info@totalstudio.hu    +36 20 930 9231    +36 20 313 9004

Google Images frissítés érkezett

2018-02-17 napon

Biztosan sokan kerestünk már képeket a Google Images –ben, sőt általában azért keresünk képet ott, hogy utána használhassuk valamilyen tartalmunkban. Azonban a felület pár napja megváltozott…

A Google Images az egyik leghasznosabb eszköz arra, hogy képeket szerezzünk tartalmakhoz, vagy arra, hogy egy témakört/keresést képekben nézhessünk meg. Természetesen az itt található képek nagy részét valamiféle felhasználási jog véd, ettől függetlenül nagyon sokan használják újra az itt található képeket.

Eddig nem kellett mást tenni, csak beírni egy kulcsszót, és a megjelenített képeket a „Kép megtekintése” gombbal rögtön eredeti méretében a képet tartalmazó oldalon megnézhettük, és le is menthettük, anélkül, hogy meglátogattuk volna a forrás weboldalt és annak környezetét. Ezt is megtehettük eddig a másik „Meglátogatás” gomb segítségével.

Pont a napokban kellet, hogy logókat vadásszak egy ügyfelünknek, és akkor tűnt fel, hogy valami nem stimmel a kép keresővel. Utána is jártam az ügynek és valóban pár napja a Google bejelentette, hogy leveszi a „Kép megtekintése” gombot a felületről, mindennek előzménye volt, hogy Getty images képkereső és eladó oldal megtámadta a keresőóriást az Európai bizottságon, és versenyjogi panaszt adott be. Valószínűleg sok értelme nincs belemenni abba, mi volt a panasz mögött, teljesen nyilvánvaló, a Google megjelenít olyan képeket, amiket jogilag nem tehetne meg, még ha forrásmegjelölés is van mögötte, és nemhogy megjeleníti, egyenesen letöltésre „buzdítja” a keresőket.

Nos mint földi halandónknak csak az jutott, hogy sodródjunk az árral, tehát továbbra is használhatjuk a kép keresőt, csak egy gomb minuszban vagyunk. Ugyanakkor a Google Images a talált képeket a forrás oldalakról „hard” linkeli így igazából az egér jobb gomb, „kép mentése másként” -tel ugyan úgy hozzájuthatunk a képhez, anélkül, hogy meglátogatnánk az oldalt.

A jogi vitákat meg hagyjuk a nagyokra, természetesen én is azt javaslom, amikor ilyen képet használunk fel, győződjünk meg arról, hogy jogilag használhatjuk –e. Reálisnak tartom a kezdeményezést, miszerint ha felteszünk valami képet az oldalunkra némi releváns szöveggel, akkor legalább egy látogatást ejtsenek meg a kép „lopók” :), mielőtt leszedik a csatolt képet és használják. Hiszen kinek van arra ideje és energiája, hogy a honlapján megjelentetett képeket levadássza, hogy ki használta jogtalanul.

  • 2018-02-17 napon
  • Webfejlesztés
Tamás Gergely

Kapcsolódó

Az egyoldalas vagy más néven one-page design előre törésének egy egyszerű és megalapozott indok az alapja: a weboldalak sebességének növelése. Ráadásul remekül használható reszponzív weboldalak tervezésénél, ami minden készüléken tökéletesen jeleníti a weboldalt. Természetesen számtalan eset előfordul, amikor egy weboldal esetében nem elegendő a one-page design használata. A kérdés mindig az, hogy céljaink eléréséhez megfelelő segítséget nyújt – e az egyoldalas design? Nézzük meg milyen előnyöket és hátrányokat hordoz magában a használata.
Egy hét múlva, július elsején indul a sokak által „NAV csodafegyverének” elkönyvelt online számla elnevezésű adatgyűjtő szoftver, amelynek használata, minden cég számára kötelező lesz. De hogy pontosan mi is ez? Legfrissebb cikkünkben technikai szemszögből vesézzük ki a rendszert.
Mindenki GDPR lázban ég (természetesen mi is, de csak takarék lángon)! Egy következő cikkünkben kivesézzük majd a történteket a mi szemszögünkből, de addig is ellátjuk olvasóinkat egy hasznos tanáccsal: Mire figyeljünk weboldalunk statisztikáit illetően.
Március 31-én bezárta kapuit a Goggle Recaptcha v1, a legelső verziójú ember/bot* ellenőrző alkalmazás a Googlétól.