Menu      

Gigabiten túl, UPC kábelnet

Egy teljes HD mozifilm mindössze 5 másodperc: 1,37 Gbites internetes adatátviteli sebesség a hagyományos kábeltelevíziós hálózaton.
Minden eddigi eredményt felülmúló, másodpercenként 1,37 Gbites internetes adatátviteli sebességet értek el hagyományos kábeltelevíziós hálózaton keresztül a UPC svájc leányvállalata, a cablecom mérnökei. A cablecom bejelentése szerint az európai kábeles szolgáltatók Luzernben megrendezett közgyűlésének első napján a svájci UPC-vállalat egy sikeres rekordkísérlettel demonstrálta azt, hogy a már kiépített és széles körben használt kábelhálózatokon is megvalósítható a ma még elképesztőnek számító 1 Gb/s feletti átviteli sebesség.

A másodpercenkénti több mint 1 Gb/s-os adatátvitel mintegy 70-szeresen haladja meg a konkurens vezetékes xDSL hálózatokon elérhető legmagasabb sávszélességet. Ezen a letöltési sebességen 1 másodperc alatt a számítógépre tölthető 100 zeneszám, de egy teljes HD mozifilm lehívása sem tart tovább 5 másodpercnél (már persze csak akkor, ha van olyan adattároló, ami ilyen sebességgel írni is tudja az adatokat). Egyelőre azonban nemcsak a gigasebesség kezeléséhez nélkülözhetetlen modemek hiányzanak ehhez, hanem a fogadásukhoz szükséges teljesítményű otthoni számítógépek és hálózati eszközök, pl. Wi-Fi routerek is. A UPC svájci leányvállalata a Cisco-val működött együtt, amely külön a rekordkísérlethez állított össze egy internet modemet a már ma is fellelhető alkatrészekből.

Egyelőre még nem jósolható meg, hogy mikor indulhatnak kereskedelmi forgalomban is ilyen magas sebességű szolgáltatások. A UPC jelenleg a hazai piacon is kínált 120 Mbites Fiber Power internet-szolgáltatást nyújtja maximumként.

Forrás: terminal.hu

Gigabiten túl, UPC kábelnet

#totalstudio