliate program is. Tovább fejlesztették az analitikában a különböző csatornákról érkező értékesítéseket is így naprakészen tudhatjuk, hogy melyik platformon történt költés hozza a legtöbbet a konyhára.

Változik a mérés

Nem mai hír, de a Shopify teljes egészében kivezetik a korábbi Checkout motorját és azt egy másikra ülteti át. Ennek egyik mindenkit érintő része, hogy a korábbi Checkout Scriptek megszűnnek december 31-ig. Aki addig nem migrálja át őket a teljesen új Customer Events alá, annak megszűnnek a korábbi mérései. A Customer Events gyakorlatilag egy pixel kezelő rendszer, ahol különféle eseményeket definiálhatunk a teljes weboldalra nézve. Ez azért is sokkal jobb, mint a korábbi checkout script, mert itt tényleg az összes munkafolyamatra képesek vagyunk scriptelni és nem kell már a scrpiteket ömleszteni sem. A migrálás persze nem kis feladat, de egyszer kell megcsinálni.

A másik nagy előnye a Customer Events-nek, hogy szoros összeköttetésben van a Customer Privacy (Cookie ablak) modullal és minden egyes általunk definiált pixelhez meghatározhatjuk hogy, az Marketing, Analitika vagy beállítás sütikhez kötött-e. Ennek megfelelően sokkal inkább védhetjük a vásárlóink jogait. A GCMv2 támogatást a Shopify továbbra sem hozta el ami továbbra is érthetetlen. Bár az analitika bőven kiváltható már a Shopify belső statisztikáival, a Google Ads számára kötelező kódok viszont továbbra is megkövetelik a GCMv2 jelenlétét (ebben egyébként cégünk áll a rendelkezésedre).

Teljesen új ingyenes sablon

A TRADE névre keresztelt teljesen INGYEN elérhető témával immáron 13-ra nőtt az ingyenes gyári Shopify témák száma. Azt nem mondhatjuk, hogy nagy dobás az új téma, de már hordozza magában a legfrissebb liquid frissítéses modulokat, ezért mindenképpen egy jó választás lehet új shopok indításakor. Természetesen ahogy ez lenni szokott a gyári témáknál, kellően gyors, átgondolt és kikönnyített fájlszerkezettel bíró Shopify sablonról beszélhetünk, amely rengeteg fejlesztő nélkül is elérhető beállítási lehetőséget hordoz magában.

Itt érdemes megjegyezni, hogy egy másik új téma is megjelent a Rise, amely azonban kimondottan a Japán piacot célozza meg, olyan sajátosságokkal, mint a Japán karakterkészletet támogató betűtípusok stb.

Szállítás ide-oda

Akik több fizikai boltot is üzemeltetnek külön külön készletekkel de mégis egy webáruházat üzemeltetnek ,azok számára fontos lehet, hogy ebbe a részébe is komolyan belenyúlt a Shopify. Mostantól sokkal könnyebben állíthatjuk össze a rendelések kiszállítását és akár személyes átvételét különböző készletekből és ennek megfelelően magának a készletnek az újra tervezését is leegyszerűsítette a Shopify. Ha pedig mindez nem lenne elég, már Flow-ot is hozhatunk létre az ilyen jellegű folyamataink kezelésére. Akit komolyabban érint a ship&fulfillment téma, az a frissítés részletei ide kattintva tudja megtekinteni

A szállításba még egy komolyan fejlesztés történt miszerint a vásárló kiválaszthatja (ha lehetőséget adunk rá) hogy melyik terméket melyik pontról kéri, ezzel eldöntheti például, hogy gyorsan vagy olcsón szeretné megkapni a megvásárolt árult. A Split Shipping mókás funkció de nem valószínű, hogy például bármelyik hazai áruház számára fontos lenne.

