Menu      

Impresszum, amire érdemes figyelni

Az interneten számos helyen ismét nagy hangsúlyt kapott a weboldalak impresszuma, aminek a hátterében a szigorúbb ellenőrzések bevezetése áll. Amennyiben webshopot üzemeltet vagy honlapjával szolgáltatást kínál, érdemes tisztában lennie 8 feltüntetendő információval a bírság elkerülése véget.
A legtöbb online szolgáltató még most sincs tisztában azzal, hogy milyen információkat köteles feltüntetni magáról a honlapján vagy webáruházában. Leggyakrabban csak egy e-mail címet, telefonszámot közöl az elérhetőségi adatai között, amely azonban nem felel meg a jogszabályi előírásoknak. Az elektronikus kereskedelmi törvény már 2008-tól előírja a honlap impresszum kötelező tartalmi elemeit, amely 2014. január 1-től tovább bővült.

A jogszerű impresszumot közvetlenül, folyamatosan és könnyen hozzáférhető módon kell feltüntetni a honlapon, illetve a webáruházban. A kötelező adatok körét a Sár és Társai Ügyvédi Iroda összefoglalójából idézzük:

1. A szolgáltató neve
Egyszerűnek tűnik, mégis sokan elhibázzák: a honlapon, webáruházban kötelező feltüntetni az azt üzemeltető cég hivatalos cégnevét, egyéni vállalkozó esetén a természetes személy nevét egyéni vállalkozói minőség megjelölésével, míg természetes személy esetén a személyi igazolványban szereplő nevét. Kitalált név, kereskedelmi vagy fantázianév nem felel meg a jogszabályoknak.

2. A szolgáltató székhelye, telephelye, ennek hiányában lakcíme
A cégjegyzékben szereplő hivatalos székhely, illetve telephely jelölendő meg. Ha magánszemély üzemelteti a honlapot, akkor pedig a magánszemély lakcímkártyáján szereplő lakcíme kell, hogy feltüntetésre kerüljön.

3. A szolgáltató elérhetősége
Nem elég csupán a nevet és a címet kiírni, szükséges az ügyfelekkel való kapcsolattartásra szolgáló e-mail címet is megadni, amellyel kapcsolatban még az is követelmény, hogy az rendszeresen erre a célra használt elektronikus levelezési cím legyen.

4. A szolgáltatót nyilvántartásba vevő hatóság
Cég esetében a cégjegyzéket vezető cégbíróság, társadalmi szervezeteknél a nyilvántartásba vételt intéző megyei törvényszék, egyéb nyilvántartásba vett szervezetnél a jogszabály által megjelölt hatóság feltüntetése kötelező a honlapon.

5. Adószám
Ha a honlap vagy webáruház üzemeltető ÁFA alany, akkor adószámát is köteles feltüntetni.

6. Hatósági engedély
Amennyiben a honlap vagy webáruház üzemeltető tevékenységének gyakorlása jogszabály alapján engedélyköteles, ezt a tényt az engedélyező hatóság megnevezésével és elérhetőségi adataival, valamint az engedély számával együtt fel kell tüntetni a honlapon.

7. Kamara
Ha a honlap vagy webáruház üzemeltetője akár önként, akár jogszabályi előírás folytán tagja valamely kamarának, a kamara megnevezése is kötelező eleme az impresszumnak. Ügyvédi irodák esetében például a területileg illetékes ügyvédi kamara, cégek esetében például a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamara tüntetendő fel.

8. A tárhelyszolgáltató adatai
A legkevésbé ismert, 2014. január 1. óta kötelező impresszum elem a honlapnak tárhelyet biztosító tárhelyszolgáltató, és annak székhelye, telephelye, e-mail címe, amelyet szintén részletesen ki kell írni a honlapra. A tárhelyszolgáltatási adatok kötelező feltüntetésének indoka az, hogy a honlap, illetve webáruház tartalmával kapcsolatos kifogásokat, valamely esetlegesen jogsértő tartalom eltávolítására irányuló igényeket a tárhelyszolgáltatóhoz lehet benyújtani.


Amennyiben az Ön honlapját a Total Studio Kft tárolja, az alábbi adatokat tűntesse fel impresszumában:
Tárhely szolgáltató
Total Studio Kft.
1043 Budapest, Kassai utca 11. 4. em. 24.
info@totalstudio.hu


A hozzáértő, minimális informatikai ismeretekkel rendelkező felhasználók elől a tárhelyszolgáltató adatait felesleges elrejteni, ugyanis pár kattintással könnyen kideríthető.

Mi történik, ha még sincs fent?
A honlapon/ webáruházban az impresszumot közvetlenül a honlapon/webáruházban kell megjeleníteni méghozzá folyamatosan és könnyen hozzáférhető módon. A legbiztosabb megoldás ezért egy külön fül létrehozása erre a célra, ugyanis az ÁSZF (általános szerződési feltételek) vagy más szabályzat részeként történő megjelenítés nem felel meg a „közvetlenül" és a „könnyen hozzáférhető" előírásának. „Ha az impresszum bármelyik fenti kötelező eleme hiányzik, a fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indíthat, és adott esetben fogyasztóvédelmi bírsággal sújthatja a honlap, illetve a webáruház üzemeltetőjét, amelynek mértéke 15.000 forinttól a vállalkozás típusától függően akár 500 millió forintig is terjedhet." - ismertette dr. Horváth Katalin ügyvéd.

Forrás: jogiforum.hu

Impresszum, amire érdemes figyelni

#totalstudio