Menu      

Chrome Remote, távoli elérés böngészőben

Az elmúlt év folyamán a Google egyik szakembere, Gary Kacmarik tett említést a Chromoting technológiáról, amely a Chrome operációs rendszer részeként érkezik majd és lehetővé teszi, hogy webböngészőn keresztül, távoli elérést használva irányíthassunk egy távoli számítógép konfigurációt.
A Chromoting technológiával kapcsolatban sem akkor, sem azóta nem érkeztek friss hírek, mindössze annyit mondtak az illetékesek, hogy az eljárás a Microsoft Remote Desktop Connection technológiájára hasonlít, amely szintén lehetővé teszi az egyes Windows PC-k távolról történő irányítását. Most úgy tűnik, hogy a Chromoting a ChromeOS-ből a Google Chrome webböngészőjébe vándorolt át, méghozzá egy bővítmény formájában. A Chrome Remote Desktop névre keresztelt eljárás bármilyen operációs rendszer alatt üzemel, így a Windows, Linux, ChromeOS és Mac OS X felhasználók egyaránt profitálhatnak a technológiából. Az eljárás használatának egyetlen komoly feltétele van: a távoli kapcsolatban résztvevő konfigurációknak Chrome weböngészőt kell futtatniuk, hiszen a Chrome Remote Desktop funkció csak így érhető el. További követelmény a Google Felhasználói Fiók megléte. A bővítmény már most 4,5 csillagos értékelést kapott a több, mint 67000 felhasználótól, akik kipróbálták az újdonságot.


A különlegesség a Microsoft Remote Desktop Connection technológiájával ellentétben egyelőre nem használható olyan távoli konfiguráció eléréséhez, amely előtt éppen nem ülnek. Hogy ez miért van így? Nos, azért, mert a megosztott számítógéphez való csatlakozás előtt be kell írni az elérési kódot azon a konfiguráción, amellyel csatlakozni szeretnénk a távoli PC-hez. A megosztás alkalmával a rendszer egy számokból álló kódot generál, ezt a kódot kell a csatlakozónak saját webböngészőjén belül a megfelelő mezőbe beírnia, ahogy az a fenti képen is látszik.

Az biztos, hogy a megoldás nagy segítség lehet, ha családtagjaink, barátaink vagy ismerőseink konfigurációját kell távolról rendbe tenni, illetve akkor, ha valamilyen technikai segítséget kell nekik adnunk, amelyhez nélkülözhetetlen a távoli elérés.

Az egyelőre még csak béta változatban elérhető bővítményt a lenti linken lehet elérni

Chrome Remote, távoli elérés böngészőben

#totalstudio