Nagykereskedelem és bolti eladások támogatása

Jelen cikkünkben leginkább azokat a funkciókat, emeltük ki amelyek a legszélesebb közönséghez szólnak, azonban érdemes megjegyezni, hogy a mostani frissítés rengeteg hasznos dolgot hozott azok számára is akik például fizikai üzlettel rendelkeznek, használnak POS terminált esetlegesen B2B-ben gondolkoznak

Újítások fizikai üzlettel rendelkezők számára

Teljesen új retail checkoutot hozott a Shopify azok számára, akik a boltban intézik az eladást de mégis Shopify-t használnak rá. A felületen keresztül pillanatok alatt lehet összerakni a “rendelést” és kifizettetni a vásárlóval. Ehhez kapcsolódóan van lehetőség "BUY X GET Y" akciók hozzáadására, felhasználó adatok gyűjtésére szeparált, csak a boltban elérhető akciók definiálása és még számos fantasztikus dologra. Részletekért érdemes felkeresni a frissítés oldalát.

Újítások B2B shopok számára

A B2B egy egészen friss része a Shopify-nak és a funkcióhoz elengedhetetlen a Shopify Plus előfizetés ezéért részletekbe menően nem is foglalkozunk vele. Nagyvállalatok számára jó választás lehet azonban ehhez valósan komoly forgalmat kell generálni.

Főbb újítások között megtalálható a teljesen egyedi Storefront létrehozása a B2B ügyfelek számára, egy egyszerűsített checkoutot kapnak, ahol mostantól több részletű fizetést is megadhatunk. Frissítették az overselling protection-t, hogy valóban csak a készletes termékek legyenek értékesíthetőek B2B-ben, opció nyílt a Microsoft Business Central-lal való összekötésre frissítették a Draft order fizetési módjait és még megannyi újítás érkezett kimondottan nagykereskedésben gondolkodók számára

Shopify fejlesztők kánaánja

Nagyon mély szinten teljesen felesleges belemenni, hogy milyen fantasztikus változások történtek a Shopify-ben a fejlesztők számára.

Az egyik legfontosabb fejlesztés, egy Hydrogen bolt építő alkalmazás az Utopia-n keresztül, ezzel gyakorlatilag bárki drag-and-drop módon képes webáruház frontendet építeni és azt a Shopify-be integrálni.

Persze ez leírva egészen egyszerűen hangzik, de ez a Hydrogen Visual Editor by Utopia azért nem feltétlenül egyszerű eszköz. Azok számára akik viszont eddig egyedi témákat és boltokat fejlesztettek Shopify alá, azoknak ez egy hatalmas segítség lesz a jövőben.

A Shopify fejlesztőket érintő változások egyébként több mint 50 pontot tesznek a mostani Summer update-ben, tehát szerencsére látszik, hogy a Shopify továbbra is nyitott annak érdekében, hogy mindenki számára megfelelő platformot nyújtson és még akinek nem is felel meg minden, az is ki tudja elégíteni egyedi Shopify fejlesztéssel az igényeit.

A cég mindemellett törekszik arra, hogy a fejlesztő és az egyszerű shop tulajdonos közötti vonalat szépen lassan összemossa. Erre tökéletes példa a korábban említett Hydrogen szerkesztő is de az is, hogy a backendre még több a liquid témába illeszthető stílus beállítást, szekció beállítást, statikus blokkokat definiált, hogy később a témát felhasználó tulajdonos még jobban egyedi igényekre tudja formálni az adott témát, beleértve az elemek közötti távolságokat, szélességeket, elrendezéseket stb.

Összességében a világ vezető webshop motorja megint odatette magát! A számos frissítésnek és újításnak köszönhetően még élhetőbé vált a felület, rengeteg olyan funkciót kapott, amit persze sokan soha nem fognak használni, de mint lehetőség megmarad és bármikor előhúzható a fiókból. Mivel folyamatosan növekszik a Shopify webáruházak száma nem csak itthon, de külföldön is, ezért mindenképp örülni kell annak, hogy a fejlesztések a háttérben folyamatosan zajlanak és a piacvezető bérelhet webshop motor napról-napra jobbá válik ezáltal.

#totalstudio