Menu      

Honnan ered egy kép a neten?

Nem tudod, hogy egy kép jogtiszta vagy nem? Felhasználhatod vagy nem? Most bemutatjuk miként nézhetsz utána egyszerűen.
A képek felhasználására komoly szabályok vonatkoznak az interneten, legyen szó cikkekhez legyártott vagy becsatolt képekről vagy akár design elemekről is. Örökös probléma, hogy a nagyobb fotókat áruló cégek a technika fejlődésével könnyedén átvizsgálhatják a honlapunkat és találhatják meg saját repertoárjukban fellelhető képeiket. Ha ez bekövetkezik, akkor ne is lepődjünk meg, hogy emailben kiértesítenek, hogy vagy bemutatjuk a fizetési bizonylatot, hogy valamely fotókat áruló oldalon jogtisztán megvásároltuk a képet, vagy kifizetjük utólag. Az ilyen és ehhez hasonló problémák megoldására is alkalmas lehet a módszer amit ajánlunk.

Természetesen cikkünkkel, nem arra törekszünk, hogy így kerülje meg mindenki az igazságszolgáltatást, hiszen maga a megelőzés sokkal fontosabb. Mielőtt nekilátunk egy grafika vagy webdesign elkészítéséhez mindenképp érdemes körülnézni, hogy a felhasználni kívánt képanyag máshol fellelhető-e az interneten.


A legjobb és legnépszerűbb webes alkalmazás a Tineye, amely honlapon megadhatjuk a felhasználni kívánt képünk hivatkozását, vagy akár fel is tölthetünk egyet, ezek után az oldal a több millió képből álló adatbázisából kidobja azokat, amelyek hasonlítanak az általunk megadott fotóra.

A TinEye nem riad meg a tükrözött megvágott, átszínezett képektől sem, intelligens felismerő motorjának köszönhetően több szögből vizsgálja a képet és általában sikerrel is jár minden szinten. A találatok között megjeleníti a legjobb találatokat előképpel hivatkozás megnevezéssel és természetesen az oldal címével ahol találta.

A találatokat lehetőségünk van legjobb egyezés, frissesség és legnagyobb méret szerint is szűrni, így hamar megtalálhatjuk a kép eredeti forrását (általában az a legrégebbi vagy a legnagyobb minőségromlás nélküli).

A TinEye nem csak webes formában érhető el, hanem már Firefox, Chrome, Internet Explorer és Safari kiegészítőként is így egy képet azon jobb gombot nyomva azonnal ellenőriztethetjük a programmal, így is gyorsítva a munka menetet.

Reméljük sikerült mindenkinek segíteni, aki nem tudta honnét is ered egy kép az interneten.

tineye.com
Firefox addon
Google Chrome extension
Internet Explorer plugin
Safari plugin
Honnan ered egy kép a neten?

#totalstudio