Menu      

Több mint 400 millió Windows 7 kelt el

A Microsoft a Windows 7-est tekinti a Windows 8 előfutárának és azt szeretné, hogy a Windows 7 kikövezze az utat az új operációs rendszer számára. Ez derült ki a cég Globális Partneri Konferenciáján elmondott beszédekből.
A redmondi vállalat vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az operációs rendszer bevezetése óta eltelt 20 hónapban eddig világszerte 400 millió Windows 7 licencet sikerült értékesíteniük. Bár a Windows 7 háromszor gyorsabban terjed, mint egykor a Windows XP, azonban még mindig kellenek olyan kampányok, amelyek a felhasználókat a váltásra ösztönzik. Ez már csak azért is szükséges, mert jelenleg még mindig legalább 200 millió számítógépen található meg a Windows XP.

Tami Reller, a Microsoft Windows üzletágáért felelős vezetője szerint ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vállalati PC-k két harmadán még mindig az XP fut. (A Net Applications adatai alapján a Windows XP piaci részesedése jelenleg 51,13 százalék, míg a Windows 7-esé 27,13 százalék.) Mivel a Windows XP hivatalos terméktámogatása 2014 áprilisában lejár, ezért egyre fontosabbá válik a cég számára, hogy a felhasználókat frissítésre bírja. Feltételezhető ugyanakkor, hogy sok piaci szereplő megpróbál kivárni és úgy döntött, átugorja a Windows 7-est és inkább a jövőre megjelenő Windows 8-ra vált majd át.

Ballmer beszédében kitért a nemrég megjelent Office 365 online irodai programcsomagra is, ami egyre népszerűbb. Világszerte kereken 50 000 tesztelő próbálta ki a terméket és gyakorlatilag 25 másodpercenként csatlakozik egy újabb cég az Office 365-öt használók táborához. Ennek oka a vezető szerint elsősorban abban keresendő, hogy a csomag nagyon jól vizsgázott a konkurens megoldásokkal, főleg a Google megoldásával szemben. "Gyakorlatilag mindig nyerünk" - jegyezte meg Ballmer.

A Microsoft vezetője azonban kellően ironikus volt, amikor a mobil üzletág fejlődését kommentálta. Kijelentette: "Meglehetősen kevés mobilt adtunk el és egy év elteltével a számuk még mindig alacsony." Azonban leszögezte, hogy a Windows Phone 7-nek köszönhetően van egy versenyképes okostelefonokon használható operációs rendszerük, amit nem csak a felhasználók fogadtak jól, hanem a Gartner és az IDC elemzői is sikeres jövőt jósoltak neki. 2015-re a Windows Phone a második számú mobil operációs rendszerré válhat, ráadásul a Mango-frissítések segítségével számos frissítés és újítás válik elérhetővé.

A sikerek ellenére közel sem felhőtlen a Microsoft élete. Májusban, a Windows 8 bejelentése után David Einhorn, a 7,8 milliárd dollár értékű eszközt kezelő Greenlilght Capital hedge fund elnöke felszólította Steve Ballmert, hogy mondjon le a Microsoft vezérigazgatói posztjáról, mivel nem képes megújulni és jelenléte már csak teher a cég részvényárfolyamára. Indoklása szerint a világ legnagyobb szoftverfejlesztője a kilencvenes évek végén még a legnagyobb tőzsdei értékű amerikai cég volt, mostanra azonban nem csupán az Apple, hanem a korábban őskövületként számon tartott IBM is megelőzte.

A cég részvényárfolyama jóideje lényegében stagnál, miután nem tudott bekapcsolódni az új internetes és mobilszolgáltatásokba. Az elmúlt két hétben hat százalékkal zuhantak a Microsoft-papírok, mivel a befektetők értetlenül állnak az előtt, miért adott a vállalat 8,5 milliárd dollárt az ingyenes internetes telefonálási lehetőségeket kínáló Skype-ért.

SG

Több mint 400 millió Windows 7 kelt el

#totalstudio