Menu      

Jelentős gyorsulás a Firefox új bétájában

A Mozilla Alapítvány munkatársai a böngésző legújabb változatának fejlesztésekor a sebességre helyezik a hangsúlyt. Az eredmények azt mutatják, hogy nagyon is jó úton járnak.
"A legújabb bétaverziónál minden a sebesség és a teljesítmény körül forog. A jelentős mértékben átdolgozott Javascript-motor mellett ebben a kiadásban már a teljes hardveres gyorsítás is be van kapcsolva" - jelentette ki Tristan Nitot, a Mozilla Europe vezetője. Az utóbbi funkció a honlapok megjelenítésében hasznos, hiszen a számítógépekben található grafikus chipek erejét hívja segítségül a scriptek és a videók megjelenítéséhez. Az új funkció a Windows XP alatt a Direct3D 9-re, míg a Windows Vista és Windows 7 alatt a Direct3D 10-re támaszkodik.

A továbbfejlesztett Javascript-motor elsősorban a webes alkalmazások futtatásakor és az AJAX-alapú oldalak (Gmail, Google Maps stb.) megjelenítésekor játszik fontos szerepet. Nitot szerint a legutolsó benchmark-tesztek azt mutatják, hogy a Firefox 4 hetedik bétaverziójával a sebesség tekintetében nem csak felzárkóztak a Chrome és a Safari mellé, de meg is tudják előzni konkurenseiket. A sebesség növekedése a JägerMonkey nevű motornak köszönhető, amely ebben a kiadásban mutatja meg először igazán az erejét.
A szakember elmondta, hogy az igazi problémát számukra most már az jelenti, hogy az emberek a sebesség tekintetében már nem az Internet Explorerhez, hanem a Chromehoz viszonyítják a Firefoxot. A böngésző 4-es változatának fejlesztése e tapasztalatokat figyelembe véve folyik immár két éve, azonban e munkából a felhasználók eddig nem sokat érzékelhettek. Az első eredményekkel csak most, a hetedik bétaverzió megjelenésekor szembesülhetnek.

Az új kiadás kapcsán fontos még megjegyezni, hogy immár teljeskörűen támogatja a WebGL szabványt, e funkció kiaknázásához azonban egy OpenGL-t támogató videokártyára, valamint Windows vagy Macintosh operációs rendszerre van szükség. Más grafikus chipeket - ideértve az Intel GPU-it is - csak a következő bétaváltozatok támogatnak majd. Újdonság továbbá a HTML5 Forms API, amelynek segítségével könnyebben hozhatók létre és minősíthetők a web-alapú nyomtatványok, illetve szintén változás az Opentype fontok használata, amelyhez elengedhetetlen az új CSS-tulajdonságok támogatása. Utóbbira John Daggett külön blogbejegyzésben tért ki.

A szakemberek ugyanakkor a külső változtatásokat még nem építették be a hetedik bétába, mivel ahogy Nitot mondta: az új dizájnelemek hagyományosan mindig csak a folyamat végén kerülnek be az új verzióba. A Firefox 4 végleges verziója várhatóan csak jövőre érkezik. A böngésző sebességének fejlődése egy külön erre a célra létrehozott honlapon követhető nyomon.

Sg

Jelentős gyorsulás a Firefox új bétájában

#totalstudio