Menu      

15 éves az Internet Explorer

Tizenöt évvel ezelőtt, augusztus 16-án jelent meg az Internet Explorer (IE), amely a weblap-megjelenítők kiélezett versenye és a böngésző 6-os változatát - a súlyos biztonsági hiányosságok miatt - ért kritikák ellenére még mindig a világ legelterjedtebb grafikus böngészőprogramja.
Az eredeti nevén Microsoft Internet Explorer (MSIE) néven bemutatott alkalmazás az azóta megszűnt Spyglass vállalat Mosaic nevű böngészőjének alapjaira épült. A Microsoft az IE-t a harmadik változattól kezdve a Windows operációs rendszerek részeként kezelte, és ezzel a redmondi vállalat olyan piaci előnyre tett szert, hogy az addig vezető Netscape Navigatort teljesen kiszorította a piacról.

Az IE piaci részesedése a Mozilla Alapítvány 2004-ben bemutatott Firefox nyílt forráskódú böngészőjének terjedésével kezdett visszaesni. Az új böngésző volt a válasz a 2001-ben kiadott IE6-al összefonódó sorozatos biztonsági problémákra, és a felmerült kifogásokra adott késői válaszra. Az IE 2006-ban megjelent 7-es változata a stabilitást és a biztonságot tekintve jelentős előrelépésnek számított. A Net Applications piackutató legfrissebb adatai szerint az Internet Explorer-változatok teljes piaci részesedése 60,74 százalék, míg a Firefox 23,75 százalékkal a második legnépszerűbb weblapnézegető.

A Microsoft jelenleg az IE9-es verzióján dolgozik, a szoftver publikus bétaváltozatának első nyilvános bemutatója szeptember 15-én várható. Az új fejlesztést - a böngészők piacán kialakult szoros verseny miatt - az egyik legfontosabb termékének tekinti a Microsoft. Az IE9 már tartalmazni fogja az internetes oldalak készítésére kifejlesztett hiperszöveges leíró nyelv, a HTML (HyperText Markup Language) ötödik változatát, amelynek egyik legfontosabb előnye, hogy a multimédiás tartalmakat külső segédprogramok nélkül lehet megjeleníteni.

SG

15 éves az Internet Explorer

#totalstudio