Menu      

Már sebességet is mér az Analytics

A Google mint tudjuk egy ideje nem csak azt figyeli, hogy milyen tartalmakat kínálunk a weboldalunkon, de azt is, hogy milyen gyorsan jön be ez a weboldal. Egyelőre a keresőben elérhető helyezést még csak kicsit befolyásolja az, hogy milyen gyorsasággal ér el a látogatóhoz a tartalom, de a mai felgyorsult világunkban a Google már szükségességét látta a milliszekundumok közötti verseny beindításának is.
Természetesen nem hagy minket a sötétben tapogatózni a Google ugyanis az Analytics mérőkódját kiegészítve az eddig megszokott statisztikai oldalunkon tekinthetjük meg, hogy az oldalunk milyen gyorsan töltődik be a felhasználók számára, ehhez nem kell mást tennünk, mint az eddigi kódot a következő sorral kiegészíteni:

 _gaq.push(['_trackPageLoadTime']);


Ezzel tehát egy teljes jelenleg használatos Google Analytics kód a következő képen fog kinézni:

< script type="text/javascript" >
 var _gaq = _gaq || [];
 _gaq.push(['_setAccount', 'UA-XXXXX-X']);
 _gaq.push(['_trackPageview']);
 _gaq.push(['_trackPageLoadTime']);
 
 (function() {
   var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true;
   ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js';
   var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s);
 })();



Ezen felül természetesen azért még vannak alkalmazások, amikkel realtime ellenőrizhetjük, milyen gyorsan is töltődik be egy oldal. Ha Chrome-ot használunk akkor egyértelműen a legjobb megoldás a Page Speed használata, am i le is pontozza az oldalunkat illetve tanácsokat ad, hogy miket is kéne javítanunk a gyorsulásért. Aki komolyabban szeretné belevetni magát a témába a Google gyorsításra kihozott eszközei kapcsán az látogassa meg a következő blog elemzésünket, ahol a Speed Test és a Speed Tracker kiegészítőkkel ismerkedünk a Googletol.

Aki pedig Firefoxot használ még mindig, az használhatja a Firebug alá kiadott Yslow (Yahoo fejlesztés) programot, ami a Google PageSpeed-hez hasonlóan nem csak azt mondja meg milyen gyors az oldalunk, hanem, hogy miket kell tegyünk a még gyorsabbá tétel érdekében.
Már sebességet is mér az Analytics

#totalstudio