Menu      

Bemutatkozott a Windows 8

A Microsoft végre hivatalosan is bemutatta a készülőben lévő operációs rendszert. Úton a Windows 8, ami azonban új utakat tör magának, hiszen kimondottan a tapizásra találták ki.
A Microsoft végre hivatalosan is bemutatta a készülőben lévő operációs rendszert, a változó idők jegyében pedig ezúttal nem a hagyományos asztali és mobil PC-re, hanem a különböző hordozható eszközökre, valamint az azokon megjelenő interfészre helyezték a hangsúlyt. A visszajelzések többnyire pozitívak, és miközben a cég azt emeli ki, hogy a Windows 95 óta nem hajtottak végre ilyen alapvető változásokat, illetve hosszú idő óta ez lesz az első olyan új verzió, amely alacsonyabb hardveres követelményeket támaszt a közvetlen elődhöz képest, addig elemzők és újságírók egyetértenek abban, hogy valóban korszakváltás előtt állunk.

A Microsoft először a kaliforniai Palos Verdesben rendezett D9 konferencián, majd nem sokkal ezt követően a tajvani Computex kiállításon is bemutatta az új szoftvert, amellyel kapcsolatban több alkalommal kihangsúlyozták, hogy egyelőre mindössze kódnévről van szó, így továbbra sem vehetjük biztosra, hogy az utód valóban Windows 8 néven lát majd napvilágot. Hivatalos közleményt is közzétettek saját oldalukon, emellett azonban számos külső beszámoló is felbukkant a világhálón, meglehetősen nagy port felverve az uborkaszezon közeledtével. Ezekből megtudhatjuk, mit is mutattak be a résztvevőknek, és azt is, hogy miért számítanak nagy durranásra a fejlesztések kapcsán.

Jellemző, hogy az asztali és mobil PC-k ezúttal csak mellékszerepet kaptak a két rendezvényen, a fő hangsúly ugyanis a különböző hordozható kütyükön volt, a cég illetékesei pedig nem győzték ismételgetni, hogy a Windows 8 ugyanolyan kényelmesen elfut mindkét kategória képviselőin. A bemutatók ráadásul az új érintőképernyős interfészre koncentráltak, elsősorban azt igyekeztek bizonyítani, hogy kemény munkával sikerült kényelmes és egyszerű megoldást elkészíteni, amely a Zune és a Windows Phone 7 platform alapjaira építve szinten bármilyen mobil készüléken otthonra találhat. Az elsőként megjelent hosszabb videón, majd pedig a YouTube-on felbukkant második összeállításon is ez szerepel az első helyen, így mindenekelőtt érdemes ezt kivesézni.

A középpontban az új Start képernyő jelenik meg, amelyen a Windows Phone 7-ből megismert gombokon keresztül navigálhatunk. A tálcához hasonlító sáv a kijelző jobb oldalán kapott helyet, itt megtalálhatjuk a fontosabb opciókat, és a jelenleg futó alkalmazások közötti válogatás sem jelenthet gondot. Természetesen megmarad a billentyűzet és az egér támogatása, ám a hordozható készülékeken (táblák, okostelefonok, kisebb laptopok és egyéb, hibrid megoldások) nyilván mindent az érintőképernyőn végezhetünk majd el. Az ígéretek szerint az új rendszer vidáman futtathat majd hagyományos, a Windows 7-ről áthozott alkalmazásokat, illetve új, HTML5-re és Javascriptre épülő webappokat is (amelyeket nyilván felkészítenek a megszokott perifériák várható hiányára), ezeket pedig a kezdőképernyőről indíthatjuk el, ahol mellesleg a különféle értesítők is befutnak, szintén a Windows Phone alapján.


Az alkalmazásokat és az egyes funkciókat felsoroló listákban oldalra mozgatva navigálhatunk, így választhatjuk ki a kívánt opciót, a multitaszk természetesen teljes mértékben támogatott, az Internet Explorer 10 böngésző pedig szintén az érintőképernyőre felkészítve érkezik, kifejezetten a Silverlight, a HTML5 és a hardveres gyorsítás támogatását előtérbe helyezve. A nagyobb mobil készülékeken a hüvelykujjak számára kétoldalt elérhető speciális virtuális billentyűzet áll majd rendelkezésünkre, a fájlok között hagyományos módon, illetve a kezdőképernyőn is szereplő "Live Tiles" révén is válogathatunk, emellett pedig nagy hangsúlyt helyeznek a különböző népszerű közösségi hálózatok könnyű elérésére és azok alkalmazására.

