Menu      

Opera a leggyorsabb böngésző

A norvég cég vezérigazgatója szerint ez egyértelműen így van. A bétaverziók kiadása után alig egy nappal már elérhető volt az Opera legújabb, 10.50-es változata, ami a 10.10-esnél akár hétszer gyorsabb.
Az új böngésző elsősorban a Javascript-motorja és az új grafikai könyvtára miatt különbözőik elődeitől, valamint jóval hatékonyabban használja ki a rendelkezésre álló képernyőfelületet és privát böngészési üzemmódot is kínál. Az új változat esetében volt először megfigyelhető az a gyorsaság, ami a közeljövőben is jellemzi majd a norvég csoport munkáját. A végleges 10.50-es szoftver alig 3 héttel az első bétaverzió kiadása után már meg is jelent. Ennek oka elsősorban az volt, hogy az Opera vezetői nem akarták, hogy a program esetleg kimaradjon a Windows 7 böngészőválasztási funkciójából.

"Az új Opera 10.50-es majdnem az összes sebességtesztben a leggyorsabb volt" - jelentette ki Lars Boilesen, a norvég cég vezérigazgatója. Mindez hatalmas előrelépés, ha azt vesszük figyelembe, hogy az Opera 10.10 a Javascript-teszteken még az utolsó előtti pozíciót tudta csak megszerezni és kizárólag az Internet Explorert tudta megelőzni. A 10.10-es változatnál az új 10.50-es hétszer gyorsabb és a SunSpider-teszteken legyőzte a Safari 4-et, valamint a Chrome 4-et is. A jelentős sebességnövekedés elsősorban a Carakan böngészőmotornak, illetve az alkalmazásának köszönhető. A Vega grafikai könyvtár szintén háromszor gyorsabb feldolgozást tesz lehetővé, mint az Opera 10.10 hasonló megoldása.


A norvég szakemberek a bevált klasszikus menüsort egy menügombbal helyettesítették, így jóval több hely maradhat a képernyőn, például a honlap-előnézeti ablakoknak. A szoftver lehetővé teszi, hogy valaki akár egy ablakban is privát böngészést indítson, anélkül, hogy ehhez be kelljen járnia a korábban megnyitott oldalakat. A Firefox például bezárja a korábbi ablakokat, hogy ha a felhasználó aktiválja a privát böngészés üzemmódot. Az újdonságok közül kiemelendő a Windows 7, a HTML5 és a CSS3 eddiginél jobb támogatása.

"200 millió európai esélyt kap arra, hogy egy új böngészőt keressen magának. Meggyőződésünk, hogy azok, akik kipróbálják az Operát, látni fogják, hogy a mi termékünk jobb a többinél" - jegyezte meg Jon von Tetzchner, a norvég cég társalapítója. Az új Opera 10.50 egyelőre csak a Windows operációs rendszerekre érhető el, de hamarosan letölthetők lesznek a Mac OS X-et, a Linuxot, a FreeBSD-t és a Solarist támogató verziók is.

SGHU

 

Opera a leggyorsabb böngésző

#totalstudio