Menu     

Felszámolták a legnagyobb spammert

Sikerült felszámolni a világ egyik legjelentősebb levélszemétküldő hálózatát - közölte a Microsoft, amely az amerikai hatóságokkal közösen fülelte le a napi 30 milliárd spamt postázó rendszer amerikai központjait.
A világban forgalomban lévő kéretlen levelek döntő többségét botnetek küldik szét. Ezeket a botneteket fertőzött számítógépek, azaz a számítógépes szakzsargonban csak zombiként emlegetett gépek milliói alkotják. A zombi kifejezés abból ered, hogy egy otthoni, iskolai vagy vállalati számítógép úgy is tagja lehet a botnetnek, hogy a gép tulajdonosa nem is tud róla. A most felszámolt Rustock az egyik legjelentősebb botnetnek számított, ugyanis működése csúcsán a világ levélszemét-forgalmának 47-48 százalékát küldte.

A Microsoft szakembereinek a kéretlen küldeményekből sikerült kikövetkeztetniük azokat az IP-címeket, amelyek a hálózat központjait sejtették. Ezek alapján a hatóságok hét amerikai városban számoltak le azokkal a szerverekkel, amelyeken keresztül a zombiszámítógépek az utasításokat kapták. A csütörtöki akció úgy tűnik, sikeres volt, mert a kiküldött spamek száma jelentősen visszaesett. A szakemberek azonban arra is figyelmeztetnek, hogy egységes nemzetközi fellépéssel lehet csak teljesen felszámolni a hamis gyógyszerekre, vagy más csalásra szakosodott spamküldőket.

Forrás: sg

Felszámolták a legnagyobb spammert

#totalstudio