Menu      

Megjelent az IE9 harmadik előzetese

A Microsoft böngészőjének új változata elsősorban a Javascript-teljesítményét tekintve előzi meg elődjeit, valamint támogatja a honlapok hardvergyorsításos megjelenítését és a HTML5-tartalmakat, illetve a Canvas-objektumokat.
A redmondi konszern az IE9 harmadik előzetes kiadásával megerősítette azt a szándékát, hogy komolyan gondolja a HTML5 formátum támogatását. A cél az, hogy az Internet Explorer 9-es verziója a világ legfejlettebb böngészője legyen. "Egy óriási áttörést készítünk elő a szoftverrel. Ennek során a HTML5-támogatás megvalósítása az egyik legfontosabb feladat a számunkra, de szintén fontos a látható teljesítménynövekedés, amit többek között a hardvergyorsításos honlapmegjelenítéssel érünk el. Nagyon nehéz ugyanakkor összehasonlítani a böngészőt más alkalmazásokkal" - közölte Harald Leitenmüller, a Microsoft innovációs ügyekért felelős szóvivője.

 

Az Internet Explorer 9 harmadik előzetes változata több tekintetben is előrelépést jelent, hiszen tartalmazza a HTML5-ös videók és audiofájlok, valamint a Canvas-objektumok megjelenítésének a támogatását. Ezzel jelentősen megelőzi az elődeit és feladja a leckét az alternatív böngészők fejlesztőinek. A változások többek között a Microsoft által támadott Acid3 tesztben is jól kimutathatók, hiszen az új verzió a maximálisan elérhető 100 pontból 83 pontot kapott. Összehasonlításul: a korábbi kiadások maximális pontszáma 68 pont volt.


Dean Hachamovitch, az Internet Explorer fejlesztésért felelős menedzsere egy rendkívül hosszú blogbejegyzésben ismertette a legfontosabb változásokat, külön kiemelve a teljesítménykülönbségeket az IE9 elődjeihez képest. A szakember felhívta a figyelmet a programnak a Javascript-benchmarkban elért jó eredményére, amely szerint az IE9 előzetese éppen hogy lemaradt a Chrome 6 és az Opera 10.6 mögött, viszont megelőzte a Firefox 3.7-et. Hachamovitch ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az egyes szoftverek közötti teljesítménykülönbségek a felhasználók számára gyakorlatilag észrevehetetlenek.

 

A HTML5-támogatás és a javuló JavaScript-sebesség azonban csupán egy dolog. A cél az, hogy a böngésző minden tekintetben gyorsabb legyen. A redmondiak mindenesetre jó úton járnak ebben a tekintetben, hiszen az Internet Explorer 9 a világ első olyan böngészője, amely hardveres gyorsítást használ a teljes honlapok megjelenítésére. Ez pedig látványos teljesítményjavulást jelent. Funkcióit tekintve bármennyire is jónak tűnik a mostani kiadás, fontos leszögezni, hogy csak egy fejlesztői változatról van szó. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor jelenik meg az IE9 első bétaverziója.

Megjelent az IE9 harmadik előzetese

#totalstudio