Menu      

Találati lista kattintások változása

Huzamosabb ideje használom már a Google Webmester eszközöket, ugyanis már a nevében is benne van kiknek szánták ezt az igazán hasznos tool-t.
Eme blog szösszenet megírására a napokban észrevett jelentés ösztönzött. Eddig még nem landolt postaládámban hasonló figyelmeztetés.
Lényegében a Google figyelmeztetett arra, hogy a saját találati és kattintási statisztikáit tekintve az albérlet.hu oldalon visszaesett a kattintások száma „drasztikusan". Az érdekessége a dolognak, hogy pont egy nappal előtte vettem észre, hogy egy módosítást eszközöltek az oldalon, és egy „hibás" döntés hatására a főmenüt leszedték/módosították. Ekkor jeleztem a cégen belül, hogy ez nem biztos, hogy jó döntés volt. Rá egy napra a Google alátámasztotta az észrevételemet. A felső menü annyi találatot és kattintást generált, hogy annak eltűntetése súlyos változásokat idézett elő a felhasználó-magatartásmérésekben.

Tanulságként mindenképp azt tudnám levonni, hogy nagyon figyeljünk oda, hogy a jól működő oldalunkon milyen változtatásokat eszközölünk, bizonyosodjunk meg arról, hogy az elhelyezett linkeket tényleg nem használják e a felhasználók, és a Google találati oldalai közt sem szerepel túl jó pozíción az eltávolításra kerülő hivatkozás.

A vizsgálatokra a Webmester eszközök Forgalom -> Keresési lekérdezések kimutatása lehet segítségünkre azon belül is a táblázat tetején kattintsuk be a „Váltással" gombot, így láthatjuk a tendenciákat is.

Zárószóként még azért annyit megemlíthetek, hogy természetesen ennek a levélnek ezen kívül is lehetnek okai, például ha ténylegesen változik a keresők magatartása. Jó példa lehet, hogy ha a nyáron csináltunk egy londoni olimpiával foglalkozó oldalt, ami jó találati helyeken szerepelt sokat kattintottak rá. Azonban az olimpiának vége, így a keresés is lecsökken ezzel együtt a kattintások is és akkor várhatunk egy ilyen levelet postafiókunkba. Vagy például jel lehet arra tekintve, hogy a konkurencia oldal erősödik. Okot elég sokat kereshetünk és találhatunk, bár tény, hogy egy hosszan stagnáló oldalnál erősen elgondolkodtató lehet az, hogy mi volt az oka a változásnak.

Találati lista kattintások változása

#totalstudio