Menu     

Hogyan védjük gyeremekeinket a neten?

Szexuális zaklatóktól való félelem, generációs szakadék vagy csak általános bizalmatlanság az oka, hogy világszerte egyre több felnőtt veszi kezébe gyerekei digitális életét. A gyerekek kibertérben való védelmét biztosító szoftverek közül sok csupán tartalmak blokkolására szolgál, jelentős részükkel viszon kémkedni is lehet a gyerekek online tevékenysége után. Pedig egy ENSZ egyezmény már húsz éve kimondja, hogy a gyerekeknek is van joga a magánélethez, azonban a gyakorlatban ez mégsincs mindig így.
"Nagyon rosszul érzem magam emiatt. Olyan ez, mintha betörnék az intim szférájába, de még csak tizenhárom éves, és meg akarom védeni" - nyilatkozta a New York Times amerikai napilapnak az a coloradói szülő, aki a fia iPhone-jára olyan alkalmazást telepített, amellyel el tudta olvasni gyereke üzeneteit. Ma már számos ilyen applikáció létezik, a biztonságtechnológiai szektor ezen ága is dinamikusan növekszik, hiszen minél több internetezésre alkalmas elektronikai eszköz van a gyerekek kezében, a szülők annál inkább érzik úgy, hogy kicsúszik a kezükből az irányítás. Ezért legális alkalmazásokkal "bepoloskázzák" gyerekeik készülékeit.

Technikával helyettesítenék a szülőket

Az SMS-ek elolvasása csak egy módja a gyerek állandó ellenőrzésének, a szülők a széles palettáról már a totális kontrollt is választhatják. A jelenleg piacon lévő szolgáltatások közül a uKnowKids nevű szoftver fedi le leginkább a tinik vagy még fiatalabbak digitális életét. Ez az alkalmazás bármilyen eszközre installálható, például számítógépre telepítve a szülők megnézhetik, mire keresett rá a gyerekük a Google-ban, vagy mit csinált egy közösségi oldalon. A program automatikusan elküldi a felnőttnek, hogy a gyereke kivel és mit csetelt a Facebookon, kik jelölték be, kiket igazolt vissza, még szlengfordítót is tartalmaz a szövegek megértését elősegítendő. A szoftvernek okostelefonos változata is létezik, ami a GPS aktiválásával azt is meg tudja mondani a szülőnek, gyermeke éppen hol tartózkodik.

A szoftver fejlesztői szerint "egy keveset otthon tartózkodó, modern" szülő csak így tudja hatékonyan megvédeni gyerekét az interneten fenyegető veszélyektől. "A technika helyettesítheti a szülőt" - mondják a promóciós videóban, amelyben azt is bemutatják, miért előnyös, ha a felnőtt mindig látja, milyen új netes ismerősei lesznek a gyerekének. A cég szerint ugyanis érdemes felhívni a fiatalok figyelmét arra, hogy ne beszélgessenek és jelölgessék egymást olyanokkal, akikkel nem találkoztak élőben, ezt pedig úgy lehet a leghatékonyabban betartatni, ha folyamatosan nyomon követik az új kapcsolatok kialakulását, például a Facebookon.

Akár a böngészőről is könnyen letiltható a gyerek

A zaklatások megelőzésére specializált programok piaca virágzik. A New York Times cikke szerint Amerikában csak tavaly egymillióan iratkoztak fel a Symantec családi biztonsági szolgáltatására, és a Windows operációs rendszerekhez ingyenesen letölthető Windows Live Családbiztonság szoftvernek is sok felhasználója van. Az Apple is beépíti következő okostelefonos és táblagépes operációs rendszerébe a gyerekvédő funkciót, amelynek segítségével a szülők blokkolhatják egyes appok elérését.

Nemcsak külföldi, hanem magyar fejlesztésű rendszer is védheti a gyermekeket, amikor bekapcsolják a számítógépet. A biztonsagosbongeszes.hu oldalról letölthető Dolphin Knight (DK) nevű szoftvert többet között az NMHH, a NEMFI és az ORFK is támogatja, a hivatalos tájékoztatás szerint tavaly több mint 36 ezer gépen futtatták. A DK szlogenje, hogy "vegyük kezünkbe gyermekeink digitális életének kontrollálását", ennek jegyében a program kulcsszavak alapján automatikusan blokkolja a csetelést, képet pedig csak szülői hozzájárulással enged feltölteni az internetre. Ezen kívül a DK-val a szülő beállíthatja azt is, hogy a gyerek délután, ha be is kapcsolja a gépet, ne tudja elindítani a böngészőt vagy bármelyik más programot.

