Menu      

Smarty vs. tiszta php

A Smartyról annyit kell tudni, hogy egy php -ban megírt sablon kezelõ motor, amely lehetõvé teszi, hogy a php kódot teljesen elválasszuk a html kódtól. Ez elsõsorban akkor hasznos, ha a designt és a php scriptet külön személy állítja össze (ami természetes -kéne legyen- , mert 2 külön szakmáról beszélünk).
Ha még nem ismered a Smartyt, akkor kezd itt az ismerkedést: http://www.tutorial.hu/cimke/smarty/

Ez a bejegyzés nem a Smarty bemutatásáról szóll, hanem egy nagy dilemmáról: a mai napig is két táborra oszlanak a fejelsztõk. Egyik tábor úgy gondolja, hogy a sablon az sablon, annak semmi keresnivalója a php scriptben, a másik tábor meg úgy véli, hogy nem éri meg sablonkezelõ rendszert használni, hiszen teljesen mindegy, hogy a html kódót php scriptekkel töltjük meg, vagy a sablonkezelõ motor - néha logikátlan - parancsaival.

Ez egy olyan dolog, hogy részben mindkét tábornak igaza van, részben pedig nincs.

Akkor jöjjön egy kis segítség, hogy mikor érdemes Smarty sablonkezelõt használni és mikor döntsünk inkább a html+php saláta mellet.

Használj sablonkezelõ rendszert, ha...

... a design elkészítésével egy külsõ céget vagy designert bizol meg, hogy ne tudjanak belepiszkálni a php kódodba

... ha a kedves designerednek abszolút fogalma sincs a php -ról és úgy gondolja, hogy neki nagyon nehéz lenne megtanulni, mivel a php felépítése nem hasonlít a html -hez, azonban a Smarty parancsai igenis hasonlítanak

... ha iszonyuan iritál, hogy egy php script közepén HTML kódókat látsz, szeretnéd jobban átlátni a php -t

... ha gyakran cserélgeted a honlap arculatát, de a rendszert nem szeretnéd lecserélni, mert nagyon jól sikerült és meg akarod kimélni magad pár óra szenvedéstõl, amelyet a HTML "részletek" keresgélésével és átírásával töltenél.

Ne használj sablonkezelõt, ha...

... nem zavar, hogy a sablon fájlok tele vannak php scriptekkel

... a designered php zseni és nem elrontja, hanem még a hibákat is javítja a scripteidben

... te vagy a designer is és ha éjjel 3 kór felköltenek, egyböl felsorolod azokat a php fájlokat, amelyek html kódókat tartalmaznak a rendszeredben :)

... ha nagyon idegesít, hogy 0,1 ms -al késöbb töltödik be az oldal, mert a Smarty parancsokat még fel kell dolgozza a szerver.

... ha nem vagy hajlandó megtanulni a Smarty parancsokat, csak azért, hogy ne PHP -ban kelljen megírni ugyan azt (mert sajnos ennek ennyi a lényege )

 

Smarty összegzés

* külön van választva a html a php scripttõl
* átlátható a php script és könnyen tovább fejleszthetõ a design modosítása vagy rombolása nélkül
* szükséges egy kis utánnajáraás az elsajátításához
* minimálisan ugyan, de lassítja a honlapot
* könnyen cserélhatõ a design, a php scriptek átírása nélkül
* ingyenes, kész van, nem kell megírni :)

PHP HTML saláta összegzés

* gyorsabb a honlap mint a sablonkezelõvel
* újabb parancsok megtanulása nélkül is ugyan azt a végeredményt érhetjük el mint a sablonkezelõvel
* itt elakadtam :( ennyi. (ha még van valami akkor írjátok meg)

Nos, lehet ezután én is fogok sablonkezelõ rendszert használni, mivel jó dolognak tartom. Természetesen nem csak a Smarty létezik, de ez a legegyszerübb és én ezt tudom használni, a többit még nem probáltam ki.

Kommentekbe várok még kiegészítéseket, mivel attól tartók nem sikerült megfelelõen kiemríteni a témát (és nem tudom ha valaha is sikerülhetne :)

 

Smarty vs. tiszta php

#totalstudio