Menu      

Még be lehet jelenteni az online újságokat

Ha valaki nem regisztrálja online újságját június 30-ig, akár egymilló forintos bírságot is fizethet köszönhetően a januárban elfogadott médiatörvénynek.
Az internetes sajtótermékek, azaz az internetes újságok és hírportálok nyilvántartásba vételéről az új médiatörvény rendelkezik. A jogszabály értelmében a január 1-jén, azaz a törvény hatálybalépésekor már működő internetes sajtótermékeket legkésőbb 2011. június 30-ig be kell jelenteni az NMHH-nál. A regisztráció február 9-én indult.

Azokat az oldalakat kell regisztrálni a médiatörvény értelmében, "amelyet gazdasági szolgáltatásként nyújtanak, amelynek tartalmáért valamely természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság szerkesztői felelősséget visel, és amelynek elsődleges célja szövegből, illetve képekből álló tartalmaknak a nyilvánossághoz való eljuttatása tájékoztatás, szórakoztatás vagy oktatás céljából valamely elektronikus hírközlő hálózaton keresztül".

Azoknak a kiadóknak, amelyek nyomtatott sajtótermékeiket már korábban bejelentették a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnál, de a lapot internetes formában is elérhetővé teszik, az internetes változatot az NMHH hivatalánál kell nyilvántartásba vetetniük.

Ha az internetes sajtótermék 2011. január 1. után kezdte vagy kezdi meg működését, a kiadónak a tevékenység megkezdését követően hatvan nap áll rendelkezésre az NMHH-nál történő bejelentési kötelezettség teljesítésére. A hatóság minden esetben 15 napon belül nyilvántartásba veszi az internetes kiadványt.

A médiatörvény újítása, hogy a sajtótermék közzétételének nem feltétele a nyilvántartásba vétel, azaz a közzététel e nélkül is megkezdhető - olvasható az NMHH közleményében.

A nyilvántartásba vételhez szükséges nyomtatványok - a többi között az összeférhetetlenségi nyilatkozat és a szükséges meghatalmazások - az NMHH honlapjáról tölthetők le.

A bejelentő lapokat az NMHH oldaláról doc formátumban lehet letölteni, a netes lapok tulajdonosainak ezután el kell menniük a postára, és fel kell adniuk a kitöltött nyomtatványokat az NMHH szegedi irodájának címére.

A regisztráció jelenleg ingyenes, de a bejelentést elmulasztókra a médiatörvény módosítása értelmében akár egy millió forintig terjedő pénzbíráságot is kivethet a médiára a hatóság

MTI

Még be lehet jelenteni az online újságokat

#totalstudio