Menu      

Sitemap generálás ingyenesen

Egy új oldal indításakor igen nagy szerepet játszik az, hogy a Google jól térképezze fel az oldalunkat és pontosan tudja, hol mit talál. Azért, hogy rendesen vezessük a kezét már az első alkalommal érdemes Sitemap-ot vagyis oldaltérképet generálni a számára. Ennek most a legegyszerűbb és ingyenes módját mutatjuk be.
A bemutatásra kerülő ingyenes Sitemap (oldaltérkép) XML generátor képes a legelterjedtebb oldaltérképek elkészítésére. Korábban igen sokat kerestünk olyan programokat, amelyek képesek megfelelő oldaltérképet előállítani és a költséghatékonyság sem volt elhanyagolható, hiszen nem mindenki fizetne több 100 dollárt azért, hogy havonta lefuttasson egy programot. A WonderWebWare SiteMap Generator, azonban a legjobb választás mindenki számára, hiszen mindent tud, ami kelleni fog az oldaltérkép előállításához. Nézzük a legfőbb tulajdonságait a programnak.

Maga a program lelke, ahol megadhatunk minden adatot, hogy mit szeretnénk feltérképezni és milyen gyorsan. Alapvetően itt szinte mindössze az URL és a Start gombot kell használnunk, és csak akkor kell a többi beállításba belemenni, ha nagyon kivételes dologra készülünk. A program lehetőséget ad számos beállításra, amelyek egy egyszerű oldaltérkép elkészítéséhez nem szükségesek például bekapcsolhatjuk a LAST MODIDIED, CHANGE FREQUENCY és PRIORITY tagokat is beállíthatjuk, hogy maximum milyen hosszú URL-t fogadjon el, mennyi URL-t szedjen össze, stb. Ezeket a beállításokat csak akkor piszkáljuk, ha nagyon értünk hozzá.
Az elindítás után a program elkezdi végignézni az oldalunkat úgy, hogy minden linken végig szalad. Ez hivatkozásoktól függően akár hosszabb ideig is eltarthat.



Megjegyzés: Ha oldalunk rosszul van felépítve a program végtelen ciklusba is tud kerülni például olyan kódolási hibáknál, ahol az indexben egy olyan GET változót adunk meg, amely mindig ott van és ezzel gyakorlatilag a végtelenségig működteti a programot. Például: www.domained.hu/termeklista/&lang=hu

Sitemap készítés

A program szabványos Google Sitemap XML, Yahoo Map Text, CSV pontosvesszővel tagolt illetve HTML oldaltérkép elkészítésére képes. Ez gyakorlatilag több is, mint amit várnánk tőle. Ezek közül a legfontosabb a Google SItemap XML, amely elkészítése után azt fel is tölthetjük A Google Webmaster Tool-on, ezzel gyorsítva az első indexelést. Igen hasznos tulajdonság még a HTML Sitemap, amely egy klikkelhető tartalomjegyzéket hoz létre, ezt akár aloldalként fel is használhatjuk a későbbiekben.
Íme, példákba szedve miként is néznek ki a külön-külön ezek az oldaltérképek az generálás és elemzés lefutása után.

Google Sitemap / XML



Yahoo Map / Text


CSV pontosvesszővel tagolt

HTML Map

Hibás URL-ek listázása

A program képes a hibás URL-ek feltérképezésére így amikor készítjük a SItemap-ot rögtön meg is tudjuk, hogy milyen hibás linkjeink vannak az oldalon. Ezeket keresőoptimalizálás szempontjából fontos mielőbb felszámolni.



Kifelé mutató linkek

Szintén az oldaltérkép készítése közben a program összegyűjti a kifelé mutató hivatkozásokat. Fontos, hogy az ilyen hivatkozások jóval kevesebben legyenek, mint a Sitemap-ban megtalálható belső oldalak, különben komoly helyezésektől eshetünk el a Google-ban.




A program, mint ahogy azt említettük teljesen ingyenes a telepítés után máris megkezdhetjük vele a munkát. Oldaltérképünket érdemes a részbe feltűntetni a következő kódrészlettel, hogy később a kereső tudja hogy van térkép.

< link rel="sitemap" type="application/xml" title="Sitemap" href="sitemap.xml" />

Az oldaltérkép újragenerálását érdemes bizonyos időközönként elvégezni. Természetesen az első induláskor történő generálás az egyik legfontosabb, hiszen ezzel segíteni tudunk a keresőnek feltérképezni az oldalt, később már úgyis a saját indexelési folyamat szerint fog végighaladni rajtunk. Nem maradt más hátra mint a letöltés.

 

#totalstudio