Menu      

Google Maps beállítás segédlet

Tavaly a Google elhatározta, hogy az eddig korlátlanul ingyenesen adott Goole Maps szolgáltatását elkezdi korlátozni, és megpróbál pénzt keresni az egyik leg elterjedtebb szolgáltatásán.

Mindezt nagyon korrekt módon vezeti be, ugyanis a kisebb weboldalak felhasználóinak továbbra is ingyenesen adja a szolgáltatást, csak annyit kér, hogy csatoljunk a fiókunkhoz egy cloud előfizetést is, hogy legyen bankkártya amiről bármikor levonhat pénzt, ha túllépnénk az általa megszabott keretet, ami jelenleg 200 dollár havonta.

Sok weboldalon láthatunk beágyazott térképet, és még többön az alábbi kép fogad minket:

Ez biztos jele annak, hogy a jelen cikkünkben leírt beállításokat nem végezte el a honlap tulajdonosa vagy webmestere.

Az alábbi lépéseken keresztül bemutatjuk miként kell beállítani egy Google Mapst API kulcsot, amelyet utána fejlesztő csapatunknak oda adhatunk. Azért javasoljuk, hogy ezt mindenki magának vigye végig, mert nem gondoljuk, hogy jó megoldás Google fiókokat és bankkártya adatokat kiadni fejlesztőknek, hogy beállítsák nekünk. A teljes beállítás nagyjából 10 perces művelet. Egy ponton már átadható egyébként a fejlesztőknek is, melyre a cikkben külön kitérek.

Amit készítsünk elő mindenképp:

  • élő google fiók
  • aktív bankkártya

Röviden a következő lépéseken fogunk végigmenni: 

Létrehozunk egy projektet a Google fejlesztői felületén, melybe beengedélyezzük a Google Maps szolgáltatást, majd bekötünk egy bankkártyát a fiókhoz és leosztjuk a projektet webmesterünkkel.

1 lépés - projekt létrehozása

A Google Developer Console segítségével hozhatjuk létre a projektünket és majd ezen a felületen felügyelhetjük az API kulcsunk teljesítését, intézhetjük számlázással kapcsolatos ügyeinket stb...

Látogassunk el a https://console.developers.google.com/ oldalra és jelentkezzünk be az előkészített google fiókunkkal.
Itt érdemes megjegyezni, hogy későbbiekben a projekt leosztható más felhasználókkal is.

A képen látható “Vezérlőpult (dashboard)” fogad minket, melynek a bal felső sarkában található CREATE PROJECT gombra kell kattintani.

A felnyíló ablakon a NEW PROJECT gombbal kezdhetjük meg a projekt létrehozását.

Adjuk meg a projektünk nevét (PROJECT NAME), ami akármi lehet, javasoljuk a weboldalunk domaincímét megadni, hogy speciális karaktereket ne tartalmazzon (pl pont), pl teszt-domainem.hu -> TESZT-DOMAINEM

Amint létrejön a projekt, az adott projekt “Vezérlőpult” -jára kerülünk, ahol be kell engedélyezzük a szolgáltatásunkat. Amennyiben nem navigál el a projekt kezdőképére, úgy a bal felső sarokban a SELECT PROJECT legördülő segítségével navigáljunk el a lére hozott projektre.

2. lépés - szolgáltatások engedélyezése

A Google temérdek szolgáltatást halmozott fel, melyekhez különböző hozzáféréseket lehet leosztani. Most erre a felületre navigálunk, de célirányosan csak a cikkünkhöz szorosan kapcsolódó szolgáltatásokat aktiváljuk.

A szolgáltatás hozzáadást az ENABLE APIS AND SERVICES gombbal adhatunk hozzá a projektünkhöz

Használjuk a keresőt és írjuk bele hogy “MAPS”.

