Menu      

Böngésző probléma fixált háttérnél

Design szempontjából jó megoldás, hogyha a háttér mindig az oldal mögött marad még ha az olvasó le is görgeti a tartalmat, de vajon milyen hatással van ez az oldal futására vagy a görgetés sebességére. Tényleg megéri lefixálni a hátteret?
Először is mélyedjünk kicsit jobban bele a témába. Amiről szó van az oldalak mögött látható háttérkép, mint például itt a totalstudio.hu-nál ez az űrjelenet felhőkkel. Ha legörgetitek az oldalt, akkor a jelenet felül marad és kicsi görgetés után eltűnik, ennek a kódja jelenleg ez:
.BackGroundExtra{background: url('/images/backgroundimage_extra.jpg') no-repeat top center;}
Ez a legáltalánosabb és legelterjedtebb megjelenési mód, azonban van egy másik még csak elterjedőben lévő is, hiszen a monitorok és ezzel együtt a felbontások is folyamatosan nőnek, de a legtöbb web fejlesztő még nem tud az 1024x768-as felbontásra tervezéstől megszabadulni, hiszen nagyon sokan - még akkor is, ha a monitoruk akár bírná a nagyobb felbontást is - ezt a felbontást használják netezéshez. Itt tehát bejön az a probléma, hogy bizonyos oldalak nagy felbontásban csak egy „csík" ként jelennek meg úgy, ahogy ezen a képen is látható.

A megoldás, hogy a fejelsztő egy hatalmas hátteret rak be az oldal mögé így ezzel kitölti és feldobja az űrt, de vajon ez a háttér minidig látszódjon?
Vannak esetek, amikor ez elkerülhetetlen például, ha valaki reklámot helyez erre az alapvetően kihasználatlan területre ekkor érdemes, hogyha a görgetéskor nem tűnik el a háttér és ekkor jön be a fixálás fogalma. A kód ilyen esetben ez lenne:


. BackGroundExtra{background: url('/images/backgroundimage_extra.jpg') no-repeat top center fixed;}


tehát bekerül egy fixed szó, ami azt jelenti hogy a képernyő közepén tartja a hátteret a böngésző, de itt jön be a probléma. Az, hogy a Firefox nem kimondottan szereti főleg, ha nagyon nagy képet rakunk így be az oldal mögé. Ennek az eredménye az, hogy görgetéskor kicsivel gyengébb gépeken szaggatni fog a mozgás, de a jobb gépeknél is megakadhat a tekerés.


Megoldás?

Egyszerűen próbáljuk meg kerülni a fixed háttér használatát, persze ha reklámozni akarunk időszakosan, akkor az olvasók biztosan eltűrik majd de állandóra ne rakjuk, mert egy idő után nagyon idegesítővé válhat.

Böngésző probléma fixált háttérnél

#totalstudio