Menu      

Webfejlesztői eszköztár Operához

Az Opera bejelentette, hogy elkészült Dragonfly - azaz "Szitakötő" nevű - webfejlesztői eszközkészletének első kiadásával. A Dragonfly 1.0 egy olyan, a Firefox-hoz elérhető Firebug és az Internet Explorer beépített Developer Tools eszköztárához hasonló segédlet, ami lehetővé tesz ill. nagyban egyszerűsíti a fejlesztők számára a weblapok működés közben történő vizsgálatát, módosítását és a hibakersést is.
Az Dragonfly ehhez az alapfunkciónak tekinhető DOM- és CSS Inspector mellett egy JavaScript-debuggert, valamint egy ahhoz kapcsolódó hibakonzolt is kínál, amivel lehetővé válik a weboldalakba épített szkriptek nyomkövetése is. A hálózati forgalom részleteinek megvizsgálására és elemzésére is lehetőség nyílik a Network Log segítségével, ugyanakkor a Request crafter révén akár egyedileg összeállított, szimulált kérések küldésére is lehetőség adódik a webszerver ill. a vizsgált webalkalmazás felé.

Ezen kívül egy kényelmes színválasztó eszköz segíti a weblapok külalakjának finomítását, de egy az SVG fájlok helyességének ellenőrzésére használható, valamint a sütik áttekintését lehetővé tevő eszköz is részét képezi a csomagnak.

A Dragonfly - hasonlóan a Firebug mobilos változatához - nem a böngészőbe épülő natív kódú bővítésként, hanem kvázi egy webalkalmazásként került megvalósításra, ami azt jelenti, hogy nem szükséges telepíteni a helyi gépre, hanem mindig az internetről működik. Ez egyben azt is jelenti, hogy az elkövetkező verziók újdonságai és a hibajavítások is azonnal elérhetővé válnak majd az őt használó fejlesztők számára - akik azonban cserébe csak élő internet-kapcsolat mellett tudják majd az eszközt használni.


Forrás: prog.hu
Webfejlesztői eszköztár Operához

#totalstudio