Menu     

Közösségi hálózatot fejleszt a Microsoft

A redmondi vállalat Fuse Labs nevű kutatólaboratóriumában gőzerővel dolgoznak a szakemberek a Socl nevű projekten, amely egy közösségi hálózat létrehozására irányul.
A The Verge nevű IT-portál számolt be a Microsoft legújabb fejlesztéséről. A Fuse Labs olyan projektekkel foglalkozik, amelyek a közösségi hálózatokhoz és a valós idejű adatmozgásokhoz kötődnek. A munkák közül kiemelkedik a Socl, amelynek részleteibe Thomas Houston kapott bepillantást. Az újságíró szerint a Socl nem azonos azzal a Tulalip nevű szolgáltatással, ami idén júliusban a socl.com címen rövid ideig elérhető volt a felhasználók számára.

A Socl a külcsínt tekintve nem igazán különbözik napjaink közösségi portáljaitól és a funkciói is meglehetősen korlátozottak. A Socl.com zárt bétaszakaszban van és a kezelőfelületét tekintve nagyon hasonlít a Facebookra. A navigációs elemek a bal oldalon találhatók, középen van egy hírcsatorna és a kereső, míg a személyek meghívását rejtő és más menüpontok a jobb oldalra kerültek. A kereső a Bingre, míg a Socl a HTML5-re épül.

A látogatók a segítségével legfeljebb a barátaikat követhetik az interneten, ugyanakkor nem hozhatnak létre különböző listákat, csoportokat. A Socl kulcseleme egy olyan kereső, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók megoszthassák a keresési címszavakat másokkal. Emellett ezek a címszavak elláthatók tagekkel is és így el is tárolhatók. Ezenkívül a Socl rendelkezik egy Video Party nevű integrált chatfunkcióval, aminek segítségével az emberek közösen nézhetik meg a kiválasztott YouTube-filmeket.

A Socl Houston szerint jelenleg egy kutatási projekt, amelynél még teljesen nyitott az a kérdés, hogy lesz-e termék belőle vagy sem. A Microsoft mindenesetre nyilvános tesztet szeretne, mivel kíváncsi arra, hogy mit szólnak az elképzeléshez az internetezők. A Microsoftnak már most van egy közösségi hálózata, az Xbox Live, amely lehetővé teszi, hogy az Xbox konzolok tulajdonosai egymással, illetve egymás ellen játszanak és chateljenek.
SG

Közösségi hálózatot fejleszt a Microsoft

#totalstudio