Menu      

Egyszerű WYSIWYG textarea cserélő

Sok webszerkesztő van úgy, hogy bár szeretne valami egyszerű textarea formázó programot honapjára, de nem szeretné felesleges és bonyolult kódokkal ellátni oldalát. A most bemutatásra kerülő WYSIWYG Editor minden igényt kielégít.
Először is a legfontosabb, hogy leszögezzük a WYSIWYG fogalmát, ami a következő:

A WYSIWYG (ejtsd: „vizivig", IPA: [wɪziwɪg]) egy angol betűszó, mely a „What You See Is What You Get", azaz az „amit látsz, azt kapod" kijelentő mondatból származik. E számítástechnikai szakkifejezés az olyan szerkesztési technológiákat jelöli, melyeknél a szerkesztés közben a szerkesztő számára megjelenő kép hasonlít a szerkesztéssel előállítandó végtermékhez.

Tehát amit beírunk egy textarea-ba, azt formázni tudjuk és a végén mentés után ez jelenik majd meg a honlapunkon. Most nem kívánok kitérni, arra, hogy hány fajta féle ilyen megoldás van csak megemlítem, hogy a legjobb még mindig a TinyMCE, de közel sem a leg egyszerűbb felkonfigurálni és használni.

Aki egyszerű megoldásra vágyik annak a legjobb megoldás a 22 éves Brian Kirchoff által készített NicEdit, amit a készítője 2007 óta fejleszt. Használata végtelenül egyszerű és, ha nem akarjuk szennyezni a honlapunkat akár külső linkről is használhatjuk. Először lássunk pár képet az editorról majd jöjjön a használata.


Ahogy a képeken is látszik gyakorlatilag minden formázási módszert tud, és ezt megfejelve még van benne képfeltöltő is, ami ugyan az ImageHack tárhelyét használja, de a semminél ez is jobb. A program beillesztése az oldalba végtelenül egyszerű, hiszen mindössze erre a kis kódra lesz szükséged:







Természetesen, ha több vagy kevesebb gombot szeretnénk, akkor lehetőségünk van saját classok építésére is, aki ebbe bele szeretne merülni az látogassa meg a projekt honlapját, a kezdőknek pedig elegendő ezt a pár sort megtanulni és máris feldobták a honlapjukat, vagy admin felületüket.


A Nic!edit egyetlen nagyobb problémája, hogy sajnos az ajax postokkal képes összeakadni, de persze némi haxolgatással ez kivédhető.
Letölteni nem kell a programot, de aki mégis szeretné saját szerverről futtatni (nekünk nem sikerült úgy működésre bírni), az látogassa meg a projekt lent található holnapját.
Egyszerű WYSIWYG textarea cserélő

#totalstudio