Menu      

Online számolunk

Lassan véget ér a bejglizős ünnep és kezdődik a hét még pár utolsó munkanappal. Egy kis fejlesztés azonban az ünnepek alá is becsúszott oldalunkon, hiszen mostantól a jobboldali látogatás számláló online pörög.
A Script végtelenül egyszerű, de először is lássuk mi kell hozzá. Első körben szerezzünk be egy Prototype-ot és a hozzá szükséges Scriptaculo csomagot a biztos eredményért. Ezeket telepítsük fel az oldalukon megadott dokumentáció után. Ha ez megvan lássuk azt az egyszerű scriptet, amely kiolvassa látogatóinkat az adatbázisból és online folyamatosan frissít.
Első körben a head -be kell egy egyszerű scriptet bemásolni (természetesen a szokásos közé, ha nincs betöltött js-ünk), amelynek a kódja így fest:

function getVisits() {
var url = 'http://www.idealink.hu/ajax_counter.php';
var ajax = new Ajax.Updater( {success: 'AjaxCounting'}, url, {method: 'get'});
setTimeout(getVisits, 2000);
}
var timer = setTimeout(getVisits, 2000);


Lássuk sorban mi, mit csinál. A getVisit függvény Prototype alapokkal működik csak ugyanis annak az ajax kezelőjét használja (Ajax.Updater). Feladata, hogy az általunk kiválasztott div tartalmát (Jelen esetben AjaxCount a DIV id-je amibe bele akarunk iratni tartalmat.) frissíti azon tartalommal, amit az url változóban megadunk. Ezen felül található egy setTimeout alap Javascript függvény, amely most 2 másodpercenként (2000-es érték változatásával csökkenthető vagy növelhető) lefuttatja a scriptünket.
Ezek után már nincs is más teendőnk, mint az indexben létrehozni egy div-et aminek az ID-je természetesen a már letárgyalt AjaxCount legyen.
ide fog befrissülni

És hozzuk létre az ajax_counter.php-t is amelybe természetesen egy pár soros PHP scripttel nincs más dolgunk mit kiolvasni az adatbázisból azt a mezőt, amelyben tároljuk a látogatóink számát. Ebbe részletesebben nem emgyünk bele feltételezvén, hogy egy egyszerű SELECT-et bárki meg tud csinálni. A kikérdezés után echo „$row[OSSZES_LATOGATO]" paranccsal visszaadjuk a DIV tartalmát, amely automatikusan újra meg újra be fog frissülni.

Amennyiben kérdés lenne azt várjuk itt a hozzászólásoknál.
Online számolunk

#totalstudio