Menu      

Webfejlesztés bárhol, bármikor

Egy igazi PHP- vagy webfejlesztő bárhol bármikor képes elvégezni egy javítást az általa kreált oldalon. A mostani bemutató cikkünkben a bárhol-on lesz a hangsúly erőteljesen és megmutatjuk mi is az eszköz, amivel bárhol is vagyunk kódolhatunk. Lássunk egy igen ígéretes online PHP szerkesztő programot.
Egy korábbi tesztünkben már bemutattuk a piacon megtalálható legjobb PHP szerkesztő programokat, most pedig bemutatjuk a talán legígéretesebbnek tűnő Online PHP editort, amely immáron már mobilon is futtatható natív klienssel is rendelkezik.

Codeanywhere az Online PHP szerkesztő

Ahogy a program neve is mutatja a codeanywhere lehetőséget nyújt a kódolásra bárhol, ahol egy böngésző fut egy gépen vagy egy mobil eszközön. A fejlesztők gyakorlatilag a felhő segítségével bárhol bármikor bele tudnak nyúlni a kódjukba. Ami igazán meglepő, hogy az alkalmazás ezúttal nem a tengeren túlról érkezett, hiszen a 2008-ban elindult cég Horvátországban Split városában tevékenykedik. Eddig számos webfejlesztői kiállításon bemutatták terméküket, amely nagy letisztultságával és egyszerű használatával hódít meg egyre több embert. A javascript alatt megírt program képes bármilyen böngészőben elfutni minden egyéb platform telepítése nélkül így valóban bárhol bármikor programozhatunk.

Codeanywhere funkciók

A program gyakorlatilag minden szöveges állományt képes beolvasni így a php, html, txt, css, js, xml stb. szerkesztése zavartalanul történhet sőt még a .htaccess fájlokkal is elboldogul. Lássuk, hogy milyen fő funkciói vannak az amúgy csak a fontos dolgokra kihegyezett online php szerkesztőnek.



FTP csatlakozás

Mivel a program használata regisztrációhoz van kötve így fiókunk alá felvihetünk FTP szervereket sőt a fejlesztők ennél is tovább mentek mert a program képes kezelni az SFTP-t is. A szokásos adatokat adhatjuk meg, ahogy a lenti képen is látható, szinte minden beállítható. Tipp: mivel online a rendszer, ne adjunk meg root FTP hozzáférést inkább mappára korlátozottat csak, az ördög nem alszik. Az FTP szervereken tudunk navigálni, fájlokat létrehozni,átnevezni, törölni mozgatni, könyvtárakat létrehozni. Továbbá lehetőségünk van CHMOD-okat állítani feltölteni letölteni és mindezt SSL kapcsolaton keresztül.





Biztonságos csatlakozás

Amennyiben szeretnénk adatfolyamunkat biztonságban tudni érdemes előfizetni a Pro verzióra havi 5 dollárért vagy évi 50-ért. Ezért cserébe a kapcsolat HTTPS-en keresztültörténik az illetéktelenek ellen. Természetesen az alap program is biztonságos, hiszen a kapcsolat SSL-en keresztül törénik az FPT szerverekkel, a probléma csak a HTTP protokol megbízhatatlanságával lehet maximum.

Teljes értékű kód editor

Szintaxis kiemelés, automata kiegészítés, intelligens behúzás, korlátlan vissza vagy előre lépés (nem szerver oldalon bonyolódik tehát várni sem kell), korlátlan mennyiségű lap megnyitás, keresés és csere funkció, sorszám kijelzés, tabolás. Ezek a funkciók, amik gyakorlatilag egyetlen szerkesztőből sem hiányozhatnak így a codeanywhere-ben is fellelhetőek.



CSS szerkesztő

A style sheet szerkesztő funkciójában lehetőségünk van a kódot módosítani ,de van grafikus felület is amin keresztül minden kód tudás nélkül egyszerű select elemekkel és szöveges boxokkal konfigurálhatjuk az oldal stílus készletét.





Dropbox csatlakoztatási lehetőség

A program lehetősége ad arra, hogy a Drobox API segítségével biztonságosan csatlakozzunk meglévő Dropbox fiókunkhoz és onnét nyissunk meg szerkesztésre fájlokat.

Mobil alkalmazások (Android, iPad, iPhone)

A készítők gondoltak arra, hogy van amikor csak mobilunk van velünk egy túra során de mégis valami hatalmas problémát kell javítani munkánkon, ilyenkor jön jól az Androidos alkalmazás, amely segítségével természetesen menet közben szerkeszthetünk PHP, HTML, XML, Javascript vagy CSS fájlokat. Lehetőségünk van keresni és cserélni és természetesen műveletek visszavonni is. A beépített FTP kliensel csatlakozhatunk SFTP illetve FTP szerverekre is letölthetjük fájljainkat, feltölthetünk fotókat, videókat szerkeszthetjük a CHMOD-okat mindezt SSL kapcsolaton keresztül. Kell ennél több az útra?

Android-os PHP szerkesztő




iPhone-os PHP szerkesztő




iPad-os PHP szerkesztő




#totalstudio