Menu      

Az Apple lehagyta a Microsoftot

A Microsoftot lekörözve az Apple lett a világ legnagyobb technológiai vállalata a tőzsdei kapitalizációt tekintve.
Az iPod, iPhone és iPad gyártójának, az Apple-nek a piaci értéke 227,1 milliárd dollárra nőtt, miután részvényeinek árfolyama szerda délután 1,8 százalékkal emelkedett. A Microsoft-papírok árfolyama ezzel szemben 1 százalékkal csökkent, így a szoftveróriás értéke 226,3 milliárd dollárra apadt. Az Apple-részvények árfolyama 248,47 dollárra nőtt, míg a Microsoft-részvényeké 25,49 dollárra csökkent. Az Apple-t és a Microsoftot egyetlen amerikai vállalat előzi meg a tőzsdei kapitalizáció terén: az Exxon Mobil olajvállalat, amelynek értéke 282 milliárd dollár.

A The New York Times megjegyezte: az, hogy az Apple lekörözte a Microsoftot, az üzleti világ egyik legelképesztőbb fordulatát mutatja, hiszen az Apple-t egy évtizeddel ezelőtt szinte már leírták. A cég gyorsan növekvő értéke kulturális változást is jelez: már nem az üzleti igények, hanem a fogyasztói ízlés a fő technikaformáló erő. A Microsoft a Windows operációs rendszerrel és az Office programcsomaggal csaknem két évtizedig meghatározta a legtöbb ember és a számítógép kapcsolatát, ezt tükrözte a cég piacvezető kapitalizációja. "A billentyűzet és a klikkelés korszakát azonban felváltja az okostelefonok érintőképernyőjének és az ujjak puha suhanásának időszaka" - írta az újság.

Ez az eddigi legfontosabb fordulat a Szilícum-völgy történetében - fogalmazott Jim Breyer, több sikeres internetes, média- és technológia vállalkozás vezetőségi tagja és részvényese.

Forrás: sghu

Az Apple lehagyta a Microsoftot

#totalstudio