Menu      

Internetes projektek magántámogatással

Internetes projektek magántámogatássalAz Ausztria Internetes Magánalapítvány (IPA) az idén is támogatást szavazott meg a legérdekesebb osztrák online programoknak. Az IPA-hoz az idén összesen 47 pályázati anyag érkezett be, ezek közül a szakemberek nyolcat választottak ki. Ezek mindegyikét 2000 és 50 000 euró közötti összeggel támogatja a szervezet.
Amint a világ számos országában, Ausztriában is néhány ember még mindig nem használhatja a világhálót. Ennek életkori, testi, földrajzi vagy éppen pénzügyi okai vannak. Az IPA ezen szeretett volna változtatni és négy évvel ezelőtt meghirdette a Netidee nevű kezdeményezést, amelynek keretében minden évben támogatja a legígéretesebb internetes projekteket. A program mottója: e-Inclusion: Internetet mindenkinek!

"Számunkra fontos, hogy a világhálót egyre több ember használja. Egy szélessávú kezdeményezés azonban erre nem elegendő" - jelentette ki Rupert Nagler, az IPA vezetője. Az idén kiválasztott nyolc program a Robobraille, a Kwickweb, az UMAKLICKN, az AmauroMap, a Pflegesuche.at, a Senior-Social-Platform, az Alpenrouter és az EPIC.

Az UMAKLICKN célja, hogy a karintiai Liesach-völgy lakóihoz közelebb hozza az internetet. Ugyan a régióban jól kiépítettnek mondható a szélessávú hálózat, azonban a benne rejlő lehetőségeket alig használják ki a helyiek. "Azt állapítottuk meg, hogy az itteni emberek meglehetősen bizalmatlanok" - mondta Achim Meurer, aki feleségével, Mónikával közösen indította el a programot. A házaspár személyes beszélgetéseken, a településeken tartott fogadóórákon és különböző szervezetekkel közösen tartott információs esteken igyekszik bemutatni a Liesach-völgyieknek a világháló használatát és a webben rejlő lehetőségeket. A történeseket Meurerék a blogjukban dokumentálják, így mindenki átfogó képet kaphat a nem mindennapi kezdeményezésről.

Egy másik érdekes projekt a Senior Social Platform, amelynek keretében Paul Andor Farkas egy éven belül egy olyan közösségi portált akar létrehozni, ahová bátran ellátogathatnak az idősebb emberek. Jelenleg csupán az 50 évesnél öregebb felhasználók 7 százaléka tagja valamelyik közösségi oldalnak. A kapcsolatok erősítésére viszont mindenképpen szükség van és a szociális elszigeteltség a szakember szerint legalább annyira káros lehet, mint a dohányzás.

Az Amauro Map fejlesztője, Wolfgang Wasserburger egy kifejezetten a vakoknak és a gyengén látóknak hasznos térképen dolgozik. A térképen feltüntetnék egy adott település minden épületét, utcáját és zöld övezetét, valamint létrehoznának egy szemantikus városmodellt is. A prototípus várhatóan egy év múlva készül el. A Robobraille nevű szolgáltatás célja a hagyományos szövegek Braille-írásra és audiofeljegyzésekre való lefordítása, ami szintén rendkívül hasznos lehet majd a vakoknak és a gyengén látóknak.

Az IPA 2007-ben osztotta ki először támogatásait. Minden évben más terület kerül a középpontba, tavaly például az internetbiztonság volt a meghatározó.

Internetes projektek magántámogatással

#totalstudio