Menu      

Vissza a honlapod múltjába

A múltat ismerni tudás a tudás pedig hatalom, ez a weben is teljesen igaz. A honlapok jönnek-mennek a világhálón, de néha olyan jó lenne újra látni milyen is volt a saját vagy más oldala sok-sok évvel ezelőtt. Nos, természetesen, mint minden másra már erre is van megoldás.
Az egyik legjobb ilyen oldal a webarchive.org, amely már 1996 óta böngészi az internetet és menti le azt, amit éppen lát. A program úgy működik, hogy linkeket követve a megtalálta oldalt tokkal vonóval letölti, és lementi a szerverre majd az adatbázisba.

A programnak köszönhetően elénk tárulhat a múlt, amely persze a legtöbb esetben nem csak szórakoztató, de ciki is lehet. Itt van például máris egy példának a Google 1998-as indulásakor készült „első mentés". Azért idézőjelben, mert a Google ugyan 1998-ban indult, de az első grafikai felület előtt volt kint egy index két linkkel.

Az Archive. org jelenleg több mint 180 milliárd oldal mentését tartalmazza, ami valljuk be még gombócból is sok lehet. Természetesen nem csak az internetet menti a rendszer, hanem szövegeket filmeket, zenéket és még számos egyéb dolgot is. Érdekesség például még, hogy szoftverek verzióit is tárolja az oldal így akár egy 2004-es winrar-t is letölthetünk, ha akarunk.

Az oldal BETA állapotban van, ami nem tudni pontosan mit is jelent, hiszen hosszú évek óta abban van és mégis elég jól használható. A projekt egyébként a WayBackMachine nevet viseli az archive.org-on belül a 2001-es kiadás óta, amikor még „csak" 10 milliárd oldal volt felindexelve az 1996-os évektől kezdve.

Aki tehát szeretné viszont látni korábbi oldalát, de már nincs mentése róla itt a megoldás, tessék használni, kezdetben pedig ajánljuk a legnagyobb oldalak korábbi verzióinak megtekintését a google-t, az index-et vagy akár az origo-t.
Vissza a honlapod múltjába

#totalstudio