Menu      

A Google Chrome átvette az IE helyét

Úgy néz ki véglegesen is megtörni látszik az Internet Explorer sikertörténete. Az alternatív böngészők éveken át nem tudták leszorítani a Microsoft termékét, sőt a Firefox egész fennállása alatt képtelen volt azt lehagyni, most viszont új böngésző kerülhet a trónra váglegesen az év végéig.
A Google Chrome 2008 szeptemberében jelent meg béta verzióként, most négy évvel az indulás után minden böngésző között az első pozícióig volt képes felfejlődni. A Google igazi sikertörténete a Chrome, amely idén képes volt lehagyni a Firefox-ot és egy nagyon kicsivel már az Internet Explorert is a böngésző használók között. Ilyen dinamikus fejlődést egyetlen alternatív böngésző sem volt képes elérni az elmúlt 4 évben. A Firefox egy darabig képes volt emelkedni, azonban az új vezetőség és a Google kiszállása a projektből rányomta a pecsétjét a tűzrókára, amely az utóbbi időben mutatott némi javulást, de ezzel is csak a 2009-es szintet sikerült megközelítenie.

Az igazán nagy érdekesség az a mobilok és a mobil böngészők terjedése, dinamikus kezdenek előtérbe kerülni főleg az utóbbi három évben az okos telefonok rohamos terjedésével. Növekedést tudott még elkönyvelni a Safari, amely pedig egyértelműen mutatja a MAC OS terjeszkedését, lassú de biztos ütemben. Az Opera totális stagnálásról számolhat be míg a böngészőharc igazi vesztese az Internet Explorer, amely nem volt képes a korral és a HTML szabványokkal lépést tartani. Ezzel illetve a Google igen kemény ellen kampányával (termékeikben nem támogatják csak a jelenlegi és az egyel korábbi IE verziókat, ráadásul minden egyes Google termék használatakor az IE felhasználónak jön egy figyelmeztetés, hogy telepítse a Chrome-ot) mélyzuhanásba kezdett és, ha így folytatódik a Firefoxnak nem is kell növekednie ahhoz, hogy a világ második legkeresettebb böngészője legyen. Most pedig beszéljenek a számok:


Megjegyzés: ahogy az a képen is látszik a StatCounter adatairól van szó, tehát igen nagy mintavételezéssel állapítják meg a böngészőket. Folyamatos statisztkájuk megtalálható a lenti linken.

A Google Chrome átvette az IE helyét

#totalstudio