Menu      

Komoly gond volt a Google+ szervereivel

Olyan mértékű érdeklődés volt az elmúlt napokban az új szolgáltatás iránt, hogy a rendszer nem bírta a terhelést és miután az egyik szerver merevlemeze betelt, folyamatosan újraküldte a már korábban továbbított értesítéseket.
A fennakadást Vic Gundotra, a Google Engineering alelnöke is elismerte. A fejlesztő közölte: "Elnézést kérünk azért a spamért, amit okoztunk. 80 percen át elérhetetlen volt az a tárhely, ami az értesítéseket és azok küldését felügyelte. Ezért a rendszer megpróbálta újra elküldeni a korábbi üzeneteket. Nem számítottunk arra, hogy ekkora érdeklődés lesz a szolgáltatás iránt, pedig számolnunk kellett volna ezzel. Nagyon köszönöm a segítségüket és még egyszer elnézést a spam miatt."

Az óriási felhasználói érdeklődés valóban meglepte a cég vezetőit, hiszen a Google+ csupán június 28 óta érhető el és kizárólag meghívás alapján lehet bekerülni, ám ennek ellenére Eric Schmidt szerint máris több millióan (!) használják. A fejlesztők azonban nem győzik hangsúlyozni, hogy a Google+ még a korai kísérleti szakaszban van. A Searchengineland tudósítása alapján egyébként Schmidt kijelentette: a Google rendkívül elégedett az új hálózat fogadtatásával és bizonyos funkcióit más termékekbe is integrálni fogja.

A nagy felhajtásról egyébként közvetve Larry Page is tehet, aki közösségi hálózati sikerekhez kötötte az éves jutalmak kifizetését. A Google első embere arra ösztönözte a munkatársakat, hogy azok is támogassák a Google+-t, akik nem vesznek részt a projektben. "Ha egy új terméket indítunk, akkor próbáljátok ki és erre bátorítsátok a családtagjaitokat és a barátaitokat is" - tette hozzá Larry Page. Egyes szakértők, például Paul Allen, az Ancestry.com alapítója ugyanakkor úgy vélték, hogy a szolgáltatást már most a zárt bétaszakaszban 4,5-5 millió használhatják. Amennyiben ez igaz, úgy az heti 280 százalékos növekedésnek felelne meg.

A műszaki probléma különösen azért érdekes, mert a vállalat a negyedéves jelentése szerint közel 890 millió dollárt költött szerverekre és más számítástechnikai eszközökre. A Google+ elindítása által kiváltott eufória jótékony hatással volt a cég részvényeinek árfolyamára is. Egy nappal a hivatalos bejelentés előtt egy Google részvényért 482,80 dollárt kínáltak a tőzsdén, míg ugyanez a részvény július 7-én már 546,60 dollárt ért. A TechCrunch cikkében kiemelte: egy ilyen árfolyam-emelkedés azt jelenti, hogy immár körülbelül 20 milliárddal többet ér a társaság.


Komoly gond volt a Google+ szervereivel

#totalstudio