Menu      

Egy kalóztörvény miatt áll a Wikipedia

Az online enciklopédia több más közösségi oldallal karöltve szerdán 24 órára leveszi az internetről angol nyelvű oldalait, tiltakozásul, hogy az amerikai képviselőház elé aznap kerül az internetes kalózkodás ellen példátlanul szigorú fellépést ígérő törvénytervezet, a SOPA.
A tiltakozó akcióban a felhasználók által generált hírportál, a Reddit és a Boing Boing blogoldal is részt vesz, a Twitter mikroblog-site azonban nem.

Az október vége felé nyilvánosságra került Stop Online Piracy Act (SOPA), amely szerdán kerül az amerikai képviselőház elé, eddig nem tapasztalt szigorral sújtana le az internetes kalózokra. A fő változás az eddigi szabályozáshoz képest az, hogy a hatóságok már nem csak az olyan weboldalak és szolgáltatók ellen léphetnének fel, amelyeknek az elsődleges, vagy akár a kizárólagos tevékenységi köre sért szerzői jogokat, hanem mindenkire kiterjed, ahol csak jogsértő tartalom szerepel - így például egy ellenünk indítandó eljáráshoz elég, ha a saját honlapunkon külső hivatkozást helyezünk el egy jogsértő oldalra.

Mindezt a SOPA a Kínában alkalmazott tűzfalra emlékeztető rendszerrel egészítené ki, amely kötelezően blokkolja a kalózkodás gyanúja alatt álló honlapokat az internetszolgáltatóknál és keresőoldalak találati listáiban is. Bár a kritikusok szerint a SOPA a véget jelenti a videómegosztók és a blogszolgáltatók számára, a már sokat hígult törvény hívei szerint megakadályozza, hogy „lator honlapok" illegális bevételekhez jussanak. (A SOPA-val párhuzamosan az Egyesült Államokban a szenátus előtt landol a szerzői jogokról szóló törvénytervezet, a PIPA is.)

Jimmy Wales Wikipédia-alapító a SOPA-ról azt mondta, ez a homályos és „rosszul megírt" törvény olyan területeket is érint, amelyeknek semmi közük az online kalózkodáshoz. Egyik alapítója szerint a Twitter azért nem vesz részt a magyar idő szerint szerda reggel hattól meghirdetett leállásban, mert ostobának tart felfüggeszteni egy „nemzetközi üzletet" nemzeti érdekeltségű politikai ügy miatt.



Noha a SOPA-nak sikerült egyesítenie az amerikai szórakoztatóipari lobbi nagyságait, a kritikusok úgy vélik, a törvénytervezet nem csak a kalózok, hanem egyszerűen minden internetező ellen jogi fellépésre buzdít. Amíg Hollywood és a Szilícium-völgy - és nem mellesleg a SOPA kitartó hívének számító Rupert Murdoch médiamágnás - decemberig több mint két és fél millió dollárt fordított a törvény elfogadásáért folytatott kampányra - értsd: a kongresszusi képviselők megnyerésére -, megmozdult az amerikai internetes társadalom is.

Ez utóbbi offenzívájának hatására kihátrált a SOPA mögül a GoDaddy domainszolgáltató, de a három legnagyobb videojáték-cég, a Nintendo, az Electronic Arts, és a Sony Playstation-részlege is. A felzúdulásra jellemző, hogy egy Tumblren hirdetett telefonos akcióban egy nap alatt 87 ezer amerikai hívta fel és kérte meg a maga képviselőjét, hogy szavazzon a SOPA ellen, az Anonymous hackercsoport pedig tömegével szerezte meg és tette közzé a médiavállalatok vezetőségi tagjainak személyes adatait.

Hatott a SOPA ellen a negatív sajtó is: kiderült, hogy a törvénytervezet melletti kampány során a szórakoztatóipar gyakorta kilóra megvette az ügyért kiálló jogászokat és politikusokat. Emiatt sok, eredetileg a SOPA hívének számító képviselő sietve visszakozni kényszerült, a Fehér Ház pedig szombaton külön közleményben jelezte, égető probléma ugyan az internetes kalózkodás, de nem száll síkra olyan szabályozás mellett, amely sérti a szólásszabadságot. Ez többé-kevésbé azt jelenti, hogy ha a SOPA át is jut a kongresszuson, Barack Obama elnök nagy valószínűséggel meg fogja vétózni.

Az akció a magyar nylevű WikiPedia-t nem érinti, az a mai napon is zavartalanul elérhető lesz.

NOL

 

Egy kalóztörvény miatt áll a Wikipedia

#totalstudio