Menu      

Google reCaptcha v1 lekapcsolva

Március 31-én bezárta kapuit a Goggle Recaptcha v1, a legelső verziójú ember/bot* ellenőrző alkalmazás a Googlétól.

Sokaknak kellemetlen perceket okozott a Google reCaptcha, amikor elterjedt az interneten. A néha teljesen kiolvashatatlan ellenőrző kódok az agyunkra mentek, és amíg nem voltunk weboldal tulajdonosok, nem is tudtuk, mire jó ez az egész. Természetesen arra, hogy ne kapjunk többszáz, teljesen értelmetlen adatokkal kitöltött űrlapot (például kapcsolat form). Nagyon sok megoldás született a piacon erre a problémára, de valahogy a Google itt is piacot hódított, talán azért, mert a legjobb algoritmust kínálta: ha elrontottuk a beírt szöveget, egyre nehezebb rejtvényekkel állt elő.

Természetesen azért itt is a piaci igény diktált és - a sok kitépett hajat összesöpörve - változást szült, aminek köszönhetően kapott egy kis frissítést az egész Recaptcha. Az alkalmazás elkezdett táblákat, házszámokat, könnyebben kiolvasható, de képi elemeket használni.

Az igazán nagy áttörést azonban a Recaptcha v2 jelentette, amikor végre eltűntek a kiolvashatatlan szövegek és csak egy jelölő négyzet maradt.

Jelenleg ez a legelterjedtebb ellenőrzés az internetes űrlapok világában. Kényelmes, egyszerűen telepíthető és jelentős felhasználói élményjavulást (UX) jelent az előző, elavult verzióhoz képest. Itt már csak akkor kezd el gyanakodni a rendszer, ha például sokszor töltjük ki ugyanazt az űrlapot, ebben az esetben képfelismerősdit kezd el játszani velünk, ami néha még szórakoztató is tud lenni.

Tavaly jött a megváltás, melynek szerintem a legtöbben örülni fognak. Az ötletesen Invisible reCaptcha-nak elneveztt alkalmazás igazából egy nagy semmi, de csak a felhasználói oldalról. A v2-ben sem kellett már többet tennünk, mint kattintani egy jelölő négyzetre, mégis jött az új ötlet! Akkor miben különbözik az Invisible reCaptcha attól, hogy a user rákattint az űrlap elküldés gombra? Semmiben! De pont ez benne a szép! Tehát az újítás az, hogy ez a recaptcha az űrlap elküldésre akaszkodik rá, így semmi extra beavatkozást nem igényel. Elküldjük az űrlapot és ezzel a háttérben futó ellenőrző is megbizonyosodik róla, hogy valódi felhasználók vagyunk.

Összefoglalva, ha ezt látjuk az oldalunkon:

forduljunk webmesterünkhöz és kérjünk egy frissítést az űrlap ellenőrzőnkön, ugyanis az űrlapok elküldhetetlenné válnak a régi verzióval.

 

*bot: olyan program, amely véletlenszerű adatokkal/üzenetekkel tölti ki az űrlapot és küldi el a weboldal tulajdonosának

#totalstudio