A Microsoft részéről nyilatkozók többször is kiemelték, hogy az új verzió révén a Windows 95 óta nem látott alapvető változásokat ismerhetünk meg, és hosszú idő óta ez lesz az első olyan új jövevény, amely elődjéhez képest kevesebbel is beéri majd, legalábbis ami a hardveres követelményeket illeti. Ez nyilván nagy öröm a partnerek és a vásárlók, felhasználók számára egyaránt, ám a képet kissé beárnyékolja, hogy a Microsoft igyekszik egyazon dizájn, vagyis hardveres felépítés alkalmazására rábírni a platform iránt érdeklődő gyártókat, valószínűleg azért, hogy az egyes megoldások gyorsabban megjelenjenek, illetve hogy az Apple iPadhoz hasonló egységes felállással jelenjenek meg a piacon. Lehetőség lesz ugyanakkor ennek elutasítására, bár az együttműködők különféle kedvezményeket kapnak majd, és nyilván ők lesznek előnyben a kétoldalú kapcsolatokban.

A cégnél nem feledkeztek el a hagyományos készülékek tulajdonosairól sem, bár legtöbbször itt is az érintőképernyőt és annak előnyeit helyezték előtérbe, illusztrálva azt, hogy az új interfész laptopokon is gond nélkül megjelenik. A sajtó kérdésére tagadták, hogy mindössze egy új rétegről lenne szó, az interfész az operációs rendszer szerver részeként, alapvető funkcióként jelenik meg, ez pedig a jövőben valószínűleg még hangsúlyosabb szerepet kap majd. Nagy előnyt jelent a könnyű átjárhatóság, amelynek révén hordozható készülékeinkkel minden korábbinál egyszerűbben csatlakozhatunk majd PC-inkhez, illetve szervereinkhez.

A bemutatókon láthattuk azt, hogy az USB támogatása teljes mértékben megoldott, ez még az ARM chippel felszerelt megoldásokon sem jelent problémát, a szereplők aláhúzták, hogy a kis méretnek mekkora jelentősége van (be is mutattak néhány Snapdragon chipet, amelyek szinte elvesztek az ujjak között), a teljesítményre és sebességre ennek ellenére nem lehetett panasz, és azt is megtudhattuk, hogy a táblák esetében 1024 x 768 pixel lesz a minimum, de az ajánlott felbontás 1366 x 768 pixel. A Microsoft az Office 365 csomagot a szoftver részévé teszi, ez mintegy integrált webszolgáltatásként szerepel majd, amitől nyilván a Chrome OS révén valami hasonlóra készülő Google kaphat vérszemet.

A bejelentéssel egy időben egyébként a Qualcomm is saját rendezvényén szerepelt, itt megemlítették, hogy ikermagos és négymagos Snapdragon processzorokkal egyaránt készülnek a különböző Windows 8 megoldásoknál, teljes mértékben kiállnak az új platform mellett, így a közeljövőben érdekes fejlesztéseket várhatunk a cég háza táján. Ezzel kapcsolatban valóban felmerül, hogy hamarosan átértelmezhetjük a PC fogalmát, hiszen ez innentől kezdve az okostelefonoktól a szerverekig szinte mindent magába foglalhat. Szemfüles külsősök eközben további részletekre vadásznak, ezek egyike pedig az egységesített kommunikációs központ, ahol minden platform értesítői egy helyen futnak majd be, valószínűleg a Chatter szolgáltatás révén.

A megjelenés kapcsán azt hallhattuk, hogy a szeptemberi BUILD konferencián jóval több részletet ismertetnek majd, itt az eddig kevésbé szereplő részletek is megjelenhetnek, így az érdeklődőknek még néhány hónapot várniuk kell. Pontos megjelenési időponttal továbbra sem állnak rendelkezésünkre, bár ezt korábban 2012 végére, illetve 2013 legelejére tették, ebben nincs is miért kételkednünk.

További képek és forrás

Bemutatkozott a Windows 8

#totalstudio