info@totalstudio.hu    +36 20 930 9231    +36 20 313 9004

Google reCaptcha v1 lekapcsolva

2018-04-27 napon

Március 31-én bezárta kapuit a Goggle Recaptcha v1, a legelső verziójú ember/bot* ellenőrző alkalmazás a Googlétól.

Sokaknak kellemetlen perceket okozott a Google reCaptcha, amikor elterjedt az interneten. A néha teljesen kiolvashatatlan ellenőrző kódok az agyunkra mentek, és amíg nem voltunk weboldal tulajdonosok, nem is tudtuk, mire jó ez az egész. Természetesen arra, hogy ne kapjunk többszáz, teljesen értelmetlen adatokkal kitöltött űrlapot (például kapcsolat form). Nagyon sok megoldás született a piacon erre a problémára, de valahogy a Google itt is piacot hódított, talán azért, mert a legjobb algoritmust kínálta: ha elrontottuk a beírt szöveget, egyre nehezebb rejtvényekkel állt elő.

Természetesen azért itt is a piaci igény diktált és - a sok kitépett hajat összesöpörve - változást szült, aminek köszönhetően kapott egy kis frissítést az egész Recaptcha. Az alkalmazás elkezdett táblákat, házszámokat, könnyebben kiolvasható, de képi elemeket használni.

Az igazán nagy áttörést azonban a Recaptcha v2 jelentette, amikor végre eltűntek a kiolvashatatlan szövegek és csak egy jelölő négyzet maradt.

Jelenleg ez a legelterjedtebb ellenőrzés az internetes űrlapok világában. Kényelmes, egyszerűen telepíthető és jelentős felhasználói élményjavulást (UX) jelent az előző, elavult verzióhoz képest. Itt már csak akkor kezd el gyanakodni a rendszer, ha például sokszor töltjük ki ugyanazt az űrlapot, ebben az esetben képfelismerősdit kezd el játszani velünk, ami néha még szórakoztató is tud lenni.

Tavaly jött a megváltás, melynek szerintem a legtöbben örülni fognak. Az ötletesen Invisible reCaptcha-nak elneveztt alkalmazás igazából egy nagy semmi, de csak a felhasználói oldalról. A v2-ben sem kellett már többet tennünk, mint kattintani egy jelölő négyzetre, mégis jött az új ötlet!  Akkor miben különbözik az Invisible reCaptcha attól, hogy a user rákattint az űrlap elküldés gombra? Semmiben! De pont ez benne a szép! Tehát az újítás az, hogy ez a recaptcha az űrlap elküldésre akaszkodik rá, így semmi extra beavatkozást nem igényel. Elküldjük az űrlapot és ezzel a háttérben futó ellenőrző is megbizonyosodik róla, hogy valódi felhasználók vagyunk.

Összefoglalva, ha ezt látjuk az oldalunkon:

forduljunk webmesterünkhöz és kérjünk egy frissítést az űrlap ellenőrzőnkön, ugyanis  az űrlapok elküldhetetlenné válnak a régi verzióval.

 

*bot: olyan program, amely  véletlenszerű adatokkal/üzenetekkel tölti ki az űrlapot és küldi el a weboldal tulajdonosának

  • 2018-04-27 napon
  • Webfejlesztés
Tamás Gergely

Kapcsolódó

Az egyoldalas vagy más néven one-page design előre törésének egy egyszerű és megalapozott indok az alapja: a weboldalak sebességének növelése. Ráadásul remekül használható reszponzív weboldalak tervezésénél, ami minden készüléken tökéletesen jeleníti a weboldalt. Természetesen számtalan eset előfordul, amikor egy weboldal esetében nem elegendő a one-page design használata. A kérdés mindig az, hogy céljaink eléréséhez megfelelő segítséget nyújt – e az egyoldalas design? Nézzük meg milyen előnyöket és hátrányokat hordoz magában a használata.
Egy hét múlva, július elsején indul a sokak által „NAV csodafegyverének” elkönyvelt online számla elnevezésű adatgyűjtő szoftver, amelynek használata, minden cég számára kötelező lesz. De hogy pontosan mi is ez? Legfrissebb cikkünkben technikai szemszögből vesézzük ki a rendszert.
Mindenki GDPR lázban ég (természetesen mi is, de csak takarék lángon)! Egy következő cikkünkben kivesézzük majd a történteket a mi szemszögünkből, de addig is ellátjuk olvasóinkat egy hasznos tanáccsal: Mire figyeljünk weboldalunk statisztikáit illetően.
Biztosan sokan kerestünk már képeket a Google Images –ben, sőt általában azért keresünk képet ott, hogy utána használhassuk valamilyen tartalmunkban. Azonban a felület pár napja megváltozott…