Menu      

Weboldal optimalizálás a másik oldalról

Weboldalak szerkesztésekor, remélem azért odafigyelnek a fejlesztők az erőforrások nem pazarló használatára. Ez elengedhetetlen, hogy ha forgalom érkezik az oldalra, ne terhelje nagyon, esetleg túl az alkalmazást kiszolgáló szervert. Azonban ha az oldalak generálása gyors, és a szerverünk terheltsége rengeteg tartalékot rejt magában, még nem garantált, hogy a felhasználók egy gyors, jól használható, emiatt nem idegesítő (na mi van már, miért nem jön be) oldalt fognak használni...
A kutya ott van elásva, hogy attól hogy az adatot a böngésző gyorsan kapja meg, még nem biztos, hogy azt gyorsan meg is lehet jeleníteni. Az alábbi listában, csak néhány lehetőséget említek meg:
  • használjunk a expires header-eket a statikus állományok kiszolgálására, erre létezik apache modul is,
  • css fájlokat lehetőleg headerben hívjuk be, hogy ha az oldal html tartalma megérkezik, a böngésző egyből le tudja renderelni,
  • firefox esetében mindig, és ie esetében akkor, ha nincs defer kulcsszó a javascript kódokat behívó html tagben, a renderelés megszakad, mert a böngészőnek le kell futtatni a javascriptet, hiszen lehet benne document.write, ami megváltoztathatja a html tartalmat, tegyük ezeket a dokumentum végére ha lehet.

Nem mellékesen létezik egy érdekes, és használható eszköz a teljesítménybeli problémák kiderítésére. Az YSlow Firebug kiterjesztésként telepíthető, természetesen a Firebug pedig egy Firefox plugin. Személy szerint hamar megkedveltem, és tényleg megéri legalább egyszer kipróbálni.

Weboldal optimalizálás a másik oldalról

#totalstudio