Menu      

Az interneten is vannak íratlan szabályok

Az elmúlt években kialakult egy bizonyos netetikett, amit a felhasználók többsége betart. Ugyanakkor vannak olyan kérdések is, amelyekben megoszlik az emberek véleménye, mint például az SMS-ben való szakítás megítélése.
Hans-Michael Klein, a Knigge Társaság elnöke. A szervezet névadója Adolph Franz Friedrich Ludwig Knigge író, aki a 18. században élt és aki egyik művében az emberi viselkedésre tért ki. Az ő nyomdokait követi Hans-Michael Klein is, aki szintén kiadott egy művet, melynek címe: "eEtikett - 101 irányelv a digitális világhoz". A szakember szerint rendkívül fontos, hogy etikett az interneten és a digitális világban is létezik.

A Knigge Társaság elnöke szerint azért tűnhet úgy, hogy az udvariasság kiveszik az elektronikus sajtóorgánumok világából, mert az e-mail, az SMS és a chatbeszélgetés mind a gyors információtovábbítást és -cserét szolgálja. Éppen ezért sokan nem is koncentrálnak a részletekre, csak gyorsan leírják a mondanivalójukat és máris várják a választ, amire reagálhatnak. A betűhibák, vagy a helyesírás alapvető szabályainak be nem tartása ettől függetlenül még zavaró lehet, éppen ezért nem árt, ha valaki az elküldés előtt átnézi, hogy mit is írt le. A digitális és az analóg világ között ez is különbség: egy klasszikus levelet mindig végigolvasunk, az e-maileknél viszont nem ez a helyzet.

Különböző vizsgálatok kimutatták, hogy az emberek többsége legfeljebb az e-mailek első hét sorát olvassa el. Ezért ajánlatos röviden, de nem rövidítve írni. Aki hosszabb levelet ír, az jobban teszi, ha már az első sorokban felhívja erre a címzett figyelmét és természetesen ne várja el azt, hogy majd az illető ugyanilyen hosszan fog neki válaszolni.

"Ha nem akarjuk elfogadni a digitális barátnak való felkéréseket, akkor a legegyszerűbb, ha figyelmen kívül hagyjuk őket. Senkit sem kell pusztán udvariasságból barátunkká fogadnunk. Ha minket utasít el valaki, azt se vegyük személyes sértésnek, általában jó oka van egy ilyen döntésnek. Szintén nem kell azon sem megsértődni, ha valaki a vállunk mögött nézi a monitorunk tartalmát, ilyenkor a legegyszerűbb megoldás, ha bezárjuk az adott ablakot. Nyilvánvaló, hogy más a helyzet, ha mondjuk egy bankautomata képernyője előtt állunk." nyilatkozta Hans-Michael Klein.

"Általában el kell fogadnunk, hogy minden kultúra más és éppen ezért minden országban másként kezelik az emberek a nyitottságot. Az arab világban teljesen elfogadott dolog, hogy a beszélgetőpartnerek egymáshoz érnek, a nyugati világban azonban ez irritáló lehet. Mindez a világhálón is megjelenik. Sokakat érdekel, hogy miként viselkedjünk udvariasan és helyesen az interneten, az emberek többsége főleg a munkahelyi kapcsolataiban bizonytalan. De tudomásul kell vennünk, hogy nem csinálhatunk mindig mindent tökéletesen. Ettől függetlenül nem árt, ha figyelünk a viselkedésünkre és az általunk továbbított levelek, üzenetek tartalmára, stílusára. Ezáltal ugyanis megspórolhatunk néhány kényelmetlen szituációt" - hangsúlyozta a szakember.

Egy tavalyi felmérés szerintt egyre növekszik az online szakítások száma. A kínos pillanatok helyett sokan választják az e-mailt vagy a közösségi portálokat, hogy közöljék partnerükkel a megváltoztathatatlant. A megkérdezett több mint kétezer ember 34 százaléka állította, hogy már szakított e-mailen, 13 százalékuk pedig egyszerűen átállította a Facebook-profilján a családi állapotát "egyedülállóra". A válaszolók hat százaléka csupán egy rövidke Twitter-üzenetben jelentette be a hírt, míg az SMS-ben való szakítás lehetőségével a megkérdezettek két százaléka élt. Sean Wood, a DateTheUk társkereső szolgálat marketingvezetője szerint a digitális szakítás lassan egyeduralkodóvá válik, mert könnyebb és elkerülhető általa minden félreértés. Az persze már egy másik kérdés, hogy egy ilyen lépés rendkívül udvariatlannak tűnhet.

"A legsúlyosabb viselkedési csapdák gyakorlatilag bárhol felbukkanhatnak. Az egyik legfontosabb probléma, ha valaki túl hangosan telefonál a mobilján. Különösen az üzletembereknek és az ügyvédeknek kell ügyelniük arra, hogy nyilvános telefonbeszélgetéseik során nehogy kiadjanak fontos személyes vagy bizalmas információkat. De ugyanígy udvariatlanság, ha valaki tárgyalás közben SMS-t ír és sokan ide sorolják az SMS-ben való szakítást is. Utóbbi azonban a véleményem szerint nem az, mivel az új csatornák új kommunikációs formákat kívánnak meg. Elég csak arra gondolni, hogy a távíró feltalálása után divat lett mindent tömören megfogalmazni. Ezt idővel mindenki elfogadta."

"A rövid szöveges üzeneteket vagy az e-maileket napjainkban mindig a klasszikus levelekhez hasonlítják, pedig nagyon drága mulatság lenne, ha minden SMS-t e-maillé kellene átváltoztatni. Ebből a szempontból az SMS-ben való szakítás is elfogadható. Azt kell megértenünk, hogy nem az üzenettovábbítási mód tehet arról, ha egy kapcsolat nem működött, azonban az is érthető, hogy pont a nők nagyon érzékenyek ezekre a dolgokra, így ezt a szempontot is figyelembe kell vennie annak, aki így dönt" - mondta Klein.

SG

Az interneten is vannak íratlan szabályok

#totalstudio