Menu      

Bemutakozott a Windows 8

A Microsoft konferenciáján nagy hangsúlyt kaptak a slágerterméknek számító táblák, pontosabban az azokon futó új operációs rendszer fejlesztői előzetese, amely többnyire pozitív visszhangot váltott ki az első próbálkozókból
A BUILD konferencia megnyitóját követően rögtön számos cikk látott napvilágot, amelyekben beszámoltak a Windows 8 első hivatalos bemutatójáról, hiszen a rendezvény egyik nagy durranása az új operációs rendszer, amelyet asztalinak és hibridnek egyaránt hívhatunk. Az x86 és ARM chipeken futó platform előzetese jól szerepelt, bár a külső alkalmazások - érthető okokból - még hiányoznak.

Részletes összefoglalónk után jelent meg a sajtóban az új hibrid boot funkció, amelynek révén alaposan felgyorsulhat a rendszer elindulása, ezúttal pedig ismét a kezelőfelület kapott nagyobb szerepet a beszámolókban, hiszen a BUILD első napján többen is kipróbálhatták a szoftvert. Azt eddig is tudtuk, hogy a Windows 7 közvetlen utódja (amelynek hivatalos elnevezését egyébként továbbra sem ismerjük) két eltérő felülettel érkezik majd, hiszen a Microsoft szeretné kihasználni a táblák gyors terjedését, egyúttal pedig felgyorsítani a megszokott, hagyományos asztali felület fokozatos elhagyását - amennyiben ez utóbbiról hajlandók lesznek lemondani a felhasználók. A Metro jól vizsgázott, kezelése egyszerű és kényelmes volt a próbálkozók számára, a szoftvercég pedig további részleteket árult el a fejlesztésről.






A Windows Phone 7 kinézetét lemásoló Metro felület opcionálisan lesz jelen az operációs rendszerben, bár ARM chipeken egyértelműen ezt a megoldást részesítik előnyben a Microsoft fejlesztői, míg az Intel és AMD processzorokon valódi hibridre számíthatunk, amelyen egyetlen kattintással váltogathatunk a két változat között (Metro alatt erre a Desktop nevű lapka hivatott). A régi Start menü helyett a szintén WP7-ből ismerős lapkákat láthatjuk a képernyő alján, egy kiterjedt vízszintes menüt tárva elénk, míg Metro alatt minden alkalmazást ilyen lapkákon (tile) érhetünk el, rögtön teljesképernyős módban (egyszersmind teljesen személyre szabhatjuk a kinézetet a kezdőképernyőtől a funkciók csoportosításáig). Sajnos a külső alkalmazások még szinte teljesen hiányoznak, hiszen az ezekért felelős fejlesztők is csak most láthatják közelebbről az első nyilvános előzetest, ám a kiválasztott alkalmazások is jól futottak a bemutató során - konverzióra lesz lehetőség, ám a meglévő programokat módosítani kell majd, hogy Metro alatt is gond nélkül fussanak.

A fejlesztők számára két eltérő motor áll rendelkezésre ezen appok elkészítéséhez, az egyik XAML alapokon (amelyet a Silverlight és a Windows Presentation Foundation is használ, C, C++, C#, illetve Visual Basic nyelven), a másik pedig a HTML5 és CSS erejét kihasználva (Javascript kód alatt). A fejlesztői kit a hagyományos Win32, COM és .NET keretrendszert is tartalmazza, ezek az ígéret szerint szintén minden funkciót elérnek majd.

Bemutakozott a Windows 8

#totalstudio