Menu      

A netezés károsítja a környezetünket

Vajon belegondoltunk abba, hogy a világhálón töltött idő hány százalékát töltjük el ésszerű tevékenységekkel és hány órát szörfölünk céltalanul? A Greenpeace egyik munkatársa erre próbált rávilágítani.
"Amennyiben a jelenlegi számítási felhő szolgáltatások egyetlen országot képeznének, úgy ez az állam a világ ötödik legnagyobb áramfogyasztásával rendelkezne. Ez az érték 2020-ra a háromszorosára fog nőni" - jelentette ki Claudia Sprinz, a nemzetközi környezetvédelmi szervezet szakértője. A hatalmas energiafogyasztás jelentős része értelmetlen dolgokra megy el és a felhasználók sokszor unalmukban lógnak az interneten. Sprinz azzal érvelt, hogy ha belegondolunk, milyen értelme van azoknak a YouTube-videóknak, amelyeken macskák láthatók vagy az olyan információk utáni keresésnek, amelyeket három perccel később már el is felejtettünk? Egy példa: Chuck Norrisra való egyetlen online keresés annyi széndioxid kibocsátásával jár, mintha egy autó 7,5 centimétert haladt volna.

"Általános szokássá vált, hogy unalmunkban a világhálón szörfölünk. Pedig egy parkban való séta sokkal környezetbarátabb és egészségesebb lenne. Az emberekben tudatosulnia kell annak, hogy minden, ami az internettel kapcsolatos áramot igényel. Nem arról van szó, hogy vissza kell mennünk a kőkorszakba, de a technika felelősségteljesebb használata már egy nagy lépést jelentene előre" - tette hozzá a szakértő, aki további példákat is sorolt. A vicces macskák utáni 15 000 Google-keresés annyi széndioxid kibocsátását eredményezi, mint egy sajtburger elkészítése. A keresőcég egy havi működése során 260 tonna széndioxidot bocsát ki. Ez annyi, mintha egy fagyasztót 5400 éven át üzemeltetnénk. A Google egyébként havonta 3,9 millió kWh áramot fogyaszt. Minden spam e-mail 0,3 gramm széndioxidot eredményez. Az éves szinten átlagosan elküldött 62 milliárd spam annyi széndioxidot termel, mintha 1,6 millió autó megkerülné a Földet.

A környezetvédelmi hatások mellett más szempontok is előtérbe kerültek. Az okostelefonok megjelenésével az emberke állandóan elérhetővé váltak. S hogy mit tehetnek a felhasználók? Az MP3-as fájlok letöltése környezetbarátabb, mint a CD-vásárlás. De például a távmunka elterjedése is hozzájárulhatna ahhoz, hogy a bolygó minden szempontból zöldebb legyen.

SG

A netezés károsítja a környezetünket

#totalstudio