Menu      

A netes csalók is készülnek a karácsonyra

Az ünnepek idején sem árt az óvatosság, mert sajnos a közelgő ünnepeket nem csak a felhasználók várják, hanem az internetes csalók is. A legnagyobb veszélyt az adathalász e-mailek jelentik.
A karácsony közeledtével még inkább felértékelődik az internetes boltok szerepe, hiszen sokan kihasználják a lehetőséget, hogy elkerülve az üzletekben az ünnepi tülekedést, akár a karosszékükből is megrendelhetik az ajándékokat. Sajnos a karácsony kiberbűnözők naptáraiban is piros betűs ünnep, így ezekben a hetekben sem árt a fokozott elővigyázatosság. Az idén már Európaszerte több millióan élnek majd az online vásárlási lehetőségekkel. Nem csoda, hogy a jelenségből az internetes csalók és más bűnözők is megpróbálnak minél nagyobb mértékben profitálni.

A G Data számítógépes biztonsági cég elemzői szerint az idei karácsonykor is a felhasználói adatok, a hitelkártya- és a PayPal-információk lesznek a legkeresettebbek a feketepiacon. Az idei ünnepekkor is a legnagyobb veszélyt az adathalász e-mailek jelentik, amelyekről gyakran első ránézésre meg sem lehet állapítani, hogy rosszban sántikáló emberek küldték őket. A levelek külalakja, helyesírása ugyanis kiváló, a használt fogalmazás választékos. Egy átlagos felhasználó simán azt hiheti, hogy egy csomagküldő szolgálattól vagy banktól érkezett valami fontos küldemény.

"A karácsony előtti időszakban arra számítunk, hogy elsősorban azok az online bűnözők fokozzák a tevékenységüket, akiket a személyes vagy a hitelkártya-adatok érdekelnek. Az egyik legnépszerűbb módszernek a különböző számlák vagy fizetési felszólítások számítanak. A cél az, hogy a gyanútlan áldozatot egy hamis oldalra csalják, majd ott kiadja a különböző adatait. Egy másik gyakori trükk a fertőzött csatolt fájlok alkalmazása, amelyek célja az állítólagos számlák tisztázása. Csak azt tudjuk tanácsolni az embereknek, hogy az ilyen típusú leveleket se nyissák meg, sem pedig ne is válaszoljanak rájuk" - közölte Ralf Benzmüller, a G Data Security Labs vezetője.

Mivel a bűnözők a legjobb árat a feketepiacon a PayPal-hozzáférésekért, a különböző banki jelszavakért és hozzáférési kódokért, valamint a kereskedelmi platformokon, a közösségi portálokon és az online játékokban használható azonosítókért kapják, így azok tulajdonosai az első számú célpontjaik.

Az ünnepek idején sem árt az óvatosság. Akkor is frissíteni kell az operációs rendszert, minden szoftvert, különösen a vírusirtót. Nem árt a gyakran felkeresett honlapok könyvjelzők közé felvétele sem és a gyanús e-maileket gondolkodás nélkül törölni kell. A szakemberek álláspontja egyértelmű: inkább véletlenül törlődjön egy karácsonyi üdvözlőlap, mint hogy szervizbe kelljen vinnünk a számítógépünket, ami az ünnepek alatt nem egyszerű feladat, vagy hogy a Szentestét mondjuk az operációs rendszer és más programok újratelepítésével töltsük.

Forrás: SG

A netes csalók is készülnek a karácsonyra

#totalstudio