A technika nem helyettesítheti a szülőket

A különböző gyerekvédelmi szoftverek mind azt állítják magukról, hogy segítségükkel a szülők megvédhetik gyerekeiket, ugyanakkor túlzott aggódásukkal is sokat árhatnak nekik - mondta az [origo]-nak Halász Anna pszichológus. "A titkok kikutatása a szülő részéről sokszor a már romló bizalmi kapcsolat kétségbeesett következménye. A gyerekek azonban sokszor azért titkolóznak, mert autonómiájukat még nem tudják másképp érvényesíteni, nem pedig azért, mert nem bíznak meg szüleikben. A szülő felügyelete alól kivont információ azt az illúziót keltheti, hogy ők már függetlenek. Persze ez csak illúzió, de kezdetnek megfelel" - véli a szakember.

Halász szerint az ilyen gyerekvédő megoldásoknak nem lenne szabad pótmegoldásként a személyes érintkezés helyébe lépni: "Olyan, mintha a gyereket hosszú pórázon tartanánk távfelügyeleti eszközökkel. Engem mint pszichológust viszolygással tölt el még az a gondolat is, amikor szülők arról számolnak be, hogyan leskelődnek gyerekeik után a Facebookon. Képzeljük el azt a szülő gyerek viszonyt, amelynek alapja egy mindent látó, mindent tudó szoftver. Bizalomról, pláne kölcsönös bizalomról az ilyen szülő aligha álmodhat" - mondta a pszichológus.

Túl tudnak járni szüleik eszén, mert jobban értik

A tinik hetven százaléka el tudja titkolni internetes viselkedését, szokásait a szülei elől - olvasható a CNN hírportálján. Az oldal által idézett kutatást a kiberbiztonsággal foglalkozó McAfee cég készítette kétezer fiatal megkérdezésével. A gyerekek netes titkolózása növekedést mutat, a McAfee két éve még arról számolt be, hogy a fiatalok negyvenöt százaléka lapít a digitális világban.

Minden második tini törli böngészőjéből a keresési előzményeket, mielőtt felállna a számítógéptől - áll a tanulmányban -, tízből egynek azért van hamis Facebook-profilja, hogy ne találják meg a szülei, tízből kettő pedig privát böngészési módot használ, hogy elvileg még az automatikusan megjelenő Google-hirdetésekből se lehessen kikövetkeztetni, hogy milyen tartalmakat néz a gépen. A kutatás szerint azonban legtöbbször nem kell ilyen bonyolult módszerekhez nyúlni, mert az is épp elég, ha a gyerek leteszi kicsibe a böngészőt, amikor bejön valaki a szobájába, hiszen a szülőnek eszébe sem jut, hogy valami olyasmi történik a számítógépen, ami épp nem látszik a monitoron.

Joga van a gyereknek a magánélethez

Az 1989-ben kinyilvánított, azóta 193 országban ratifikált ENSZ Gyerekjogi Egyezmény 16. cikkelye értelmében a gyereknek joga van a magánélethez, például vezethet naplót, melynek titkosságát a szülőnek kötelessége tiszteletben tartani. Másrészt az egyezmény 15. pontja kimondja, hogy a gyereknek joga van azzal találkozni és barátkozni, akivel akar. Mivel ez nemzetközi megállapodás, az aláíró országok saját jogi környezetükben olyan jogszabályokat kötelesek kialakítani, melyek összhangban vannak a megállapodással.

Magyarországon például még nem készültek el azok a jogszabályok, amelyek a kiskorúak számára biztosítanák az ENSZ-egyezményben rögzített adatvédelmi és általános szabadságjogokat. A két vonatkozó rendelet közül sem az 1952. évi IV. törvény a házasságról, a családról és a gyámságról, sem a 2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról nem érvényesíti a nemzetközi egyezményben foglalt irányelveket, és nem védi meg a gyereket attól, hogy például a szülei a Facebook-fiókjában turkáljanak.

Pedofilok generálják a biztonsági lázat

A világszerte - elsősorban az Egyesült Államokban, de egyre inkább Magyarországon is - növekvő népszerűségű gyerekbiztonsági alkalmazások mögött a fiatalok védelmének eszméje áll. Mindegyik ilyen program azzal hirdeti magát, hogy általa a szülő biztonságban tudhatja gyerekét a világhálón keresztül támadó szexuális zaklatókkal szemben. Hiszen a fiatalok nem avatják be szüleiket "internetes dolgaikba", így a felnőtteknek esélye sincs egy-egy szexuális ragadozónak tűnő egyén kiszűrésére és a baj megelőzésére.

Az USA-ban szinte mindennaposak azok a botrányok, amelyek jelentősen növelhetik a szülők félelemérzetét. Legutóbb például a Skout nevű, száz országban működő okostelefonos randioldal működését függesztették fel, mert a tiniknek szóló részlegben pedofilok kerítettek tizenkét-tizenhárom éves gyerekeket. A Skout ugyanis a készülékek helymeghatározó funkcióját használva térképen megjelenítette az egymáshoz közel lévő regisztrált tagokat, így a zaklatóknak könnyű dolga volt rátalálni a gyanútlan fiatalokra.

[Origo]

Hogyan védjük gyeremekeinket a neten?

#totalstudio