Ezzel egy teljes listát kapunk az összes térkép szolgáltatásról, melyek közül csak párat használunk rendszeresen, ezeket röviden ismertetjük:

Maps Javascript API: az egyik legtöbbet használt szolgáltatás, amikor egy weboldalon dinamikus térképeket ágyaznak be a fejlesztők, és térkép pontokat jelenítenek meg. 

Geocoding API: ha címeket koordinátákra akarunk átkonvertálni, vagy fordítva akkor ezt a szolgáltatást engedélyezzük. 

Places API: ha használni szeretnénk a Google Cím választóját weboldalunkon akkor ezt a szolgáltatást is engedélyezzük.

Fókuszálva a cikkünk fő témájára, egyelőre elég a Maps Javascript API engedélyezése.

Kiválasztva a találati listából megtekinthetjük az adott szolgáltatás adatlapját, az adatlapon található ENABLE gombbal engedélyezhetjük.

3. lépés - bankkártya bekötése, számlázás beállítása

Ahogy a cikk elején említettem, ez egy szükséges rossz amit a Google bevezetett, de végig kell vinni, ha használni szeretnénk a szolgáltatást. 

Fontos újra hangsúlyozni, hogy 

jelenleg továbbra is egy ingyenes szolgáltatás, kis weboldalak számára

és csak akkor fizetünk érte, ha kiemelkedően sokat használjuk a térképet, mely akkor fordulhat elő, ha nagyon nagy látogató száma van a weboldalunknak (napi több ezer)

A képernyőnk bal felső sarkában mindig látható egy “habmurger menü” (1) amivel elő lehet csalni a számlázási információkat (2).

A megynyílt oldalon adhatunk hozzá számlázási fiókot a projektünkhöz. Ehhez kattintsunk a LINK A BILLING ACCOUNT gombra.

A felugró ablakban a CREATE BILLING ACCOUNT gomb megnyomásával fogunk hozzáadni egy Cloud platform regisztrációt a projektünkhöz.

A gomb megnyomásával átirányít minket a Google a bankkártya megadó felületre. Ezt a felületet nem részletezem, lényegében a személyes adatainkat kell megadni, és egy bankkártyát.

Miután megadtuk az adatokat a mentés gombra kattintva vissza kerülünk a vezérlőpulunkra, ami egy picit másként néz ki mint az előző, de lényegében ugyanazt tudja. (Még számomra is kérdéses miért tart fenn két felületet a google ugyanazon funkciókkal.)

Én most azt javaslom térjünk vissza a https://console.developers.google.com/ domainre és folytassuk ott az utolsó lépést.

4. lépés - adjunk hozzá menedzsert a projekthez

Ezen a ponton két irányba indulhatunk el, 

  • saját magunk beállítjuk az API kulcsot
  • leosztjuk a projektünket webmesterünkkel, és ő elvégzi a beállításokat

Ezen cikkem most a második verziót részletezi, egy későbbi cikkben leírom, hogy miként tudjuk saját magunk is létrehozni az API kulcsot.

Ahhoz hogy hozzáférjen webmesterünk a projekthez jogosultságot kell neki adni, amihez a már megismert bal felső sarokban található “hamburger menü” segítségével kezdhetünk neki. A balról beúszó menüből válasszuk ki a IAM & ADMIN menüpontot.

A megnyíló felületen a +ADD gomb megnyomásával adhatunk hozzá felhasználókat.

A jobbról becsúszó űrlap első mezőjébe NEW MEMBERS írjuk be webmesterünk email címét. (Cégünk esetében info@totalstudio.hu) Ez a cím egy létező google fiók cím kell, hogy legyen.

A következő mezőben SELECT ROLE adhatjuk meg milyen jogosultsággal látjuk el a meghívott felhasználót.
Ha azt akarjuk hogy mindent tudjon menedzselni, válasszuk ki a képen látható Project -> Owner jogosultságot.

A mentés után egy email megy a megadott email címre, mely elfogadásával webmesterünk el tudja végezni a megfelelő beállításokat.

Google Maps beállítás segédlet

#totalstudio