Menu      

A hidegbe költözik a Facebook

A közösségi portál üzemeltetői az első európai szerverközpontjukat a svédországi Lulea városa mellett akarják felépíteni. Így a hideg sarkköri szelet használhatják majd a számítógépek hűtésére, míg a létesítményt a közeli vízerőmű láthatja el árammal.
A Facebook vezetői a helyi hivatalok képviselőivel együtt a svédországi városban jelentették be, hogy felépítik a cég harmadik szerverközpontját. Ez lesz a Facebook első európai adatcentruma. A létesítményben összesen három számítógéptermet helyeznek el, ezek összterülete egyenként 28 000 négyzetméter lesz. Az első termet várhatóan jövőre, míg az utolsót 2014-ben adják át. Azt már most tudni lehet, hogy ez a létesítmény lesz a legnagyobb ilyen jellegű központ Európában.

 

Tom Furlong, a Facebook létesítményekért felelős igazgatója a bejelentéskor

 

Tom Furlong, a Facebook egyik vezetőjének elmondása szerint azért döntöttek Lulea mellett, mert itt a centrum működtetéséhez szükséges árammennyiséget fedezni tudja a közelben lévő vízerőmű. A svéd város hasonló klímával rendelkezik, mint Alaszka fővárosa, Fairbanks. Az átlaghőmérséklet 1,3 Celsius-fok, emellett biztosítva van a szükséges infrastruktúra is, ami szintén fontos szempont volt. Szintén nem elhanyagolható, hogy Svédország rendelkezik Európa legstabilabb áramhálózatával és itt a legolcsóbb az áram. Luleában pedig még a többi svéd településnél is olcsóbb az áram.

"Ez a döntés összefüggésben van azzal is, hogy a Facebook tovább akar növekedni, illetve a legtöbb felhasználónk az Egyesült Államokon kívül él" - tette hozzá Tom Furlong. Az új szerverközpont bonyolítja majd a közösségi portál teljes EMEA régióbeli adatforgalmát. Az első építési szakasz 1 milliárd svéd koronába kerül, a teljes költség pedig elérheti a 3-5 milliárd svéd koronát, ami 332-533 millió eurónak felel meg. A döntés előtt a portál vezetői 100 lehetséges helyszínt vizsgáltak meg. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy mely gyártó szállítja majd a szervereket.

Karl Petersen, Lulea polgármestere a város életében mérföldkőnek nevezte a beruházást. A Financial Times kiemelte, hogy két év lobbimunkáját koronázta siker és a település arra számít, hogy a Facebook példáját más IT-cégek is követik majd a közeljövőben. A Facebook egyébként a Google példáját másolta, hiszen a keresőcég szeptember közepén mutatta be a Finnországban, egy egykori papírgyárban felépített legújabb szerverközpontját. A döntésben szintén az játszott szerepet, hogy a hűvös klíma és a tengervíz kiválóan felhasználható a számítógépek hűtésére.

SG

A hidegbe költözik a Facebook

#totalstudio